Hi-Lo lichtkunst op watertoren op Schiermonnikoog

Kunstmanifestatie Hi-Lo

De Zuidertoren op Schiermonnikoog wordt vanaf 1 juli  2022 elke avond omgetoverd tot een canvas. Van juli 2022 tot juli 2023 zal een programma van lichtprojecties de toren dagelijks gedurende beperkte tijd verlichten. Deze projecties vinden plaats tijdens de ‘nautische schemering’, als de zon al even onder is.
In het komende jaar zijn zes kunstwerken te zien op de Zuidertoren. Elke twee maanden is het de beurt aan een nieuwe kunstenaar.

Aanvangstijden  


Weerzien

Datum/tijd: 1 maart t/m 30 april, dagelijks tijdens de nautische zonsondergang, duur: ca. 30 minuten. 

Van kinds af aan is Daphne Glasmacher een liefhebber van de Waddeneilanden en groot fan van de vele vuurtorens in het gebied. Vooral het licht dat je dan weer wel, dan weer niet ziet, is blijven fascineren. ‘Weerzien’ weerspiegelt Glasmachers nostalgische herinneringen aan het Waddengebied in de meest abstracte zin. De basis van het kunstwerk is de verkleuring van de lucht tijdens de nautische schemering – de echte overgang van schemering naar donker – die op de toren worden vertaald naar verschillende geometrische en grafische vormen.

‘Weerzien’ toont de verschillende betekenissen van het licht van de vuurtoren: het weer zien van het licht dat verschijnt en weer verdwijnt, maar ook het weerzien van verschillende plekken op het eiland, het weerzien van land en zee en het weer zien, de eeuwige cyclus, van zonsopgang en zonsondergang.

SEIN

Datum/tijd: 1 mei t/m 30 juni, dagelijks tijdens de nautische zonsondergang, duur: ca. 30 minuten. 

Als kind al zeilde Jos Agasi over zeeën. Met kompas en radio peilde hij lichtschepen, zendmasten en vuurtorens om hem heen – bakens met een eigen taal, een lichtsignaal. Met SEIN geeft beeldend kunstenaar Agasi het licht terug aan de gedoofde witte dame van Schiermonnikoog. Grote broer, de rode vuurtoren even verderop, slaat in de avond regelmatig z’n arm om haar heen. Lichten van dichtbij en ver schieten te hulp. De vuurtorens van Ameland en Borkum werpen hun licht op haar. En die van Campen en Stavoren, van het verre Lindesnes en Þrídrangaviti. Verbonden met het grote noorden kunnen we haar zien in nieuw licht.

Naast lichtkunstwerk is SEIN ook een geluidskunstwerk, dat in mei en juni kan worden beluisterd met je eigen telefoon. Tip: neem je oortjes mee.