ZEEE een lichtkunstwerk van Femke Schaap

De Zuidertoren op Schiermonnikoog wordt vanaf 1 juli  2022 elke avond omgetoverd tot een canvas. Van juli 2022 tot juli 2023 zal een programma van lichtprojecties de toren dagelijks gedurende beperkte tijd verlichten. Deze projecties vinden plaats tijdens de ‘nautische schemering’, als de zon al even onder is.
In het komende jaar zijn zes kunstwerken te zien op de Zuidertoren. Elke twee maanden is het de beurt aan een nieuwe kunstenaar.

ZEEE wordt van 1 juli t/m 31 augustus elke avond vertoond op de Zuidertoren (Torenstreek 22, Schiermonnikoog).
Duur: 30 minuten. Projectie vindt plaats tijdens de ‘nautische schemering’, ruim na zonsondergang

Aanvangstijden Zeee 

Toen kunstenaar Femke Schaap vorig jaar op Schiermonnikoog aankwam werd ze overvallen door een groot gevoel van nostalgie. Het was alsof ze terug in de tijd werd gezogen, veilig naar het ‘thuis’ van haar kinderjaren en de herinnering aan eindeloze strandvakanties.

Dat effect heeft Schiermonnikoog waarschijnlijk op veel bezoekers: het voelt beschut, beschermd, los van de tijd. Bijzonder, op een eiland dat zo kwetsbaar te midden van de natuurkracht van de zee ligt. Die is mysterieus, onmetelijk diep en altijd in beweging. Die twee heel verschillende gevoelens komen samen in het projectiewerk ZEEE, dat Femke Schaap ontwikkelde voor de Zuidertoren en het project Baken
Schiermonnikoog. Als eerste van zes kunstenaars laat zij twee maanden lang haar licht schijnen op de iconische witte toren. Ooit gebouwd als vuurtoren (1854), later watertoren en nu museum Zuidertoren. Dat de zeespiegel zal gaan stijgen is algemeen bekend. Het – al bijna vergeten – gevaar van het water wordt weer reëel voor Nederland. ZEEE bestaat uit vertraagde en sterk vergrote beelden van water in al haar hoedanigheden. Opspattend, razend, groots; en dan weer lieflijk, stromend en speels. Het water torent letterlijk boven de toeschouwer uit, hij kan er kopje onder in gaan.

ZEEE van Femke Schaap toont op de Zuidertoren zowel het water waar we uit voortkomen en dat we nodig
hebben als het water waar we ons tegen beschermen. Het werk geeft de bezoeker een beleving van grote natuurthema’s en van de elementen, die we moeten onderkennen en respecteren.

Kunstwerk Perpetuum

Datum/tijd: 1 september t/m 31 oktober, dagelijks tijdens de nautische zonsondergang

Gedurende de maanden september en oktober is het werk Perpetuum van kunstenaar Jacco Olivier (1972, Goes) elke avond te zien bij de Zuidertoren. Perpetuum is het tweede kunstwerk van Baken Schiermonnikoog, onderdeel van manifestatie Hi-Lo. Het werk van Olivier bestaat uit minuscule geanimeerde schilderingen die op de Zuidertoren worden geprojecteerd.