Hi-Lo lichtkunst op watertoren op Schiermonnikoog

Kunstmanifestatie Hi-Lo

De Zuidertoren op Schiermonnikoog wordt vanaf 1 juli  2022 elke avond omgetoverd tot een canvas. Van juli 2022 tot juli 2023 zal een programma van lichtprojecties de toren dagelijks gedurende beperkte tijd verlichten. Deze projecties vinden plaats tijdens de ‘nautische schemering’, als de zon al even onder is.
In het komende jaar zijn zes kunstwerken te zien op de Zuidertoren. Elke twee maanden is het de beurt aan een nieuwe kunstenaar.

Landaanwas van Jan van Nuenen

Aanvangstijden

Datum/tijd: 1 november t/m 31 december, dagelijks tijdens de nautische zonsondergang, duur: ca. 30 minuten. 

Gedurende de maanden november en december is het werk Landaanwas van kunstenaar Jan van Nuenen (1978) elke avond te zien bij de Zuidertoren. Landaanwas is het derde kunstwerk van Baken Schiermonnikoog, onderdeel van manifestatie Hi-Lo. Het werk van Jan bestaat uit een digitale animatie van foto's en filmfragmenten die op de Zuidertoren worden geprojecteerd.

Het afgelopen jaar bezocht kunstenaar Jan van Nuenen Schiermonnikoog meerdere keren, in de zomer van 2022 voor langere tijd. Hij filmde en fotografeerde op wat misschien wel het meest kenmerkende deel van dit- en andere Waddeneilanden is: de altijd schuivende grens tussen land en water. De planten en bloemen op die grens moeten hun plaats steeds weer bevechten en zijn daarbij ongelooflijk divers en inventief. ‘Het
water neemt, het water geeft’ is de uitdrukking, maar dat geldt evenzeer voor het land. Het is met recht een vruchtbare strijd te noemen.

Landaanwas is een digitale animatie, gecomponeerd uit die database van duizenden foto’s en filmfragmenten die Van Nuenen aanlegde. In tien korte cycli is te zien hoe begroeiing uit aarde ontstaat, bloeit, vervalt en wordt weggewassen door het water; water dat de aarde weer klaarmaakt voor een nieuwe ronde. Elke cyclus toont andere planten en bloemen, allemaal aanwezig op Schiermonnikoog. Het ecosysteem van het eiland openbaart zich.  

Niet alleen land en water, ook de natuurlijke en de digitale wereld vinden elkaar op de Zuidertoren. Typerend voor het hoogst technologische werk van Jan van Nuenen, dat varieert van animatiefilms en interactieve installaties tot geluid, muziek en videogames; maar waarin vaak natuurlijke thema’s als evolutie, ecosystemen, groei en overwoekering te vinden zijn.

Meer over kunstenaar Jan van Nuenen

Jan van Nuenen (1978) studeerde audiovisuele vormgeving aan de St. Joost Academie in Breda. Zijn interesse breidde zich uit van computeranimatie naar electronische media in brede zin en naar ‘generatieve processen’: wat een systeem, met een gegeven set data, zelf kan laten groeien. Zijn werken en clips zijn vertoond op o.a. filmfestivals, in de openbare ruimte en bij de VPRO en Into The Great Wide
Open op Vlieland. Jan van Nuenen is de derde kunstenaar die deelneemt in het project Baken Schiermonnikoog. De volgende is fotograaf Gilleam Trapenberg.