Hi-Lo lichtkunst op watertoren op Schiermonnikoog

Kunstmanifestatie Hi-Lo

De Zuidertoren op Schiermonnikoog wordt vanaf 1 juli  2022 elke avond omgetoverd tot een canvas. Van juli 2022 tot juli 2023 zal een programma van lichtprojecties de toren dagelijks gedurende beperkte tijd verlichten. Deze projecties vinden plaats tijdens de ‘nautische schemering’, als de zon al even onder is.
In het komende jaar zijn zes kunstwerken te zien op de Zuidertoren. Elke twee maanden is het de beurt aan een nieuwe kunstenaar.

Nos Pais door Gilleam Trappenberg

Aanvangstijden

Datum/tijd: 1 januari t/m 28 februari, dagelijks tijdens de nautische zonsondergang, duur: ca. 30 minuten. 

Gilleam Trapenberg bezocht Schiermonnikoog in 2021 voor het eerst. Het gevoel van herkenning dat hem overviel verraste hem; in de tien jaar dat Trapenberg hier woont, de ntaal spreekt en een Nederlands paspoort bezit, heeft Nederland nooit helemaal als zijn thuis gevoeld. De verschillen maar ook de overeenkomsten tussen het Friese eiland en het eiland waar hij vandaan komt, Curaçao, drongen zich aan hem op. De afstand is groot en de verschillen zijn groot. Maar de eilanden hebben een lange connectie door onze koloniale geschiedenis. En ze delen ook wat je een universeel eilandgevoel kunt noemen. In ‘Nos Pais’ (‘ons land’ in het Papiaments) opent Trapenberg een ‘portaal’ van het ene eiland naar het andere en legt een diep, gevoelsmatig verband dat niet alleen Antillianen zullen herkennen. De herinnering aan- en het vooral het verlangen naar een eiland zijn vaak sterker en mooier dan wat de realiteit biedt. ‘Het is een gevoel dat je net niet kunt grijpen’, zegt Trapenberg. Hij heeft het toch weten te vangen in analoge 16mm-filmbeelden, die hij in november 2022 op Curaçao schoot. Op Schiermonnikoog is het hartje winter en valt de avond. Op Curaçao is het dag en schijnt de zon; daar is het altijd zomer. Dagelijkse scènes en bijna abstracte kleurbeelden rijgen zich aaneen, de dag verglijdt in iets wat herinnering, illusie en droom tegelijk is.

Vierde editie
‘Nos Pais’ is het vierde kunstwerk in de reeks Baken Schiermonnikoog. De reeks is een aanloop naar de kunstmanifestatie Hi-Lo, die in 2023 plaatsvindt rond de hele Waddenzee. In 2022-2023 zijn zes kunstwerken te zien op de Zuidertoren. Elke twee maanden is het de
beurt aan een nieuwe kunstenaar. Op de website van Hi-Lo staat de precieze aanvangstijd per dag, die plaatsvindt tijdens de ‘nautische schemering’ en die dus elke dag met de zonsondergang mee verschuift.

Over de kunstenaar
Gilleam Trapenberg (1991) werd geboren op Curaçao en verhuisde op zijn 19e naar Nederland. In 2017 studeerde hij af aan de KABK te Den Haag, in de richting documentaire fotografie. In 2021 opende zijn eerste solotentoonstelling in Foam Amsterdam. Trapenbergs
werk was te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, Fotodok (Utrecht), Unfair (Amsterdam), La Cité (Parijs) en fotomusea in Beijing en Shanghai. In 2021 nam het Fotomuseum Rotterdam een werk van hem op in de Eregalerij van de Nederlandse

Fotografie.
In zijn werk kijkt Gilleam naar de vele tegenstellingen van zijn zijn geboortegrond Curaçao, waar het beeld van een utopisch paradijs hard botst op de post-koloniale werkelijkheid en het toerisme. Na Gilleam Trapenberg volgen nog Daphne Glasmacher en Jos Agasi. Alle kunstwerken van Baken Schiermonnikoog houden in tijdstip, duur en intensiteit rekening met het seizoen en de ‘dark sky’ status van het eiland. Ook is er een AR-toepassing beschikbaar waarmee, staand voor de toren, de vorige lichtkunstwerken via een telefoonscherm zichtbaar gemaakt kunnen worden.