Het is bijna zomervakantie

Geen Festival Jong Talent, geen Monnikenloop; de maand maart stond in het teken van ‘hoe om te gaan met corona’. De boemeltrein waar we normaal in zitten in het voorseizoen, namelijk die van de voorbereiding op de komst van onze gasten, werd een rollercoaster. Berichten vanuit de overheid over nieuwe maatregelen stapelden zich op en als VVV probeerden we alle ballen in de lucht te houden.

Informeren, annuleren en omboeken

De medewerkers van de VVV kwamen terecht in een periode van heel veel informeren, annuleren en omboeken in samenwerking met de accommodatie-eigenaren. Frustraties bij gast en eilander, want hotels en restaurants sloten van de één op andere dag hun deuren. Corona had ons allemaal in de greep, wie had dat kunnen bedenken? De postbalie was zeer beperkt open en contact werd gemeden. De confrontatie met het ‘nieuwe’ normaal wilde er niet bij iedereen in.

Teleurstelling en begrip

Onze trouwe gasten, maar ook de gewaardeerde leden van de Schiermonnikoger VVV, zaten in een spagaat met aan de ene kant teleurstelling – “kunnen we niet komen?” – en de andere kant begrip – “dan komen we een andere keer”. Naast teleurstelling en begrip was er ook onvrede, maar gelukkig altijd zoekend naar een oplossing. Deze periode vol onzekerheid duurde en duurde.

De maanden verstreken

Bij elke persconferentie was er een sprankje hoop gedurende deze rare en onwerkelijke maanden. Gasten waren er in het begin mondjesmaat. Vaak eigenaren van een vakantiehuis die de kans aangrepen om te renoveren en vanuit hun vakantiehuis te werken. Terug naar vroeger - tenminste dat voelde zo – want het was overal rustig. Aan boord, In het dorp en op de paden was het (te) rustig. De kurk waar we normaal op drijven, ging regelmatig kopje onder. In mei werd duidelijk dat er ruimte zou komen.

vanaf 1 juni....

Ruimte, maar dat begrip blijkt betrekkelijk. Want hoe richt je je zaak in op een anderhalve meter-samenleving? Alle ondernemers op Schiermonnikoog kregen dezelfde uitdaging en pasten hun bedrijven aan. Looproutes, desinfectie-voorschriften, minder meubilair. De regels en voorschriften opgelegd door de regering hebben handen en voeten gekregen en gasten hebben hun weg naar het eiland (weer) gevonden. Gereguleerd door aanbod en de reductie qua aantallen gasten die aan boord mee mogen. De gezellige drukte is weer wat terug in de streken, op de terrassen en over de fietspaden.

Ook hier regels

Met de toenemende drukte worden de opgelegde regels wel eens vergeten, want “op het eiland is toch geen corona?”. Dat klopt en dat willen we graag zo houden. Gelukkig kunnen en mogen we elkaar hier op aanspreken. Door ons zo goed mogelijk aan de regels te houden, kunnen we de draad weer oppakken en herstellen waar mogelijk. 

De zomervakantie staat voor de deur

Want over enkele weken begint de zomervakantie. Deze zal anders verlopen. De boot moet gereserveerd worden, reizen op het eiland is anders en vraagt om begrip en geduld. Grotere

evenementen zijn afgelast, ‘shoppen’ kan heel goed binnen de gestelde regels en de horeca ontvangt u graag na reservering. Eigenlijk net zoals ‘thuis’. Maar het is vakantie, dus neem de tijd. Heel Schiermonnikoog doet zijn best, want er kan heel veel ‘gewoon’ wel.

Gebruik maken van wat wél kan

Wandelen en fietsen bijvoorbeeld, naar het strand gaan. Lytje Willem gaat aangepast op stap met de kinderen. Excursies worden uitgevoerd in kleinere groepen, huifkarren en de Balgexpres rijden met verantwoorde aantallen, zeehondentochten met de boot varen met veel minder gasten aan boord en de musea hebben regels om aantallen te reguleren zodat het verantwoord is gasten toe te laten. Strandactiviteiten worden aangepast georganiseerd op het activiteitenstrand bij Paal 3. Laat u zich goed informeren van tevoren en boek op tijd, dit voorkomt teleurstelling.

Tot gauw

De afgelopen drie maanden waren raar en vreemd, maar door al het harde werk en aanpassingen van de eilander ondernemers ontvangen we u veilig en verantwoord. We hopen op begrip, soms met een dosis geduld, maar bovenal met respect en eigen verantwoordelijkheid. Want ook op Schiermonnikoog geldt: blijf bij ziekte thuis, houd afstand en zorg voor elkaar! Samen komen we er wel. We hopen u gauw te mogen ontvangen.