Klasiena, trotse en gelukkige KunstFaam

"Terug naar haar roots of…" Dat was ruim 2 jaar geleden de vraag van haar moeder Bea. Klasiena reed op dat moment relaxed rond in de Verenigde Staten in haar camper/mobile home. Bea kon de toenmalige winkel "de Molledoer" niet langer combineren met hun bedrijf “Vakantiehuisjes Waddenrust” en zou stoppen. Of Klasiena er zin in had en er brood in zag. De beslissing kon niet uitgesteld worden, dus er moest een vergaande beslissing worden genomen over het pand aan de Badweg én de toekomst van Klasiena.

Terug naar het mooiste plekje van de Wereld

Dus terug naar het mooiste plekje van de Wereld. Klasiena is geboren op het eiland en met trots staat dit dan ook in haar paspoort. Nu wel, maar als opgroeiende puber, wist ze het eigenlijk zeker, Schiermonnikoog, daar wil je eigenlijk niet wonen. Toen zij en haar twee broers Jan en Autger, een vervolgopleiding gingen volgen, is het gezin Soepboer met z’n vijven naar het vaste land vertrokken.

Schier was jarenlang een weekend-en vakantieadres

Vooral voor moeder Bea was dit een hele verandering, omdat zij volledig aan het vaste land ging wonen. Theo had “gewoon” zijn werk op het eiland en bleef dus altijd met één been op Schiermonnikoog. Na de HAVO wilde Klasiena juf worden, dus naar de PABO leek de gewezen route, maar Klasiena voelde zich tijdens de Open Dag niet op de goede plek. Dit gevoel heeft ze tijdens haar Schierse schoolperiode ook vaak gehad. Ze hoorde er voor haar gevoel nooit helemaal bij. Haar zoektocht bracht haar bij Minerva. Dit was voor haar de perfecte combinatie van jezelf kunnen zijn en opgeleid worden tot docent.

Van Minerva naar de Rietveld Academie

Tijdens een schooltrip naar de Internationale Kunstmanifestatie ‘de Biënnale van Venetië' leerde zij haar vriend Wannes kennen. Hij heeft haar later aangespoord om naar Amsterdam te gaan. Haar studie kreeg na afstuderen aan Minerva, een vervolg aan de Gerrit Rietveld Academie. In Amsterdam vond ze zichzelf in de anonimiteit. Niemand is vreemd of wordt zo gezien. Klasiena had het ongelooflijk naar haar zin in deze stad. In 2015 studeert ze af en vertrekt naar de Verenigde Staten. Om zich te ontwikkelen en te ontdekken, zonder directe verantwoordelijkheid. Dit, maar ook haar periode in Amsterdam had Klasiena nodig, om erachter te komen dat dat kleine eilandje waar ze geboren was, toch belangrijker was in haar leven, dan gedacht.

Heimwee

Als klein meisje, maar ook als puber en studente heeft Klasiena altijd naar haar plekje moeten zoeken. “Waar hoor ik thuis en in welke omgeving?” De vraag van haar moeder om een beslissing te nemen over het pand aan de Badweg in combinatie met persoonlijke ontwikkeling, heeft als antwoord opgeleverd dat Klasiena het belang zag van de cultuur en haar roots op het eiland. Stiekem had ze heimwee naar Schiermonnikoog. Deze combinatie deed haar beseffen dat ze de kans moest pakken. Een goede beslissing, want direct werd ze opgenomen in de gemeenschap. Kunstgroep Sjain is één van de voorbeelden dat ze warm is ontvangen op het eiland en betrokken wordt bij het wel en wee op Schiermonnikoog.

Meerdere functies in één pand

In het pand aan de Badweg kan ze haar passie voor kunst combineren met haar opleiding als docent. Tijdens de workshops geeft ze les aan o.a. kinderen en dat vindt ze fijn. In haar “Lab” leeft ze zich uit om kunst te creëren , die ze vaak wil delen, maar soms ook voor zichzelf wil houden. Dit alles vanuit een pand dat niet alleen een (t)huis is, maar één met meerdere functies, precies zoals zij wil in haar winkel/atelier/galerie/vakantieverblijf. Ook haar vriend Wannes, die technisch producent en licht- en decorontwerper is, heeft hier zijn bedrijf gevestigd. Dit jaar heeft hun samenwerking geleid tot het ontwerpen van het decor voor het stuk ‘De Zachtmoedige Radicaal’ van Johan Fretz. Dit alles in één pand aan de Badweg onder de naam KunstFaam.

Kunstvrouw en Grutte Faam

Maar voordat het KunstFaam werd, zijn er diverse namen de revue gepasseerd. Ook in de race was “SoepLab”, als verwijzing naar haar achternaam en haar werkruimte/atelier die ze lieflijk lab(oratorium) noemt. Haar leven als kunstvrouw en het feit dat vader Theo Klasiena altijd Grutte Faam noemt, werd deze combinatie samengevoegd als “KunstFaam”. Deze naam werd bij familie en vrienden in stemming gebracht, omdat Klasiena, zoals een echte kunstenaar betaamt heel veel ideeën heeft, maar zelf moeilijk kan kiezen.

Kunst maakt gelukkig

Alle facetten binnen KunstFaam, maakt dat Klasiena een blij en gelukkig mens is. Dat kunst, in de meest brede zin van het woord, daaraan bijdraagt, wil ze graag op anderen projecteren. Deze missie heeft ze zichzelf opgedragen en zo wil ze de kunstwereld toegankelijker maken. Kunst maakt mensen gelukkig of je nou schildert, boetseert, schrijft of toneel speelt. Iedereen kan creëren en “Ik kan niet” bestaat niet. Lukt dit? Jazeker, en er zijn nog ontzettend veel ideeën voor de toekomst van KunstFaam.

Nabije toekomst

Er zijn genoeg plannen wat KunstFaam allemaal nog kan worden. Het pand is sinds kort van Klasiena en Wannes zelf en ze hoopt dat haar vriend wat vaker op het eiland kan zijn. En ze hoopt binnen een aantal jaar ook moeder te mogen worden. Daarna wil ze de vrouw van Wannes worden ( ja, ze is al gevraagd en heeft ja gezegd). 

Makers Unite

Klasiena is een positief mens en dat straalt ze uit. Haar geluk wil ze graag delen met anderen, dit doet ze o.a. om zich in te zetten voor Makers Unite. Ze biedt mensen die hun eigen land moesten ontvluchten een plaats om te creëren. Deze mensen hebben dezelfde dromen als jij en ik, alleen zijn ze niet veilig meer in eigen land. Klasiena biedt ze een plaats aan om te werken aan hun dromen. Dit geeft voldoening en levert prachtige verhalen op. Op deze manier helpt Klasiena, door de middelen ter beschikking te stellen die zij heeft, mensen hun dromen te verwezenlijken.

Ook buiten Schier geniet Klasiena naam en faam

Niet alleen op het eiland is Klasiena actief. Al 3 jaar mag zij o.a. haar werk tentoonstellen in de Tweede Kamer. Zij wordt veel gevraagd, maar moet selectief zijn in het aannemen van opdrachten. Dit alles n.a.v. haar afstudeerwerk aan de Academie Minerva en de Gerrit Rietveld Academie. Door het goede resultaat aan deze Academies, is zij een veelgevraagd kunstenaar.

Verdere toekomst

Klasiena is blij hier te wonen en is een gelukkig mens. Haar band met de natuur is onbeschrijflijk en een grote inspiratiebron voor haar werk. Haar keramieken eiland-prenten en het “eeuwige water” zijn kenmerkend voor Klasiena. Maar ook de zilveren schelpjes van haar moeder, zijn onlosmakelijk verbonden aan de winkel. Tegelijkertijd hoopt ze dat KunstFaam in de verdere toekomst iets minder winkel zal zijn en nog meer een dynamische plek voor leuke kunstenaars uit verschillende disciplines die hun dromen waar willen maken en ze willen delen.

Benieuwd naar de activiteiten via KunstFaam, neem gerust een kijkje!