Zoek en boek

Reactief: een uit de hand gelopen hobby voor Jan Bert

Jan Bert is min of meer geboren op het eiland, maar een Eilander pur sang. Want na zijn pre-pensionering volgend jaar, wil hij zich, samen met zijn Carla, weer vestigen op Schiermonnikoog én aan het roer blijven van Reactief, zolang hij er nog plezier in heeft.

Actie-reactie-creatief dát is Reactief

Maar vraag hem nu, dan had zijn bedrijf toch echt een andere naam gekregen. Als subsponsor/vrijwilliger/mede-organisator was hij in het begin betrokken bij de Monnikenloop. Toen het shirt voor deze loop in zijn handen kwam stond er “Reactief Buitenpost”. Hij wist gelijk dat hij zijn onderneming een verkeerde naam had gegeven. Veranderen was geen optie en hij had ook niet kunnen voorzien dat het bedrijf een 20-jarig jubileum zou gaan vieren. In 1998 was de intentie om naast zijn baan in de Mesdagkliniek, iets buiten de tralies te willen gaan doen, alleen was niet bekend voor hoe lang.

Al 40 jaar Mesdag

Jan Bert zat 8 uren per dag achter de tralies en wilde daar iets in veranderen. Inmiddels zit hij langer “opgesloten” dan de meeste gemiddelde gevangene. Op elk Waddeneiland was een buitensportenbedrijf actief, behalve op “zijn” eiland. In 1998 werden daarom 4 maanden ouderschapsverlof opgenomen en is hij kano’s gaan verhuren in de jachthaven. Met een verdienste van fl. 1200,00 was het begin van zijn imperium geboren.
Op verzoek van toenmalig evenementenbureau Odyssee werden er survivals, boogschiet- en vliegerinstructies gegeven en dat smaakte naar meer.

Van “los zand” naar een huisje op palen

Odyssee ging op in haar grote broer Frisse Wind van Terschelling en uiteindelijk ter ziele, maar Reactief had de smaak te pakken en werd professioneler. Er werd een website gebouwd en kreeg een vaste plek voor een jaar of 3 á 4, op de palen bij Luit. De hobby van Jan Bert liep dusdanig uit de hand, want voor hij het wist, konden er 20 activiteiten geboekt worden. Inmiddels is dit weer gereduceerd naar een te behappen 6 stuks. Het moet wel leuk blijven. Ondanks dat Jan Bert het goed met zijn “buren” kan vinden, werd het tijd om een definitieve vaste plek voor zijn kindje te gaan zoeken. Stiekem wist hij precies waar hij zijn bedrijf wilde vestigen, namelijk op het strand aan het einde van het Westerhofpad. Wat leek op een Fata Morgana, het onmogelijke werd mogelijk, wist hij net als buurman Thijs een plekje te bemachtigen op het strand. Inmiddels zit hij alweer 4 jaar op zijn geliefde plekje.

Altijd met het zicht op de zee

Dit plekje verveelt nooit en nog iedere keer als hij het strand op komt, overvalt het gevoel van trots en rijkdom. Want rijkdom zit ‘m wat Jan Bert betreft, niet in het feit in het verdienen van veel geld, dat is namelijk nooit de hoofdzaak geweest, maar in het feit dat hij zelf heel veel plezier beleefd aan zijn uit de hand gelopen hobby. Wel heeft hij het geluk aan zijn zijde wat betreft zijn werkgever. In de winter werkt Jan Bert Fulltime, zodat hij zomers op zijn bankje kan zitten met de voetjes in de lucht (tussen het vliegeren, blokarten en Lytje Willem/Schierzomerkampactiviteiten door) en het zicht op de zee kan hebben, want zegt hij: je gaat nooit met je rug naar de zee zitten. Daar wil Milan niet echt aan, want “dat uitzicht is toch elke dag hetzelfde?”

Zijn linker-en rechterhand: zoon Milan

Al een poosje helpt Milan zijn vader om Reactief in goede banen te leiden. Jan Bert heeft hem als zijn linker-en rechterarm nodig, maar het “kindje” is toch écht van Jan Bert. Want zolang hij zich nog geen Pensionado voelt en dat hij nog niet als het lachertje van de groep wordt gezien, gaat hij door met Reactief en dat zal in de nabije toekomst niet veranderen. Wel verandert het strand bij Paal 3 en dat baart ook zorgen, want als er meer water blijft staan op het strand, maakt dat het voor de Reactief-activiteiten niet makkelijker. Daar hebben de buren ook, in meerdere of mindere mate, last van.

Beter een goede buur

Alle ondernemers op het strand delen dezelfde passie, namelijk het exploiteren van hun bedrijf in een natuurgebied. Ze hebben ook “last” van dezelfde factoren. Dit betekent niet dat er dagelijks koffie met elkaar gedronken wordt, maar er is wel overleg en kunnen ze elkaar helpen waar nodig. Dat Reactief is geworden wat het nu is en staat op de plaats waar het nu staat, had Jan Bert niet durven dromen. Ook was het vroeger bijna ondenkbaar weer te verhuizen naar het eiland, waar het allemaal begon, maar dat gaat toch wel gebeuren.

Toekomst op Schier

Samen met zijn Carla ligt de toekomst hier. Het liefst nog heel lang in een blokart over het strand zeilend. Of gewoon op een bankje met de voetjes omhoog en het zicht op de zee, daar kan geen winnend lot uit een loterij tegenop.

Op het activiteitenstrand kunt u Reactief vinden!