Van oranje bessen maak je Hippo

In de nazomer en vroege herfst kleurt het eiland oranje. Niet de blaadjes van de bomen, maar de duindoornbessen geven het eiland kleur. De bessen zijn mega zuur, maar erg gezond en ze worden verwerkt in vele producten. Daar is sinds juni 2018 een biertje aan toegevoegd. En laat dit nou toevallig een Schiermonnikoogs-Belgisch recept zijn.

Halfbloed eilanders zijn bedenkers van het recept

Want bier en Belgen gaan prima samen, zij zijn meester in het brouwen van speciaal biertjes. Maar België is niet Schiermonnikoog, verre van dat, dus hoe wordt een Belg een halfbloed eilander? Moeder Gientje Drent is geboren en getogen op het eiland. Zoon Harm woont al 43 jaar op het eiland en zoon Tony is in Vlaanderen gebleven, maar is met grote regelmaat te vinden op Schiermonnikoog. Bij elk bezoek aan het hoge Noorden, neemt Tony speciaal biertjes mee voor zijn broer. Tijdens de lange wandelingen die Harm samen met zijn vrouw Agnes over het eiland maakt, is het idee ontstaan voor een nieuw te brouwen biertje. In Eke-Nazareth, het naburige dorp van Tony, staat microbrouwerij De Sater, dus het contact werd gelegd met Dieter.

Brouwmeester Dieter begreep de broers

Het nieuwe bier moest iets van duindoorn bevatten en na wat experimenten werd de receptuur van de “Schierse Hippo” vastgelegd. Het bier wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen, na gisting, moet het enkele weken rijpen voordat er gebotteld kan worden. Maar dan kun je zelf nog zo enthousiast zijn, anderen moesten dit ook worden, zodat het ook in de markt weggezet kan worden.

Eilander ondernemers enthousiast over deze dorstlesser

Schiermonnikoger ondernemers werden uitgenodigd voor een proefdronk en waren ook enthousiast over dit licht alcoholische tarwebier (5,5° Alc.) Door de duindoorn is het bier niet bitter, maar eerder licht zuur te noemen. De “Schierse Hippo” is een echte dorstlesser welke te verkrijgen is op de terrassen van strandpaviljoen de Marlijn, restaurants Marina aan ’t Wad, Ambrosijn, Noderstraun, Wantij en de Tjattel, strandpaviljoen Paal 3, de Toxbar en ’t Aude Beuthus. Bij de Vrouwe Jakoba kun je de Schierse Hippo kopen als souvenir voor thuis. En bij Harm kun je allerlei verschillende cadeauverpakkingen verkrijgen. De Hippo staat niet voor een nijlpaardsoort dat op het eiland zou leven.

Nijlpaarden op Schiermonnikoog?

De naam is afgeleid van de Latijnse naam van de duindoornplant: hippophae ramnoides. En dit heeft weer geleid tot het te ontwerpen etiket. Het originele ontwerp is van tekenares Maartje van Noort en vormde de basis voor het uiteindelijke, mede door Bunk Timmer ontworpen logo. Er is gekozen om zes verschillende etiketten te gebruiken en op elk vijftigste flesje is er een speciaal etiket, een hippo op een zwarte achtergrond.

De reacties over het biertje en het logo zijn positief. Op Schiermonnikoog, maar ook op steeds meer plekken waar de hippo verkocht wordt bij onze zuiderburen. Gasten zullen nu ook anders naar de oranje gekleurde natuur van het eiland kijken, want velen weten niet eens dat het eetbaar, laat staan drinkbaar is.