Astrid Slagter, voorzitter van het Concours Hippique

Concours Hippique"Ik heb altijd al iets met paarden gehad. Ik ben begonnen met rijden als klein meisje op een Shetlandpony. Hele Zaterdagen bij de manege, stallen uitmesten, paarden borstelen, voeren, wat er ook maar moest gebeuren, als het maar met paarden te maken had. En natuurlijk paardrijles, dat was het helemaal. Deze passie voor paarden zit nog steeds in me. De ultieme droom voor een paardenmeisje is werkelijkheid geworden, met mijn eigen Friese paard op het strand rijden, wat een gevoel van vrijheid en geluk geeft dat!

En als je van paarden houdt, kom je al snel in aanraking met het jaarlijks terugkerend evenement, het Concours Hippique Schiermonnikoog. Elke tweede woensdag in juli ben ik te vinden op het veld aan de Knuppeldam.

Toen ze bij de Concourscommissie mensen zochten voor in het bestuur, heeft mijn schoonvader, Dhr. P. Visser, mij voorgesteld voor een bestuursfunctie. Na twee jaar bestuurslid te zijn geweest werd ik gevraagd om de rol van voorzitter op mij te nemen  i.v.m. met het vertrek van de heer E. Bakker. Mijn woorden waren: “alleen als de hoed past, word ik voorzitter”. Nu denkt u, de hoed paste, maar nee hoor, de hoed paste helemaal niet, toch ben ik al weer twee jaar voorzitter. Ik vind het een grote eer dat ze mij gevraagd hebben en doe het met veel plezier. We zijn een leuk team en we doen er elk  jaar allemaal veel voor om het Concours Hippique tot een geslaagd evenement te maken.

In 1968 is het Concours begonnen als een “wild" Concours op zaterdagmiddag, gelijktijdig met de TT in Assen. Het is ontstaan nadat enkele paardenliefhebbers eind jaren zestig het idee kregen om een Concours met tuigpaarden en ruiters te organiseren. Enkele handelaren, die hooi en stro op het eiland leverden en tevens tuigpaarden in hun bezit hadden, werden hiervoor gevraagd. Op het weitje voor het toenmalige hertenkamp, waar nu de Aisterbun is, kregen de eilanders en gasten de eerste show te zien.

De juryleden waren de organisatoren, de heren P. Harthoorn, F. Visser, J. Feddema, P. Akkerman, D. Postma, mevrouw A. Bazuin en zuster Brouwer. Tevens werd Burgemeester Oosterhuis gevraagd als jury voorzitter. De jury had geen enkele notie hoe de tuigpaarden moesten lopen, maar de bekers en het prijzengeld werden eerlijk verdeeld onder de deelnemers, zodat iedereen met een trofee naar huis ging. Het Schiermonnikoger Concours begon erg populair te worden onder het paardenvolk. Van de zaterdag van de TT Assen, verschoof de datum naar de vaste tweede woensdag in juli als Concoursdag op de landelijke kalender. Van een middagevenement groeide het Concours uit naar een dagvullend programma op de woensdag, met voorafgaand ringsteken op de dinsdagavond. Van één A4’tje naar een volledig wedstrijdboekje. De paarden werden overal bij de boeren in de polder ondergebracht. Tegenwoordig in de stallen bij Stal Florida en in de boxen van de oude manege, die ieder jaar weer met veel werk opnieuw worden opgebouwd.

Het vervoer van en naar het eiland is altijd door de Concourscommissie verzorgd en betaald. Net zoals het prijzengeld, aanschaf van tenten en noem maar op. Zonder de vele sponsoren van het vasteland, het eiland en de eilandbewoners kan het Concours niet bestaan, niet te vergeten de hulp van alle vrijwilligers. Onze grote dank daarvoor!!

In 2018 vierden wij ons 50 jarig jubileum!

Astrid Slagter w/v Dijkstra,
Voorzitter Concours Hippique Schiermonnikoog

Bekijk alle verhalen

Reinharda Groendijk, teamleider Sigma-team