Hein over de toekomst van de films op het eiland

Films op Schier; op naar een mooie toekomst van kijken en genieten!

In januari 2020 opende het eerste Film by the Sea - Schiermonnikoog. Als kleiner zusje van het vermaarde Film by the Sea uit Vlissingen legden we met 9 prachtige films in één weekend de verbinding van het Zuiden naar het Noordelijke puntje van Nederland. Het succes van dit weekend was voor de organisatie toch een mooie verrassing. Maar met een bijna uitverkocht Dorpshuis smaakte dit filmfestival vooral naar meer. In

de wetenschap dat we duidelijk een behoefte bleken te beantwoorden, hebben we in de coronatijd niet stil gezeten door met het team te brainstormen over hoe verder. We wilden daarbij vooral de basis niet loslaten; het presenteren van de beste films uit Vlissingen, liefst actueel, dus premières en via een zij-programma over duurzaamheid dat eilander tintje. Inmiddels zijn de eerste voorbereidingen alweer begonnen en kijken we uit naar een tweede editie van 21-23 januari 2022. We zijn druk aan het programmeren en hopen half november het volledige programma te kunnen presenteren.

Maar dat is niet alles, vanaf najaar 2021 kent Schiermonnikoog een eigen stichting: Filmhuis aan Zee.  Een initiatief van en door film- en eilandliefhebbers. Met als doel het door het jaar heen vertonen van mooie films en het organiseren van ons eigen jaarlijks terugkerende festival als belangrijke kers op de taart.

Het streven is de beste en leukste films te vertonen voor jong en oud, voor de eilanders én eilandgasten. Een divers aanbod van kwaliteitsfilms, met aandacht voor het eiland en duurzaamheid.

De missie van Filmhuis aan Zee - Schiermonnikoog is om continue een bijdrage aan de ontwikkeling en verbreding van de film- en podiumkunsten op het eiland te leveren.

Als primaire locatie van de voor

stellingen wordt het Dorpshuis ingezet.  Het Dorpshuis beschikt over de nieuwste apparatuur en een eigen filmkluis.  En acteert met de oprichting van een eigen stichting nu vanaf 2022 ook zelfstandig, waardoor films ook in eigen beheer kunnen worden geboekt en gedraaid.  Maar vanuit het Dorpshuis zouden we ook willen kijken naar voorstellingen op andere manieren en locaties zoals tegen de watertoren aan of op het strand. Filmhuis aan Zee werkt graag nauw samen met de lokale ondernemers en niet in de laatste plaats met de VVV. Net voor de herfstvakantie organiseerde het Filmhuis zelfs al een eerste ‘privé’ festival voor een groep filmfans. Een bewijs dat we als stichting naast de VVV ook in samenwerking met de lokale ondernemers unieke persoonlijke filmweekenden kunnen organiseren.

Naast Jelle de Jong als beheerder van het Dorpshuis en voorzitter van de stichting zitten in bestuur Heidi Sørensen en Hein Barnhoorn. Daarnaast een team van zeer betrokken vrijwilligers van het eiland al dan niet met eigen filmachtergrond; Thom Verheul bekend film- en documentairemaker, Josine Olgers, Klaske Noordenbos en verder Monique Talsma en Marianne van Hall van de eilander VVV maken het team compleet.  Wij kijken met elkaar uit naar het vervolg en de opening op 21 januari en daarmee naar een succesvolle toekomst van de film op het mooiste plekje van Nederland!  Tot ziens, tot film!

Namens het team

Hein Barnhoorn,
Bestuurslid Filmhuis aan Zee - Schiermonnikoog

Op de foto v.l.n.r.:
Marlene Wickel, Jan Doense (FbtS - Vlissingen), Jelle de Jong en Hein Barnhoorn

Bekijk alle verhalen

De bus van Jeannette

Jeannette is van april t/m november te vinden in de atelierbus op het strand. Deze kans pakte ze in 2019 met beide handen aan. Bekijk het volledige verhaal

De bus van Jeannette