Jelle de Jong

Jelle de JongJelle is beheerder van ONS centrum

"Na 14 jaar met veel plezier in de Akbar / Tjattel te hebben gewerkt, was het met de Millenniumwisseling nog in het achterhoofd, tijd voor verandering. In september 2000 kwam er een vacature voor beheerder van Dorpshuis ONS Centrum en ik dacht daar moet ik op solliciteren, dit is precies wat bij mij past.

Zo gezegd zo gedaan en na een overtuigende sollicitatie ben ik aangenomen als beheerder van het Dorpshuis en de opvolger van de met pensioen gaande Hidde Smidt. Hidde heeft mij een week of twee wat bijgestaan en zei daarna dat ik het zelf wel kon doen, hij had daar alle vertrouwen in.

Nu 17 jaar later terug kijkend, heeft hij dat toen goed ingeschat, want het Dorpshuis zit mij als een heerlijke en goedpassende jas.

In de afgelopen 17 jaar is er veel veranderd, zowel op het eiland als in het Dorpshuis. We zijn in de eerste jaren na mijn aanstelling begonnen met vernieuwen. Een nieuwe vloer, nieuwe stoelen en tafels, nieuwe verduisterende gordijnen en een nieuwe geluidsinstallatie. Deze vernieuwingen waren nodig om aan de eisen te voldoen van onze eilander gebruikers, maar ook voor de congressen van buitenaf die wij hier regelmatig in ONS huis mogen verwelkomen. Zo hebben wij nu regelmatig bij- en nascholingen van artsen en specialisten, vergaderingen van advocaten, accountants en universiteiten en nog veel meer andere (vaste) groepen van buitenaf.

De hoofdzaak van het Dorpshuis, is natuurlijk een thuis zijn voor de eilander verenigingen en de Gemeente Schiermonnikoog. Zo zijn de vaste gebruikers van ONS huis de muziekvereniging IN, de senioren soos, het senioren zangkoor, het Shantykoor, toneelvereniging Sierlikene Meu, Vereniging Dorpsbelang, Nationaalpark, Provincie Fryslân, gemeente Schiermonnikoog, Notaris Hellema, de Friesland zorgverzekeraar en Wagenborg met het Veerboot Café. Natuurlijk bieden wij ook onderdak aan de bibliotheek en de Cultuurhistorische Vereniging t ’Heer en Feer.

Een andere partij in het Dorpshuis is Movieskoop, zij verzorgen al meer dan 35 jaar de films in Ons huis en daar zijn we heel erg trots op. De film is niet meer weg te denken op ons eiland. Zo hebben we mede dankzij de bijdrage van het Iepen Mienskip Fonds, een nieuwe server kunnen aanschaffen, zodat we digitaal kunnen vertonen en dat was voor het voortbestaan van de film op Schiermonnikoog noodzakelijk. Nu kunnen we ook in de toekomst de nieuwste films laten zien en we kijken onder meer al weer uit naar de première van de nieuwe James Bond film.

Wij hopen in 2018 in de Kerstvakantie een Filmfestival te organiseren met als thema eilandfilms. Tevens zullen we dan tijdens het Midwinterfestival een documentaire vertonen met portretten van 24 eilander vrouwen.

Ook voor de Festivals die op het eiland plaats vinden wordt het Dorpshuis gebruikt, zoals door het Internationaal Kamermuziekfestival, Jong Talent Festival, Muziekconcours, Midwinterfestival en het Yoga Festival.

Terwijl ik dit zo op som denk ik bij mezelf tjonge er gebeurt wel een heleboel in ONS Dorpshuis. Meestal doe ik de activiteiten alleen, maar voor de grotere gebeurtenissen kan ik putten uit een geweldige groep vrijwilligers waar het Dorpshuis absoluut niet zonder kan en waar ik dan ook heel blij mee ben, want ze staan altijd voor ONS huis klaar.

Ook het bestuur van het Dorpshuis wil ik even in de schijnwerper zetten, want zij besturen allemaal op vrijwillige basis de Stichting Dorpshuis Ons Centrum. De bestuursleden zijn Aldert Stielstra (voorzitter), David de Boer ( penningmeester), Inge Luit ( Secretaris), Johan Snijdood ( lid), en Martje Boerema (lid). Ik heb diep respect voor de manier waarop zij mij en het Dorpshuis besturen en ben dan ook heel blij met hen als mijn werkgever.

Het werk in het Dorpshuis bestaat niet alleen uit activiteiten, maar ook uit schoonmaak, onderhoud en de administratie. Het leuke aan het werk als beheerder is de diversiteit in activiteiten en de afwisseling in werkzaamheden, zodat het nooit saai wordt en niet snel zal gaan vervelen. Ik hoop zeker nog 17 jaar beheerder te zijn en dan met pensioen te gaan, maar misschien moet ik tegen die tijd nog wel één of twee jaar langer, we zullen het zien.

Laat ik afsluiten met de hoop dat het Dorpshuis ook in de toekomst een belangrijke Sociaal Maatschappelijke functie in het dorp zal blijven behouden en dat men ook blijft zeggen en voelen: dit is ONS huis."

Jelle de Jong

Beheerder

(Foto: Ilja Zonneveld)

 

Bekijk alle verhalen
  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Als schrijver en reisblogger is het mijn passie om verhalen en tips te delen over de meest fijne bestemmingen Bekijk het volledige verhaal

Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen