Koene Tuinenga, Politie Schiermonnikoog

'Tjonge, tjonge, ze hebben hier zelfs politie!? Is dat pistool echt? Ja, alles is echt en nee, ik doe niet mee aan een vossenjacht, hahaa!'

Kennelijk denkt men vaak dat er op Schiermonnikoog geen politie (nodig) is want daar gebeurt toch niets. Gelukkig is het criminaliteitscijfer heel erg laag op Schiermonnikoog, kluiskraken en overvallen zijn hier niet aan de orde. Het is moeilijk te ontsnappen Politie Schiermonnikoogop dit eiland. De laatste moord op Schiermonnikoog vond plaats in 1935 en die is opgelost door de plaatselijke veldwachter, mijn verre voorganger.

Echter, net zoals voor de collega’s op de vaste wal bestaat een groot deel van het politiewerk uit hulpverlening, (sociaal)maatschappelijke dienstverlening, advisering, partner zijn in diverse overlegorganen en natuurlijk handhaven van de openbare orde. Kortom, een veelzijdig baantje.

We zijn altijd met twee politiemensen in dienst, meer is er niet op straat. Als de dag erop zit ga ik naar huis en mijn collega naar zijn hotel. We gaan dan over op consignatie (telefoondienst). Het gebeurt regelmatig dat je ’s nachts een melding krijgt en er weer even opuit moet. De ene keer is er overlast van een groep, de andere keer wordt er iemand vermist. Het kan zelfs voorkomen dat je wordt gebeld omdat iemand snurkgeluiden in de tuin hoort en bang is, ook dat lossen we op. Overdag neem je dan een extra bakje koffie, dat heb je dan wel verdiend als je er ’s nachts uit moet!

In de zomer voelt het of ik er nog een baan bij heb; VVV-gids. Gedurende 8 weken komen er ongeveer 60 collega’s afkomstig uit de drie noordelijke provincies diensten draaien op Schiermonnikoog. Veel van die collega’s zijn niet (erg) bekend hier. Je probeert dan in korte tijd hen de weg te wijzen en bij te brengen wat de mensen op Schiermonnikoog van de politie verwachten. Dat begint al bij de boot met het controleren van auto’s die het eiland op komen, want een rijontheffing is hier verplicht. Je hebt mensen die wel van een feestje houden, maar er komen ook veel mensen voor de rust en stilte op het eiland, soms is dat best schipperen.

Buiten het zomerseizoen heb ik verplichte trainingen, cursussen en bijvoorbeeld een inzet als explosievenverkenner. Voor die dingen moet je dan naar de wal en komt er iemand hier om de dienst over te nemen. De vaste politiebezetting op Schiermonnikoog bestaat uit Renze Sinia (politieman) die op de wal woont, maar tijdens zijn diensten boven het bureau verblijft, Zwanny Smidts die ons bureau open heeft op werkdagen van 9 tot 12 uur en ikzelf. Maar zoals ik al schreef, ook als het bureau dicht is zijn we 24 uur bereikbaar en als het moet, zijn we er zo!

Tja… al ruim 16 jaar politieman op een eiland, eerst Ameland en nu Schiermonnikoog en je krijgt die mooie omgeving daarbij cadeau. Wat wil een mens nog meer!'

Bekijk alle verhalen
  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Als schrijver en reisblogger is het mijn passie om verhalen en tips te delen over de meest fijne bestemmingen Bekijk het volledige verhaal

Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen