Informatiecentrum Het Baken

UITNODIGING:

Beste eilanders,

De afgelopen jaren hebben Natuurmonumenten en VVV Schiermonnikoog hard gewerkt aan de realisatie van informatiecentrum Het Baken. We zijn trots op het resultaat en willen dat graag met je vieren. Op woensdag 22 september organiseren we daarom een feestelijke ‘eilander dag’ in Het Baken.  Speciaal voor inwoners van Schiermonnikoog zijn er gratis excursies, leuke kinderactiviteiten, en natuurlijk is er gelegenheid om eens uitgebreid rond te kijken in Het Baken.

Tussen 10.00 en 17.00 staat er koffie/thee en iets lekkers voor je klaar. We leiden je graag even rond en vertellen over ons werk in Het Baken. Doe mee met de grappige eilander quiz en maak kans op een prijs(je). Voor de kinderen hebben wij een goed gevulde OERRR-goodiebag, een kleurplaatwedstrijd  en vanaf 13.00 uur kunnen ze doorlopend meedoen aan een knutselactiviteit.

Eilanders kunnen gratis meedoen aan excursies. Het programma ziet er als volgt uit:

10.00 uur Walvisvaartwandeling

14.00 uur Huifkartocht (aangeboden door Stal Florida)

14.00 uur Gezinsexcursie kleine beestjes zoeken

14.00 uur Walvisvaartwandeling

17.00 uur Op de grens van wad en kwelder

21.00 uur Sterren kijken

Wil je meedoen aan een excursie? Meld je snel aan door een e-mail te sturen naar eilanderdag@gmail.com

Dit kan tot uiterlijk zondag 19 september. Voor het bezoeken van Het Baken of mee te doen aan de kinderactiviteiten is aanmelden niet nodig.

Wij hopen jullie allemaal te zien op 22 september!

Team Informatiecentrum Het Baken

3 september 2021: Informatiecentrum Het Baken is officieel geopend

Op vrijdag 3 september jl. is Informatiecentrum Het Baken officieel geopend door o.a. kinderburgemeester Thijmen Bouwkamp. Door een rode meidoorn te planten voor het gebouw is de opening een feit. Door corona kon het niet groots gevierd worden, maar wat in het vat zit verzuurt niet.
Wij bedanken nogmaals alle sponsoren en partners die met ons samengewerkt hebben aan de totstandkoming van Informatiecentrum Het Baken.

U vindt ons aan Reeweg 9, we verwelkomen u graag!

 

1 mei 2021: We zijn verhuisd en gaan open.

Met man en macht is er gewerkt op 1 mei open te kunnen gaan op ons nieuwe adres, Reeweg 9. Informatiecentrum Het Baken is een duurzaam gebouw geworden en we wonen samen met Natuurmonumenten. 

Vanaf nu alle informatie, excursies en postzaken onder één dak. In het gebouw kunt u de mooie expositie bekijken en cadeautjes en souvenirs kopen.

Het Baken is geopend van maandag t/m zaterdag van 9.00-17.00 uur en zon- en feestdagen van 10.00-14.00 uur.

WELKOM!

1 april 2021: (nee geen grap!)

Weer een prachtige mijlpaal voor Informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog!
De oplevering van het gebouw en de sleuteloverdracht zijn een feit.
In april werken VVV Schiermonnikoog en Natuurmonumenten nog aan de inrichting van de expositieruimte, de balie, de winkel en de kantoorruimte. In mei zullen we klaar zijn om open te gaan en hopen wij jullie snel te mogen verwelkomen.

November 2020:

Informatiecentrum ‘Het Baken’ Wie vanaf de Reeweg het dorp in komt, ziet het direct: naast de legendarische Tox Bar wordt hard gebouwd. Er verrijst een multifunctioneel gebouw, dat meer en meer vorm krijgt en komend voorjaar gereed zal zijn. Een gebouw waarin VVV Schiermonnikoog en Natuurmonumenten samen gaan wonen. Twee sterke namen, die elkaar aanvullen en versterken. Alle expertise onder één dak, dat is toch een prachtig uitgangspunt voor de eilanders en zeker ook voor onze gasten! De VVV is al meer dan 150 jaar een begrip op het gebied van de toeristische ontwikkeling van Schiermonnikoog. Zij voorzien de gast van informatie over het eiland, bemiddelen voor accommodatiehouders en boeken excursies, workshops en evenementen voor diverse aanbieders. Natuurmonumenten is op haar beurt als beheerder hét gezicht van de rijke eilander natuur, heeft alle kennis in huis op gebied van onze flora en fauna en is nu nog samen met het Bezoekerscentrum aanbieder van een groot scala aan natuurexcursies.

Het team van het bezoekerscentrum komt in dienst bij Natuurmonumenten en vormt straks samen met de baliemedewerkers van de VVV het nieuwe informatieteam aan de Reeweg. Verdwijnen de namen VVV Schiermonnikoog en Natuurmonumenten na de verhuizing naar Het Baken dan? Zeker niet! Gezamenlijk zullen VVV en Natuurmonumenten aan de balie de gast van informatie voorzien, in een volledig duurzaam gebouw, klaar voor de toekomst. Met informatiecentrum Het Baken krijgt Schiermonnikoog een centraal gelegen ontvangst- en informatiecentrum voor de honderdduizenden gasten die jaarlijks het eiland bezoeken en zich willen laten informeren over de unieke eilander natuur en het eilandgevoel. Het Baken wordt dè plek waar men terecht kan voor het boeken van activiteiten, het vergaren van informatie over de laatste ontwikkelingen op het eiland en wat er zoal te beleven is. Samen met de expositie draagt de totale beleving in Het Baken bij aan meer kennis van het Nationaal Park Schiermonnikoog en het Werelderfgoed Waddenzee waar dat onderdeel van uitmaakt. Wij maken ons alvast klaar voor het versturen van de verhuisberichten en hopen u binnenkort allen te ontvangen in ons nieuwe thuis.

Oktober 2020:

Hoe gaat het met 'Het Baken'

De bouw van Het Baken vordert gestaag. Iedereen die Schiermonnikoog bezoekt kan vanaf voorjaar 2021 terecht in het nieuwe informatiecentrum ‘Het Baken’. Natuurmonumenten gaat het centrum in samenwerking met de VVV Schiermonnikoog exploiteren. Het Baken wordt dé plek om te weten te komen wat het eiland te bieden heeft. Op een interactieve manier maakt u in de tentoonstelling kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.
U kunt zich oriënteren op een grote maquette van het eiland met dé hoogtepunten van het seizoen. Kinderen ontdekken in het aquarium wat er in de zee leeft en staan oog in oog met zeehond en lepelaar. Niet te missen zijn de vertrek- en aankomsttijden van vogels. Schiermonnikoog is dé hotspot voor vogelliefhebbers. Verder kunt u ook luisteren naar de verhalen van eilandbewoners, u verwonderen over vondsten van het wad, of vragen stellen aan de boswachter voordat u erop uit trekt.

21 januari 2020: 

INFORMATIECENTRUM ‘HET BAKEN’, SCHIERMONNIKOOG  
Het Nationaal Park Schiermonnikoog krijgt een nieuw informatiecentrum. De bouw van ‘’Het Baken’’ aan de Reeweg 9 (naast de Tox Bar) start in februari. In het voorjaar van 2021 wordt het nieuwe centrum geopend.

De vijf initiatiefnemers (gemeente, VVV, Stichting Bezoekerscentrum, Natuurmonumenten en Nationaal Park Schiermonnikoog) zijn verheugd dat het gelukt is om de financiering en vergunningen rond te krijgen. Naast grote bijdragen van Het Waddenfonds, de Provincie Fryslân, de gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten hebben tal van andere, lokale en regionale sponsors bijgedragen om dit project mogelijk te maken.

Het Baken is ontworpen door de Friese architecte Nynke Rixt Jukema uit Leeuwarden, in samenwerking met Bètha Architecten uit Burgum. Het gebouw is duurzaam ontworpen en wekt straks haar eigen energie op. Het Baken wordt gebouwd door bouwbedrijf Dijkstra te Schiermonnikoog. Natuurmonumenten gaat het centrum in samenwerking met de VVV Schiermonnikoog exploiteren.

Met informatiecentrum ‘’Het Baken’’ krijgt Schiermonnikoog een centraal gelegen ontvangsten informatiecentrum voor de duizenden mensen die het eiland jaarlijks bezoeken om te genieten van de rijke natuur en het ‘eilandgevoel’. Het Baken wordt dé plek om te weten te komen wat er te beleven is, je te verdiepen in de ontwikkelingen van het eiland en het omringende water, en om leuke activiteiten te boeken. De totale beleving draagt bij aan meer kennis en begrip over het Werelderfgoed Waddenzee, en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

7 februari 2019:  

Provincie Fryslân steunt realisatie nieuw informatiecentrum Schiermonnikoog

De provincie Fryslân heeft een subsidie van 8 ton euro toegekend aan de realisatie van het nieuwe informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog. Het energie-neutrale gebouw wordt hét loket voor informatie en actualiteit over het eiland, het Nationaal Park en Werelderfgoed Waddenzee. 

De bouw van het nieuwe informatiecentrum is een gezamenlijk initiatief van gemeente Schiermonnikoog, Natuurmonumenten, Nationaal Park Schiermonnikoog, de VVV en het huidige bezoekerscentrum. Het nieuwe gebouw krijgt een multifunctionele invulling. De kosten van het totale project bedragen 3.5 miljoen euro, daarbij inbegrepen de aankoop van de locatie. Het project heeft eind vorig jaar reeds 1,25 miljoen euro vanuit het Waddenfonds gekregen.

Het nieuwe Informatiecentrum moet een impuls geven aan het toerisme op Schiermonnikoog. Het volledig duurzaam gebouwde centrum krijgt wisselende exposities en tal van nieuwe activiteiten en arrangementen, voor zowel de toerist als voor de zakelijke markt. Daarnaast willen de projectpartners met nieuwe activiteiten de bewustwording en beleving van het waddengebied en Schiermonnikoog bevorderen. Een groot voordeel voor de bezoekers is dat zij straks bij één loket, centraal in het dorp, terecht kunnen voor informatie en deelname aan activiteiten. De kern van de ontvangst in het centrum, de exposities en informatievoorziening zal zijn: ‘’Binnen goed geïnformeerd worden om buiten meer te beleven’’.

De voorzitter van de stuurgroep is bijzonder verheugd met de steun van de provincie. Deze bijdrage is cruciaal voor het realiseren van dit vernieuwende initiatief. De stuurgroep hoopt in de loop van 2019 met de bouw te beginnen zodat het centrum in 2020 de deuren kan openen.

23 november 2018:

Nieuw informatiecentrum voor Schiermonnikoog
Schiermonnikoog krijgt een nieuw, energieneutraal informatiecentrum. Het project, oorspronkelijk getiteld ‘Centrum Gastvrij Schiermonnikoog’, vergroot de aantrekkingskracht van ons kleinste bewoonde Waddeneiland. Inmiddels heeft de eilander bevolking de definitieve naam gekozen: ’Het Baken’ – Informatiecentrum.

De bouw van het nieuwe informatiecentrum is een gezamenlijk initiatief van Gemeente Schiermonnikoog, Natuurmonumenten, Nationaal Park Schiermonnikoog, de VVV en het huidige bezoekerscentrum. Het nieuwe gebouw krijgt een multifunctionele invulling. De kosten van het totale project bedragen € 3.5 miljoen, daarbij inbegrepen de aankoop van de locatie. Het Waddenfonds steunt de realisatie van het nieuwe Informatiecentrum met € 1.250.000,–. 

Multifunctioneel
Het volledig duurzaam gebouwde centrum krijgt wisselende exposities en tal van nieuwe activiteiten en arrangementen, voor zowel de toerist als voor de zakelijke markt. Daarbij wordt gedacht aan mogelijkheden voor bedrijfsuitjes en teambuildingdagen. Daarnaast willen de projectpartners met nieuwe activiteiten de bewustwording en beleving van het waddengebied en Schiermonnikoog bevorderen. De medewerkers van VVV, het huidige bezoekerscentrum en Natuurmonumenten zullen gezamenlijk vanuit deze locatie werken.  

Impuls aan toerisme
Het nieuwe informatiecentrum moet een impuls geven aan het toerisme op Schiermonnikoog. Jaarlijks bezoek nu ruim 300.000 mensen het eiland. De initiatiefnemers streven naar een jaarlijkse groei van het aantal mensen dat het nieuwe centrum bezoekt, ook buiten het hoogseizoen. Een groot voordeel voor de bezoekers is dat zij straks bij één loket, centraal in het dorp terecht kunnen voor heel veel informatie en actualiteit over het eiland, het Nationaal Park en Werelderfgoed Waddenzee.

Verheugd
Bij monde van de burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent laten de partners weten ‘…. buitengewoon verheugd te zijn met de steun en bijdrage van het Waddenfonds’. Deze bijdrage is cruciaal voor het realiseren van dit vernieuwende initiatief. De komende maanden worden gebruikt om de lopende vergunningsprocedures af te ronden en de financiering van het initiatief volledig rond te krijgen. Naast eigen bijdrages zijn de partners nog in gesprek met o.a. de provincie Friesland en een aantal andere externe partijen. Met de bouw hopen zij te beginnen in 2019 zodat het centrum in 2020 haar deuren kan openen.

Voor nadere informatie over dit bericht en het project kunt u contact opnemen met: Arne Heinerman, projectleider ‘Het Baken’ – Informatiecentrum, Schiermonnikoog. 06-50514642.

Stand van zaken nieuw Informatie- en Bezoekerscentrum Schiermonnikoog

In april kopte de Leeuwarder Courant: ‘Op Schiermonnikoog staan de neuzen dezelfde kant op over de komst van het nieuwe bezoekerscentrum in het hart van het dorp.’

Op dinsdag 10 en woensdag 11 april werden gemeenteraad, omwonenden en eilanders in drie bijeenkomsten geïnformeerd over de voortgang van het initiatief voor een nieuw informatie- en bezoekerscentrum. De bijeenkomsten verliepen in een positieve sfeer, veel eilanders gaven blijk van instemming met de plannen, men lijkt blij te zijn dat de weg naar een gezamenlijk informatiecentrum is gevonden en nu actief wordt vervolgd. Voor de eilanders die niet konden komen vatten we hieronder graag nog even samen hoe het er nu voor staat.

De gemeenteraad, omwonenden en de rest van de eilanders hebben het schetsontwerp vorige week gezien. Op de plek van Reeweg 9, tussen de Toxbar en de toekomstige uitbreiding van hotel Graaf Bernstorff, komt het bezoekerscentrum. Nynke Rixt Jukema ontwerpt het samen met Bètha Architecten in Burgum. Het gebouw komt te staan op een terrein van 40 x 20 meter en zal onderdak bieden aan de VVV en de combinatie Natuurmonumenten / huidig bezoekerscentrum. Jaarlijks komen er 300.000 gasten op het eiland. Alle reden om voor een gezamenlijke professionele en gastvrije ontvangst te zorgen.

De initiatiefnemers van het project (gemeente, Nationaal Park, bezoekerscentrum, VVV en Natuurmonumenten) vinden het van groot belang dat de vele gasten aan het eiland op één plek, centraal in het dorp gastvrij worden ontvangen. De kern van het nieuwe centrum is dat we het unieke verhaal van Schiermonnikoog, haar natuur en cultuur, het Nationaal Park, de flora en fauna en het Werelderfgoed Waddenzee op één plek verbeelden en vertellen, zodat mensen binnen goed geïnformeerd worden om buiten nog meer te kunnen beleven.

Hoe verder?

Het architectenteam werkt het voorlopige schetsontwerp de komende maanden samen met de medewerkers van het nieuwe centrum en de stuurgroep verder uit tot een definitief ontwerp. Ondertussen is de stuurgroep die het plan begeleidt ook actief om de begroting van 3,5 miljoen euro rond te krijgen. De gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten dragen ieder een half miljoen aan het project bij. Ook het bestaande bezoekerscentrum en de VVV dragen bij. Gehoopt wordt op een gezamenlijke bijdrage van het Waddenfonds en de provincie Fryslân van 2,05 miljoen euro. Daarvoor is een subsidieaanvraag ingediend. Het resterende bedrag moet komen uit bijdragen van enkele andere sponsoren.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten is naast de positieve grondtoon van de aanwezigen aandacht gevraagd voor een paar belangrijke zaken. Dit zijn: - in het algemeen vraagt de verkeerssituatie op de Reeweg aandacht van voornamelijk de gemeente, - het correct afhandelen van het fiets parkeren op het terrein van het nieuwe centrum, - mogelijke overlast op en rond het terrein na sluitingstijd, - handhaving van al het bovenstaande.

Als alles verder goed loopt en alle partijen hun beste beentje voorzetten kan het centrum begin 2020 open zijn. Daarmee zet Schiermonnikoog een enorme stap in de goede richting om de vele bezoekers nog gastvrijer te ontvangen. Dit zal zeker bijdragen aan een positieve beleving van het eiland en een impuls voor de eilander economie.

De komende maanden werken we verder aan het ontwerp, het bestemmingsplan en de financiering. Voorts wil de stuurgroep de eilander bevolking en verdere direct betrokkenen goed blijven informeren en op momenten consulteren. We zullen dat doen via de websites van de gemeente, het Nationaal Park, Natuurmonumenten en de VVV. En via een volgende ronde informatiebijeenkomsten, gepland voor juni – juli.

We zijn op zoek naar suggesties voor een goede naam voor het nieuwe informatie- en bezoekerscentrum. Hiervoor willen we een prijsvraag uitschrijven. Nadere berichten hierover volgen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:
- Mia Michels: coördinator huidig bezoekerscentrum en leider communicatiewerkgroep nieuw informatie- en bezoekerscentrum (m.michels@ivn.nl | 06-22392806)
- Arne Heineman: projectleider nieuw informatie- en bezoekerscentrum Schiermonnikoog (a.heineman@natuurmonumenten.nl | 06-50514642)

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Als schrijver en reisblogger is het mijn passie om verhalen en tips te delen over de meest fijne bestemmingen Bekijk het volledige verhaal

Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen