De man met de bomen

 • Datum: 28 nov 2021 20:30 - 28 nov 2021 22:00
 • Locatie: Dorpshuis, Torenstreek

Een muzikaal omlijste vertelling: De man met de bomen

Tekst van Jean Giono (vrij vertaald door Christa van der Wal en Susanne Ulke)

Verhaal - Susanne Ulke

Piano - Christa van der Wal

Data: 

 • Premiere op 16 oktober 2021
 • 30 oktober
 • 28 november
 • 30 december
 • 29 januari 2022
 • 26 februari 
 • 26 maart
 • 30 april
 • 28 mei
 • 25 juni
 • 30 juli
 • 27 augustus
 • 24 september

Beschikbare data & reserveren tickets

Susanne over het ontstaan:

Het is nu precies 25 jaar geleden. Ik was net met mijn verhalentheatertje in Hamburg begonnen, toen ik de Zwitserse actrice en hoogleraar voor toneelspel, Irene Laett ontmoette. Zij citeerde de 'Duino elegieën’ van Rainer Maria Rilke, vrij. Ik was betoverd.

Op een dag kwam zij naar mij toe met een dun boekje. Zij stelde voor het in mijn theatertje voor te lezen, en ik herinner mij nog goed, hoe zij zei: 'Nou, het is maar een klein verhaal, maar het ontroert mij en ik wil het graag delen'.

En ik zal nooit vergeten hoe deze vrouw, die zich, normaal gesproken met literatuur op het hoogste niveau bezig hield, rustig en eenvoudig op een avond in de herfst 'De man met de bomen’ voorlas. Wij waren allemaal op een geheimzinnige manier stil, blij en tevreden.

Dat boekje kreeg ik deze avond van haar cadeau en hoewel ik sindsdien vaak verhuisd ben, van alles kwijt raakte, reisde dit boekje steeds met mij mee, ook van Duitsland naar mijn nieuwe thuis op Schiermonnikoog. 

Toen kwam de lockdown in maart 2020 en mijn plannen voor verhalenuurtjes in de duinen, sprookjeswandelingen enz. verdwenen voor onbepaalde tijd in de la.

Daar zat ik nu: een vertelster, net een beetje gewend op dit eiland, klaar om met een programma te beginnen – maar nee. Gewoon nog even niet.

En juist op dit moment kwam ik dat boekje tegen en het fluisterde:  'Waarom speel jij niet met mij?' Dus begon ik te googelen om iets meer aan de weet te komen over dit verhaal van de Franse schrijver Jean Giono.

Het was oorspronkelijk een mondelinge voordracht geweest, gehouden in Engeland voor de vereniging: 'The men of the trees', waar Jean Giono erelid was geworden, dus nooit bedoeld als verhaal in een boek, gepubliceerd alleen maar in het Franse journal ‚ Vogue...

In verloop van tijd werd het vertaald in 13 talen, maar nog nooit in het Nederlands. Een verhaal over mens en natuur, de schoonheid van de stilte, de terugkeer van het water, de kracht van de eenvoud, over nutteloze vergaderingen en de magie van een man die gewoon zijn gang gaat. Waarom deze bijzondere tijd, waarin de wereld bijna tot stilstand kwam niet te gebruiken, om een zaadje in de grond te leggen op dit eiland. Waarom niet een oud verhaal in verbinding te brengen met het 'hier en nu’.

Toen ging ik naar Christa, mijn vriendin, inspiratiebron en juf, qua Nederlands, en vroeg haar wat zij van dit verhaal vond....

Christa:

"....toen Susanne mij het verhaal: 'De man met de bomen’ liet lezen, werd ik vooral geraakt door het karakter van de herder, door de rust die van hem uitgaat, de toewijding, het doorzettingsvermogen en de onverstoorbaarheid waarmee hij jaren lang, dag in...dag uit...bezig is met het planten van bomen. Een landschap komt weer tot leven, mensen keren naar dit gebied terug, huizen worden hersteld, de putten staan weer vol water, de aarde is weer vruchtbaar, tuinen worden aangelegd...."

Wat een inspiratie. Simpel. Zonder condities. Eén mens verandert de wereld om zich heen. Dat kan dus altijd.

 

Wij hopen dat dit project vruchten zal gaan dragen. De inkomsten uit kaartverkoop zijn bestemd voor de aanplant van fruitbomen in de pluktuin naast de Branding.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de CO2 compensatiefonds van Wagenborg Passagierdiensten.

Met medewerking van VVV Schiermonnikoog en Natuurmonumenten.

Klik hiervoor onze  algemene & annuleringsvoorwaarden voor excursies

 • Zoek & Boek

  Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

  Zoeken
Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Als schrijver en reisblogger is het mijn passie om verhalen en tips te delen over de meest fijne bestemmingen Bekijk het volledige verhaal

Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen