Excursie Bunkernacht op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog ligt er vandaag de dag vredig bij. Maar ook op dit eiland heeft de oorlog zijn sporen nagelaten. Tijdens een nachtwandeling duik je onder begeleiding van een gids het oorlogsverleden in.

Vanaf Schiermonnikoog hield de Duitse bezetter met radar en radio de vliegbewegingen boven de Noordzee in de gaten. Een van de bunkers diende als communicatiecentrum. Op een glazen tafel projecteerden ze met lichtjes de koers van geallieerde en Duitse vliegtuigen. Hier is nu het museum gevestigd.

Bij het Westerhofpad bezoek je een munitiebunker die enkele jaren geleden is uitgegraven. Pal erachter stond de Flak-Batterie. In de duinen liggen nog vier ronde betonnen platen, op elk ervan stond een kanon van het luchtafweergeschut.

Naast de indrukwekkende oorlogsverhalen ervaar je ook de 'Dark Sky' van het eiland. Je beleeft de stilte en het donker, zoals hij ook in tijden van oorlog tijdens de verduisternis (inwoners moest alle lichten uitdoen, zodat geallieerde vliegtuigen zich moeilijk zouden kunnen oriënteren) ervaren werd.

• vrijdag 24 mei (=vol) en zaterdag 25 mei (bij voldoende aanmeldingen)

Start

• om 22.00 uur bij fietsenstalling Restaurant Noderstraun/ Strandhotel (Badweg 32, Schiermonnikoog)

• 1,5-2 uur

Bijzonderheden:

• de rondleiding gaat deels door ruw terrein en is daardoor minder toegankelijk voor minder validen
  • neem eventueel een zaklamp mee, of gebruik je mobiel

Kosten

• € 6,00 p.p. voor de excursie. Let op: dit is exclusief een ticket voor Bunkerdag op zaterdag 25 mei.

Klik hier om je aan te melden

Bekijk ook het zaterdagprogramma van de Bunkerdag

Bunkers op SchiermonnikoogBunkernacht op Schiermonnikoog

Wyb Jan Groendijk, beheerder Vredenhof