Landelijke Bunkerdag

  • Datum: 25 mei 2019 10:00 - 25 mei 2019 16:00
  • Locatie: Bunkermuseum Schlei (einde Prins Bernhardweg aan de linkerkant)

Op ontdekkingstocht in de bunkers van Schiermonnikoog

Tijdens de Bunkerdag gaan bunkers langs de hele Nederlandse kust voor één dag open. De betonnen kolossen maken nog altijd onderdeel uit van ons landschap, maar zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Ook op Schiermonnikoog kunnen bezoekers op ontdekkingstocht in de bunkers. 

Bunkerdag op Schiermonnikoog ( verwachte datum 6 juni 2020)
Bunkermuseum

Het exacte programma is op dit moment nog niet bekend!
 
Rondleiding

Tijdens de Bunkerdag hebben we een rondleiding door het gebied rond het Bunkermuseum voor de deelnemers aan de Bunkerdag. De rondleiding is door het gebied rond  Bunkerdorp het Schlei. Te zien zal zijn: bunkers, loopgraven, vlakstellingen, etc. De gids zal daarbij het verhaal vertellen van Schiermonnikoog tijdens WO 2. Daarbij komen verschillende onderwerpen aan bod zoals: de bunkerbouw, de bombartementen op het eiland, de dagelijkse gang van zaken, het eind van de oorlog op Schiermonnikoog (pas op 11 juni 1945 als laatste stukje van Nederland)., etc.

De rondleiding gaat deels door ruw terrein en is daardoor minder toegankelijk voor minder validen.

Museumbunker

Tijdens de Bunkerdag kunt u het museum bezoeken en meer te weten komen over de oorlog op Schiermonnikoog.

Tevens zal in het Bunkermsueum Schlei de film De Verborgen Grens (De Wadden) worden vertoont. De film duurt ca. 20 minuten en wordt doorlopend vertoond.

Deze editie van De Verborgen Grens gaat specifiek in op de oorlogstijd op de Waddeneilanden

De Atlantikwall, de Verborgen Grens, is een educatieve film over de door de bezetter opgeworpen kustverdediging in Nederland. De film bevat niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven. De kijker krijgt zo een authentiek beeld van het leven in de Nederlandse kuststreek tussen 1940 en 1945.

Voor de aanleg van de Atlantikwall werden in Nederland honderdduizenden mensen geëvacueerd en duizenden huizen afgebroken. De film van vijftien minuten toont wat de linie betekende voor het leven van de mensen in de kuststreek tijdens de Duitse bezetting en de periode daarna.

Tegelijkertijd toont de film de Atlantikwall vanuit het perspectief van Duitse militairen en Duitse propaganda. Dat zorgt voor confronterende, maar indrukwekkende inkijkjes. 

Tevens is er een nieuwe (wissel) expositie te zien betreffende 75 jaar bevrijding. De expositie begint bij D-day in 1944 t/m 11 juni 1945 de dag dat Schiermonnikoog (als laatste plaats in Nederland) werd bevrijd.

 

Aggregaatbunker

Prins Bernhardweg ( in de buurt van het Bunkermuseum)
GPS 53.49588805269017, 6.187057514294452

Deze bunker verzorgde de elektriciteit bij stroom uitval. We hebben een aggregaat weten aan te schaffen van hetzelfde type dat tijdens WO2 in de bunker heeft gestaan. Niet toegankelijk voor rolstoelers, je moet met een stijle trap naar beneden.

Museumbunker Seeburg 

Prins Bernhardweg 6
GPS 53.496016, 6.185899
Startpunt wandelexcursie en expositie

 

Munitiebunker

Westerhofpad
GPS 53.494131, 6.153844

In deze bunker werd de munitie opgeslagen voor het luchtafweergeschut. Aan de buitenkant is de originele camouflage nog aanwezig. Deze bunker is het gehele jaar vrij toegankelijk voor publiek.

Wassermannbunker

Prinsbernhardweg ter hoogte van het Corn. Visserpad
GPS 53.487239267227565, 6.181687526428277

De Wassermannbunker is een radarantennebunker en observatiepost. Deze bunker is vrij toegankelijk te bezoeken. De Wassermannbunker is minder toegankelijk voor rolstoelers, je moet een klein trapje af.

Voor meer informatie en tickets:

www.bunkerdag.nl of Bunkermuseum Schlei

Bunkermuseum Schlei Schiermonnikoog - Bunkerdag

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Arne en Kirsten ontdekten de wandelmaand in 2017

Op vakantie in Friesland, ontdekte dit Zeeuwse stel dat wandelen op Schiermonnikoog eigenlijk heel leuk is. Bekijk het volledige verhaal

Arne en Kirsten ontdekten de wandelmaand in 2017

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen