voorstelling: Zo gaat het

ZO GAAT HET
door Freek Vielen en Harald Austbø 

Een doortastende monoloog over troost in een wereld waarin de tijd vaak ongenadig is.

Op 13 februari 1945 verblijft Kurt Vonnegut als krijgsgevangene in een leegstaand slachthuis in Dresden, waar hij in een koelcel een verwoestende bombardement overleeft. Pas vierentwintig jaar later weet hij de verschrikkingen van die periode onder woorden te brengen in zijn beroemd geworden roman.

In 2014 wordt de moeder van Freek Vielen ernstig ziek. Sindsdien worstelt hij met de vraag in hoeverre we ons lot naar eigen hand kunnen zetten, en in welke mate we slechts slaaf zijn van de tijd. Als ze vier jaar later overlijdt zoekt hij zijn troost in de literatuur.

Kurt Vonneguts roman Slaughterhouse-Five, maar ook Mijn Strijd van Karl Ove Knausgard en Hoogteverschillen van Julian Barnes geven hem inzicht in de onverbiddelijkheid, maar ook de hoop en het plezier in het leven. Met die romans als leidraad, stort Vielen zijn persoonlijke hersenspinsels uit over zijn publiek; daarbij begeleid door de top-cellist en human-beatboxer Harald Austbø.

 • tekst en spel: Freek Vielen   Freek vielen op Schiermonnikoog
 • muziek: Harald Austbø
 • productie: De Nwe Tijd en Nieuw Utrechts Toneel
 • co-productie: Het Zuidelijk Toneel
 • met teksten van: Vonnegut, Knausgard, Grunberg en Barnes

Over de voorstelling:

Zo gaat het ging op Oerol 2019 in première, maar kent een langere ontstaansgeschiedenis. In 2014 maakte Freek Vielen samen met Rosa Vandervost en The Ambush Party bij theatergroep De Tijd de voorstelling So it goes, een vrije bewerking van de roman Slaughterhouse 5 van Kurt Vonnegut. In 2018 vroeg de omroep Human ism The school of life om op basis van die tekst een Brainwash Talk te houden van maximaal 15 minuten, waarvoor hij zich baseerde op die monoloog maar ook nieuwe teksten schreef. Op 27 januari 2018 bracht hij die tekst in het De La Mar theater in Amsterdam en op 13 mei van dat jaar werd de opname daarvan uitgezonden op NPO2.

Greg Nottrot van het Nieuwe Utrechts Toneel zag die uitzending en vroeg aan Vielen om voor zijn programma de Futuristen op Oerol 2019 die tekst uit te breiden tot een voorstelling van een uur. Uit die vraag is deze tekst ontstaan, die naast eerder geschreven werk, citaten uit het werk van Julian Barnes, Kurt Vonnegut, Arnon Grunberg en Karl Ove Knausgård voor een groot gedeelte bestaat uit nieuw geschreven materiaal

Informatie:

 • Zaterdag 16 november
 • Locatie: Dorpshuis
 • Aanvang 20.30 uur ( zaal open 20.00 uur)
 • Voorverkoop via VVV € 6,-
  Aan de zaal € € 7,-

De voorstelling duurt ongeveer een uur; na afloop is er gelegenheid om met de makers na te praten. 

Bestel hier uw tickets
 • Zoek & Boek

  Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

  Zoeken
Jelle en Film by the Sea

Jelle biedt als beheerder van het Dorpshuis onderdak aan het eerste te organiseren Filmfestival op Schiermonnikoog. Bekijk het volledige verhaal

Jelle en Film by the Sea

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen