Natuurmonumenten Schiermonnikoog

Strand SchiermonnikoogVereniging Natuurmonumenten is verantwoordelijk voor het beheren van het Nationaal Park Schiermonnikoog, en ziet erop toe dat de natuur op Schiermonnikoog zich schitterend ontwikkelt. Natuurmonumenten doet dit in samenwerking met Rijkwaterstaat en de eilander gemeenschap.

Eén van de taken van Natuurmonumenten is ervoor zorgen dat de kust dynamisch blijft, dat de werking van zee, wind en wilde dieren vergroot wordt. 

Broedseizoen

Ook zorgt Natuurmonumenten ervoor dat vogelkolonies in het broedseizoen niet verstoord wordenOm de vogels in het broedseizoen (15 april - 15 juli) hun rust te gunnen, zijn er in deze periode de volgende beperkingen:

  • De Oosterkwelder is in het broedseizoen alleen toegankelijk voor excursies
  • Het natuurgebied tussen de Prins Bernhardweg en Kobbeduinen is in het broedseizoen alleen toegankelijk op de met witte palen gemarkeerde wegen en paden
  • De directe omgeving van de Westerplas is in het broedseizoen niet toegankelijk
  • Het strand vanaf paal 10 tot de oostpunt is uitsluitend vlak langs de waterlijn toegankelijk

Ook buiten de broedtijd zijn vogels gevoelig voor verstoring. In het bijzonder als ze rusten op de 'hoogwatervluchtplaatsen' (zandplaten die bij hoog water niet onderlopen) zoals het Rif, of als ze voedsel zoeken op het wad. Blijf daarom op afstand, houd uw hond aan de lijn en bekijk de vogels door een verrekijker. Dit geldt ook voor het bekijken van de zeehonden die op zandbanken rust zoeken, of er hun jongen zogen.

Excursies

De boswachters van Natuurmonumenten nemen u graag mee op excursie het veld in. Daarnaast zijn er meerdere eilandergidsen die verschillende excursies op Schiermonnikoog aanbieden. 

Wilt u nog meer weten:

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

'Het mooiste aan Schiermonnikoog vind ik dat je vanuit huis binnen twee minuten in één van de meest bijzondere natuurgebieden van Europa bent. Voor honderdduizenden vogels is Schiermonnikoog een onmisbare tussenstop. Als ze hier niet genoeg te eten vinden, kunnen ze hun reis niet tot een goed einde brengen. Ik vind het heel bijzonder dat ik mee mag werken aan het beschermen van deze natuur...' Bekijk het volledige verhaal

Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen