Actueel nieuws

Corona-update 2 april 2020:


Mag ik nog naar het eiland komen?

De burgemeesters van de vijf Waddeneilanden roepen mensen op om thuis te blijven. Zo zeggen zij: "Coronavrij zullen we ook op de eilanden niet blijven. Sterker nog: ook wij moeten, zoals de premier zei, groepsresistentie opbouwen. Maar met elkaar moeten we de beperkte medische voorzieningen op de eilanden ook niet onnodig op de proef stellen."

De bestaande maatregelen van de overheid zijn verlengd tot 28 april en waarschijnlijk zijn we er dan nog niet, want ook de meivakantie werd al meegenomen in het negatieve advies. Nadrukkelijk is door premier Rutte uitgesproken dat “het devies is om niet te reizen”, zeker vervoersbewegingen die gemaakt worden in het kader van recreatie moeten tot het minimum beperkt worden. Er is een klemmend beroep gedaan op alle Nederlanders om zich hieraan te houden. 

Maar is het eiland dan op slot?

Nee. Wagenborg vaart nog tweemaal per dag naar het eiland en het is aan de verhuurders van accommodaties zelf of zij wel of niet alsnog gasten ontvangen. De drink- een eetgelegenheden zijn uiteraard wel dicht en ook de meeste hotels hebben hun deuren gesloten. 

Ik wil mijn geboekte accommodatie annuleren, kan dit?

De maatregelen rondom het Coronavirus zullen desastreuze gevolgen hebben. Voor Nederland in het algemeen, maar voor de toeristische sector en de ondernemers op Schiermonnikoog in het bijzonder. In formeel-juridische zin is er geen sprake van een overmachtssituatie, waardoor de annuleringskosten officieel voor de gast zelf zijn. Wij proberen echter in goed overleg met de verhurende partijen maatwerk te leveren.

Heeft u via de VVV een accommodatie geboekt en wilt u deze annuleren? Neem dan per mail contact met ons op via info@vvvschiermonnikoog.nl. Gasten die niet via de VVV geboekt hebben, vragen wij om rechtstreeks contact op te nemen met de verhuurder. 

Aangepaste dienstregelen Wagenborg

Wagenborg Passagiersdiensten vaart sins 21 maart middels een basisdienstregeling, wat inhoudt dat er minder afvaarten zijn:

Maandag t/m zaterdag:

 Lauwersoog - Schiermonnikoog  06:30 uur
 Schiermonnikoog - Lauwersoog  08:30 uur
 Lauwersoog - Schiermonnikoog  15:30 uur
 Schiermonnikoog - Lauwersoog  16:30 uur

schier
Zondag :

 Lauwersoog - Schiermonnikoog  09:30 uur
 Schiermonnikoog - Lauwersoog  10:30 uur
 Lauwersoog - Schiermonnikoog  15:30 uur
 Schiermonnikoog - Lauwersoog  16:30 uur


De sneldienst komt te vervallen. De watertaxi vaart alleen voor spoedgevallen en medicijnen.
Deze tijden gelden in ieder geval tot 1 juni. Voor de meest actuele berichtgeving vanuit Wagenborg verwijzen wij u naar hun site.

 

Gewijzigde openingstijden VVV Schiermonnikoog

De winkel en de balie van de VVV zijn gesloten, wel bieden wij eilanders en gasten de mogelijkheid van maandag t/m vrijdag  tussen 10.00 en 14.00 uur de postbalie te gebruiken. Dit kan dan door even op het raam te kloppen.

Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. U kunt ons natuurlijk ook altijd blijven mailen.
0519-531233
info@vvvschiermonnikoog.nl

 

21 januari 2020: Informatiecentrum het Baken Schiermonnikoog

INFORMATIECENTRUM ‘HET BAKEN’, SCHIERMONNIKOOG  

Het Nationaal Park Schiermonnikoog krijgt een nieuw informatiecentrum. De bouw van ‘’Het Baken’’ aan de Reeweg 9 (naast de Tox Bar) start in februari. In het voorjaar van 2021 wordt het nieuwe centrum geopend.

De vijf initiatiefnemers (gemeente, VVV, Stichting Bezoekerscentrum, Natuurmonumenten en Nationaal Park Schiermonnikoog) zijn verheugd dat het gelukt is om de financiering en vergunningen rond te krijgen. Naast grote bijdragen van Het Waddenfonds, de Provincie Fryslân, de gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten hebben tal van andere, lokale en regionale sponsors bijgedragen om dit project mogelijk te maken.

Het Baken is ontworpen door de Friese architecte Nynke Rixt Jukema uit Leeuwarden, in samenwerking met Bètha Architecten uit Burgum. Het gebouw is duurzaam ontworpen en wekt straks haar eigen energie op. Het Baken wordt gebouwd door bouwbedrijf Dijkstra te Schiermonnikoog. Natuurmonumenten gaat het centrum in samenwerking met de VVV Schiermonnikoog exploiteren.

Met informatiecentrum ‘’Het Baken’’ krijgt Schiermonnikoog een centraal gelegen ontvangsten informatiecentrum voor de duizenden mensen die het eiland jaarlijks bezoeken om te genieten van de rijke natuur en het ‘eilandgevoel’. Het Baken wordt dé plek om te weten te komen wat er te beleven is, je te verdiepen in de ontwikkelingen van het eiland en het omringende water, en om leuke activiteiten te boeken. De totale beleving draagt bij aan meer kennis en begrip over het Werelderfgoed Waddenzee, en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

 

24 juni 2019:

Extra reistijd door werkzaamheden Afsluitdijk (A7) tot eind 2022

Reist u via de Afsluitdijk naar het Noorden richting Lauwersoog of omgekeerd? Houd dan rekening met extra reistijd. Tot eind 2022 vinden er namelijk werkzaamheden plaats om de Afsluitdijk te verbeteren.

Het wegverkeer zal continu hinder ondervinden van deze werkzaamheden. Iedere dag is op een ander deel van de dijk één rijbaan afgesloten. Het wegverkeer uit beide richtingen rijdt dan over de beschikbare rijbaan. Per rijrichting is er één rijstrook beschikbaar. Ook is het fietspad tot eind van dit jaar in zijn geheel afgesloten.

Voor meer informatie verwijzen wij naar www.deafsluitdijk.nl of www.vanAnaarBeter.nl.

 

7 februari 2019:  Informatiecentrum Schiermonnikoog

Provincie Fryslân steunt realisatie nieuw informatiecentrum Schiermonnikoog

De provincie Fryslân heeft een subsidie van 8 ton euro toegekend aan de realisatie van het nieuwe informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog. Het energie-neutrale gebouw wordt hét loket voor informatie en actualiteit over het eiland, het Nationaal Park en Werelderfgoed Waddenzee. 

De bouw van het nieuwe informatiecentrum is een gezamenlijk initiatief van gemeente Schiermonnikoog, Natuurmonumenten, Nationaal Park Schiermonnikoog, de VVV en het huidige bezoekerscentrum. Het nieuwe gebouw krijgt een multifunctionele invulling. De kosten van het totale project bedragen 3.5 miljoen euro, daarbij inbegrepen de aankoop van de locatie. Het project heeft eind vorig jaar reeds 1,25 miljoen euro vanuit het Waddenfonds gekregen.

Het nieuwe Informatiecentrum moet een impuls geven aan het toerisme op Schiermonnikoog. Het volledig duurzaam gebouwde centrum krijgt wisselende exposities en tal van nieuwe activiteiten en arrangementen, voor zowel de toerist als voor de zakelijke markt. Daarnaast willen de projectpartners met nieuwe activiteiten de bewustwording en beleving van het waddengebied en Schiermonnikoog bevorderen. Een groot voordeel voor de bezoekers is dat zij straks bij één loket, centraal in het dorp, terecht kunnen voor informatie en deelname aan activiteiten. De kern van de ontvangst in het centrum, de exposities en informatievoorziening zal zijn: ‘’Binnen goed geïnformeerd worden om buiten meer te beleven’’.

De voorzitter van de stuurgroep is bijzonder verheugd met de steun van de provincie. Deze bijdrage is cruciaal voor het realiseren van dit vernieuwende initiatief. De stuurgroep hoopt in de loop van 2019 met de bouw te beginnen zodat het centrum in 2020 de deuren kan openen.

Informatiecentrum Schiermonnikoog informatiecentrum Schiermonnikoog

 

 

23 november 2018:

Nieuw informatiecentrum voor Schiermonnikoog

Schiermonnikoog krijgt een nieuw, energieneutraal informatiecentrum. Het project, oorspronkelijk getiteld ‘Centrum Gastvrij Schiermonnikoog’, vergroot de aantrekkingskracht van ons kleinste bewoonde Waddeneiland. Inmiddels heeft de eilander bevolking de definitieve naam gekozen: ’Het Baken’ – Informatiecentrum.

De bouw van het nieuwe informatiecentrum is een gezamenlijk initiatief van Gemeente Schiermonnikoog, Natuurmonumenten, Nationaal Park Schiermonnikoog, de VVV en het huidige bezoekerscentrum. Het nieuwe gebouw krijgt een multifunctionele invulling. De kosten van het totale project bedragen € 3.5 miljoen, daarbij inbegrepen de aankoop van de locatie. Het Waddenfonds steunt de realisatie van het nieuwe Informatiecentrum met € 1.250.000,–. 

Multifunctioneel
Het volledig duurzaam gebouwde centrum krijgt wisselende exposities en tal van nieuwe activiteiten en arrangementen, voor zowel de toerist als voor de zakelijke markt. Daarbij wordt gedacht aan mogelijkheden voor bedrijfsuitjes en teambuildingdagen. Daarnaast willen de projectpartners met nieuwe activiteiten de bewustwording en beleving van het waddengebied en Schiermonnikoog bevorderen. De medewerkers van VVV, het huidige bezoekerscentrum en Natuurmonumenten zullen gezamenlijk vanuit deze locatie werken.  

Impuls aan toerisme
Het nieuwe informatiecentrum moet een impuls geven aan het toerisme op Schiermonnikoog. Jaarlijks bezoek nu ruim 300.000 mensen het eiland. De initiatiefnemers streven naar een jaarlijkse groei van het aantal mensen dat het nieuwe centrum bezoekt, ook buiten het hoogseizoen. Een groot voordeel voor de bezoekers is dat zij straks bij één loket, centraal in het dorp terecht kunnen voor heel veel informatie en actualiteit over het eiland, het Nationaal Park en Werelderfgoed Waddenzee.

Verheugd
Bij monde van de burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent laten de partners weten ‘…. buitengewoon verheugd te zijn met de steun en bijdrage van het Waddenfonds’. Deze bijdrage is cruciaal voor het realiseren van dit vernieuwende initiatief. De komende maanden worden gebruikt om de lopende vergunningsprocedures af te ronden en de financiering van het initiatief volledig rond te krijgen. Naast eigen bijdrages zijn de partners nog in gesprek met o.a. de provincie Friesland en een aantal andere externe partijen. Met de bouw hopen zij te beginnen in 2019 zodat het centrum in 2020 haar deuren kan openen.

 

Voor nadere informatie over dit bericht en het project kunt u contact opnemen met: Arne Heinerman, projectleider ‘Het Baken’ – Informatiecentrum, Schiermonnikoog. 06-50514642.

 

Stand van zaken nieuw Informatie- en Bezoekerscentrum Schiermonnikoog

Nieuw infocentrumIn april kopte de Leeuwarder Courant: ‘Op Schiermonnikoog staan de neuzen dezelfde kant op over de komst van het nieuwe bezoekerscentrum in het hart van het dorp.’

Op dinsdag 10 en woensdag 11 april werden gemeenteraad, omwonenden en eilanders in drie bijeenkomsten geïnformeerd over de voortgang van het initiatief voor een nieuw informatie- en bezoekerscentrum. De bijeenkomsten verliepen in een positieve sfeer, veel eilanders gaven blijk van instemming met de plannen, men lijkt blij te zijn dat de weg naar een gezamenlijk informatiecentrum is gevonden en nu actief wordt vervolgd. Voor de eilanders die niet konden komen vatten we hieronder graag nog even samen hoe het er nu voor staat.

De gemeenteraad, omwonenden en de rest van de eilanders hebben het schetsontwerp vorige week gezien. Op de plek van Reeweg 9, tussen de Toxbar en de toekomstige uitbreiding van hotel Graaf Bernstorff, komt het bezoekerscentrum. Nynke Rixt Jukema ontwerpt het samen met Bètha Architecten in Burgum. Het gebouw komt te staan op een terrein van 40 x 20 meter en zal onderdak bieden aan de VVV en de combinatie Natuurmonumenten / huidig bezoekerscentrum. Jaarlijks komen er 300.000 gasten op het eiland. Alle reden om voor een gezamenlijke professionele en gastvrije ontvangst te zorgen.

De initiatiefnemers van het project (gemeente, Nationaal Park, bezoekerscentrum, VVV en Natuurmonumenten) vinden het van groot belang dat de vele gasten aan het eiland op één plek, centraal in het dorp gastvrij worden ontvangen. De kern van het nieuwe centrum is dat we het unieke verhaal van Schiermonnikoog, haar natuur en cultuur, het Nationaal Park, de flora en fauna en het Werelderfgoed Waddenzee op één plek verbeelden en vertellen, zodat mensen binnen goed geïnformeerd worden om buiten nog meer te kunnen beleven.

Hoe verder?

Het architectenteam werkt het voorlopige schetsontwerp de komende maanden samen met de medewerkers van het nieuwe centrum en de stuurgroep verder uit tot een definitief ontwerp. Ondertussen is de stuurgroep die het plan begeleidt ook actief om de begroting van 3,5 miljoen euro rond te krijgen. De gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten dragen ieder een half miljoen aan het project bij. Ook het bestaande bezoekerscentrum en de VVV dragen bij. Gehoopt wordt op een gezamenlijke bijdrage van het Waddenfonds en de provincie Fryslân van 2,05 miljoen euro. Daarvoor is een subsidieaanvraag ingediend. Het resterende bedrag moet komen uit bijdragen van enkele andere sponsoren.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten is naast de positieve grondtoon van de aanwezigen aandacht gevraagd voor een paar belangrijke zaken. Dit zijn: - in het algemeen vraagt de verkeerssituatie op de Reeweg aandacht van voornamelijk de gemeente, - het correct afhandelen van het fiets parkeren op het terrein van het nieuwe centrum, - mogelijke overlast op en rond het terrein na sluitingstijd, - handhaving van al het bovenstaande.

Als alles verder goed loopt en alle partijen hun beste beentje voorzetten kan het centrum begin 2020 open zijn. Daarmee zet Schiermonnikoog een enorme stap in de goede richting om de vele bezoekers nog gastvrijer te ontvangen. Dit zal zeker bijdragen aan een positieve beleving van het eiland en een impuls voor de eilander economie.

De komende maanden werken we verder aan het ontwerp, het bestemmingsplan en de financiering. Voorts wil de stuurgroep de eilander bevolking en verdere direct betrokkenen goed blijven informeren en op momenten consulteren. We zullen dat doen via de websites van de gemeente, het Nationaal Park, Natuurmonumenten en de VVV. En via een volgende ronde informatiebijeenkomsten, gepland voor juni – juli.

We zijn op zoek naar suggesties voor een goede naam voor het nieuwe informatie- en bezoekerscentrum. Hiervoor willen we een prijsvraag uitschrijven. Nadere berichten hierover volgen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:
- Mia Michels: coördinator huidig bezoekerscentrum en leider communicatiewerkgroep nieuw informatie- en bezoekerscentrum (m.michels@ivn.nl | 06-22392806)
- Arne Heineman: projectleider nieuw informatie- en bezoekerscentrum Schiermonnikoog (a.heineman@natuurmonumenten.nl | 06-50514642)

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Jelle en Film by the Sea

Jelle biedt als beheerder van het Dorpshuis onderdak aan het eerste te organiseren Filmfestival op Schiermonnikoog. Bekijk het volledige verhaal

Jelle en Film by the Sea

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen