Zoek en boek
Beachsoccer Schiermonnikoog

Jeroen Frijters en het Beachsoccer toernooi

Jeroen Frijters zit in de organisatie van het Beachsoccer toernooi op Schiermonnikoog.Hij vertelt:

"Het eerste volle weekend van juli wordt er op het strand bij de overgang van strandpaviljoen de Marlijn het beachsoccer toernooi georganiseerd.

Na verschillende en positieve verhalen gehoord te hebben over o.a. het rugby,- en het volleybaltoernooi op ons buureiland Ameland werd er op strandpaviljoen de Marlijn het idee geopperd om ook hier op het eiland een toernooi op het strand te organiseren. Beachsoccer was (en is!) in opmars in Nederland en is ontstaan op de stranden van Brazilië.

De jeugd maakte zich op de stranden van Brazilië op acrobatische wijze de voetbaltechnieken eigen. Omdat zo’n veld allesbehalve makkelijk bespeelbaar is, wordt de bal hoog gehouden en vallen er spectaculaire kicks en omhalen te zien. Beachsoccer is een snel voetbalspel, waarbij de hoogstandjes en de technische trucjes aan de orde van de dag zijn. Het zand voegt een andere dimensie toe aan de sport; lenigheid, teamwork en individuele vaardigheden worden getest. De bal is het grootste gedeelte van de tijd in de lucht, wat weer zorgt voor spectaculaire omhalen en mooie zweefduiken van de keepers. En welk zand leent zich er beter voor zo’n spectaculaire teamsport dan het strand van Schiermonnikoog.

In 2006 werd het eerste toernooi georganiseerd onder tropische omstandigheden; zelfs op het strand werd ruim de 25 graden gehaald. Het is een toernooi voor zowel dames als heren en waar sportiviteit hoog in vaandel staat en meedoen belangrijker is dan winnen.

We hebben wel eens lopen flirten met de organisatie welke toentertijd de Nederlandse kampioenschappen organiseerde in Scheveningen; en zijn er kampioenen van het toernooi hier op Schiermonnikoog hiervoor uitgenodigd. Echter kwam er op den duur het verzoek om daadwerkelijk het toernooi te gebruiken als zijnde een kwalificatie toernooi voor het hoofdtoernooi. Op zich natuurlijk een mooi compliment, echter zouden wij ons toernooi ook moeten aanpassen; officiële scheidsrechters, reclameborden, cheerleaders, versterkte muziek, etc. Alles wat nou net niet hier, voor een “kleinschalig” toernooi, op het strand past. De eerste 12 jaar vond het toernooi plaats onder de paraplu van de Marlijn maar inmiddels is het ondergebracht in een stichting.

Ook voor dit toernooi geldt; geen vrijwilligers geen toernooi. Verscheidene eilanders treden op als scheidsrechter alsmede een aantal van de wal; het wedstrijdsecretariaat wordt al vanaf het eerste uur verzorgd door Jimmy van der Mey.

Waren de eerste edities verspreid over twee dagen, kwam er toch vaker het verzoek waar mogelijk het op 1 dag te houden; 2 dagen is toch zeer vermoeiend. Waar mogelijk zal de organisatie hieraan meewerken maar we sluiten het niet uit dat we in de toekomst de zondag alsnog nodig hebben voor het spelen van de laatste voorrondes en aansluitend de finales.

Het toernooi zal meestal plaatsvinden in het eerste weekend van juli en kan men zich vanaf 01 februari inschrijven tot mei via beachsoccerschiermonnikoog@gmail.com of via facebookpagina: beachsoccer Schiermonnikoog"