yoga op Schiermonnikoog

Yoga op Schiermonnikoog met Josine

Josine Olgers woont inmiddels 10 jaar op het eiland en vertelt:

"De wind door je haren, je voeten op het zand, de zee dichtbij en de ruimte van het weidse strand om je heen: yoga op Schiermonnikoog geeft je een onvergetelijke ervaring. De verbinding die ik met het eiland voel breng ik in mijn lessen over op jou. Een van de deelnemers zei me laatst na een les: “Als je voor de groep staat voel ik dat je lesgeeft vanuit een diep gevoel voor het eiland. En dat breng je voor een stukje op mij over”. Een groter compliment kan ik niet krijgen.

Als jong meisje nam mijn oma mij mee naar de West om zeldzame bloemetjes te zoeken, met een loep. We plukten stiekem eentje van iedere soort om te kunnen drogen, zodat ik altijd het eiland bij me had als ik weer thuis was. Mijn oma vond het belangrijk dat ik de natuur leerde kennen van het eiland. Ik herinner mij vooral het samenzijn met mijn oma, haar toewijding en verbinding met deze grond. Ze ging ook nooit ‘naar de wal’. Dit was de plek waar ze wilde zijn, dit was haar thuis. Met mijn vader zocht ik cantharellen in het weiland aan de Westkant en met mijn broer en zus bouwde ik hutten van hout in de zee bij paal 7. Op vrijdag aten we verse tongetjes op het strand. Zomers achter elkaar brachten we zo met elkaar door. Strand, natuur, puur. Het eiland is een onderdeel van mijzelf geworden. En dit gevoel, deze verbinding, probeer ik met yoga door te geven, aan jong en oud, ervaren of onervaren yogi. Het gaat namelijk niet alleen om yoga, het gaat om veel meer.

Sinds 2010 woon ik met mijn gezin op het eiland, en het voelt als vanzelfsprekend. Ik begin met een klein yogaklasje voor mijn kinderen in de huiskamer. Nu acht jaar later is Yoga Schiermonnikoog om mij heen uitgegroeid tot een gemeenschap van eilanders en gasten, volwassenen, ouders en kinderen die graag meedoen en vaak terugkomen. Voor velen is het zelfs een reden om naar het eiland te komen. Al twee keer heb ik met Open Yoga in Groningen een inspirerend festival met 150 deelnemers georganiseerd.

Yoga is een manier om rust te vinden, in contact te komen met je lijf en spanning los te laten. De aandacht voor je ademhaling en de bewegingen brengen je dichter bij jezelf. Tijdens een yogales kom ik er achter hoe het echt met mij gaat. Mijn adem en mijn lijf werken eigenlijk als een spiegel.

Door corona zijn de afgelopen maanden voor ons allemaal stressvol geweest. Door de opgelegde regels zijn we alerter en bouwen we onbewust spanning op. Het is belangrijk om die spanning op tijd los te laten en je hoofd weer te laten stromen. Je geest weer helder te maken.

We kunnen ons spiegelen aan de zee, de flow van de golven. Hoe is jouw persoonlijke flow? Beweeg je makkelijk met de stroom mee of zwem je tegen de stroming in? De zon verwarmt je en geeft je energie. Hoe is het met jouw innerlijke zon, jouw vuur, jouw kracht? Yoga op Schiermonnikoog brengt je weer terug naar je bron.

Yoga laat je ook voelen hoe stevig je kan staan in de wind, hoe zuiver de lucht is die je inademt, zuurstof geeft aan je longen en je hart doet kloppen. Lopend naar de zandbank, kom je even helemaal los van je dagelijkse leven en ervaar je diepe rust en de ruimte om vrij te bewegen.

Als we met elkaar dezelfde bewegingen maken en herhalen, als in een meditatie, voel je de energie van de groep om je heen.

Ook als ouder of grootouder kun je yoga doen met je kind. Samen echt aandacht voor elkaar hebben. Ontspannen en plezier maken door fysiek contact. Ouder kind yoga versterkt de band tussen ouder en kind op een speelse en fantasievolle manier.

We gaan vliegen als meeuwen en zwemmen als dolfijnen, lui liggen als een zeehond en samen varen in een bootje. Iedere keer weer een nieuw avontuur!

“Echt waardevol wat je doet. Het deed ons goed om ons als gezin zo verbonden te voelen”, aldus een van de ouders.

Yoga op Schiermonnikoog is voor iedereen, jong en oud, onervaren of geoefend. Ook voor een groep vrienden of als onderdeel van een bedrijfstraining. Iedereen kan door Yoga op Schiermonnikoog de rust van het eiland tot diep in je binnenste ervaren en er nieuwe kracht uit putten."

Opgemaakt: juli 2020