Fietsroutes Schiermonnikoog

Ontdek Schiermonnikoog met deze unieke fietsroutes, die een ware eilandbeleving voor jong én oud zijn! Nationaal Park Schiermonnikoog streeft erna om zo weinig mogelijk borden en gekleurde paaltjes in de natuur te zetten, dit om de natuur zoveel mogelijk natuur te laten zijn. De fietsroutes zijn daarom alleen op papier beschikbaar, waar doormiddel van tekst, cijfers en een plattegrond uitleg wordt gegeven over de fietsroute.


De onderstaande fietsroutes kunt u kopen bij het VVV Schiermonnikoog:

  • Fietsroute 'om de Oost'; duur is ongeveer 1,5 tot 2 uur
  • Fiets Puzzeltocht; duur is ongeveer 2 uur

Foto: Cees Soepboer

Fietstocht 75 jaar vrijheid

Op 5 mei viert heel Nederland bevrijdingsdag. Voor Schiermonnikoog braken er echter nog een paar spannende weken aan. In de vroege ochtend van 15 april 1945 vertrokken uit de haven van Zoutkamp 4 boten met aan boord 130 personen : SS-ers en SD-ers met hun vrouwen. De groep was gevlucht uit het Scholtenhuis in Groningen. Ze werden door de Duitse eilander kommandant ondergebracht op diverse boerderijen o.a. de Kooiplaats.

Na de capitulatie en onderhandelingen werden zij op 31 mei 1945 van het eiland afgevoerd en op 11 juni volgden de laatste Duitse militairen.

Op Schiermonnikoog wordt bevrijdingsdag dan ook op 11 juni gevierd. Helaas wordt dit jaar 75 jaar Vrijheid niet grootst gevierd, maar bunkermuseum Schlei en vereniging Dorpsbelang hebben wel een fietstocht gemaakt. De fietsroute start bij de VVV en gaat langs tien markante plekken, waar met een fotodoek en tekst de geschiedenis wordt verteld.

De flyer met de route is voor € 2,- verkrijgbaar bij de VVV.

 

De onderstaande fietsroutes kunt u downloaden en zelf uitprinten:

 

Na een heerlijke fietstocht kan een uitgebreide lunch of simpel kopje koffie op het terras natuurlijk niet ontbreken! Kies uw favoriete restaurant of strandtent op Schiermonnikoog.

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog

'Geboren op het eiland, heeft het strand mij altijd getrokken. Vooral met noordenwind en na een storm ging ik met vrienden naar het strand om te jutten. En nog steeds vind ik de meest prachtige schelpen, maar ook barnsteen, overblijfselen uit lang vervlogen tijden en flessenpost...' Bekijk het volledige verhaal

Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen