Fietstocht 75 jaar Vrijheid

Op 5 mei viert heel Nederland Bevrijdingsdag. Voor Schiermonnikoog braken er echter nog een paar spannende weken aan. In de vroege ochtend van 15 april 1945 vertrokken uit de haven van Zoutkamp 4 boten met aan boord 130 personen : SS-ers en SD-ers met hun vrouwen. De groep was gevlucht uit het Scholtenhuis in Groningen. Ze werden door de Duitse eilander commandant ondergebracht op diverse boerderijen o.a. de Kooiplaats.

Na de capitulatie en onderhandelingen werden zij op 31 mei 1945 van het eiland afgevoerd en op 11 juni volgden de laatste Duitse militairen.

Op Schiermonnikoog wordt Bevrijdingsdag dan ook op 11 juni gevierd. Helaas wordt dit jaar 75 jaar Vrijheid niet grootst gevierd, maar bunkermuseum Schlei en vereniging Dorpsbelang hebben wel een fietstocht gemaakt. De fietsroute start bij de VVV en gaat langs tien markante plekken, waar met een fotodoek en tekst de geschiedenis wordt verteld.

De flyer met de route is voor € 2,00 verkrijgbaar bij de VVV t/m november 2020

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Jelle en Film by the Sea

Jelle biedt als beheerder van het Dorpshuis onderdak aan het eerste te organiseren Filmfestival op Schiermonnikoog. Bekijk het volledige verhaal

Jelle en Film by the Sea

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen