Internationaal Kamermuziekfestival

• Datum: 29 sep t/m 04 okt
  • Locatie: o.a. Got Tjark & Cultureel Ontmoetingscentrum Schiermonnikoog (COS)

Van 29 september t/m 4 oktober 2018 vindt de 17e editie van het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog plaats. Het kleinschalige en intieme festival, dat een unieke combinatie biedt van muziek, natuur en eiland, staat thematisch stil bij 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

Het programma weerspiegelt het contrast van de weelderige fin-de-siècle-cultuur in de salons naar de rauwe werkelijkheid van de ‘Groote Oorlog’. Componisten die zich zelf in het strijdgewoel stortten, als Ivor Gurney, Ralph Vaughan Williams en Maurice Ravel, komen aan bod. Stravinsky’s Histoire du soldat is een indirecte verwijzing naar het ongelooflijke geweld. Met William Waltons theatrale Façade besluiten we niet alleen een periode, maar ook deze festivaleditie.

Het festival wordt officieel geopend door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. Speciale gasten dit jaar zijn mezzosopraan Christianne Stotijn, sopraan Johannette Zomer, violiste Noa Wildschut, celliste Christine Lee, finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd, componist Nimrod Borenstein, wiens compositie op het festivalthema in première gaat tijdens het openingsconcert, en het Vlaamse ensemble Revue Blanche met sopraan Lore Binon in een verzengend fin-de-siècle-programma.

Een prominente plaats is ingeruimd voor formaties als het Maxwell Quartet, rietkwintet Calefax, Trio Zadig en Beets Meets Philippens, waarin het Peter Beets Trio en de zussen Julia en Rosanne Philippens jazz en klassiek laten versmelten. Jonge talenten die in maart deelnamen aan het Festival Jong Talent verzorgen de ontbijt- en koffieconcerten.

Een opmaat naar het festival vormt het dinerconcert op vrijdag, met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet en duo Nora Fischer en Marnix Dorrestein.

De aankomende editie biedt verder onder meer de onvolprezen masterclass van mezzosopraan Jard van Nes, dagelijkse muziekdocumentaires, sterrenwandelingen en excursies door de Schierse natuur begeleid door de boswachters van Natuurmonumenten. Leo Samama geeft een lezing over het festivalthema, terwijl natuurfotograaf en -filmer Ruurd Jelle van der Leij aan de hand van filmbeelden een kijkje achter de schermen biedt van de nieuwe natuurfilm WAD (première op 1 oktober), van de makers van De Nieuwe Wildernis.

Het publiek kan bovendien deelnemen aan het festivalkoor. Onder leiding van dirigent en zangmaker Emma Rekers wordt repertoire ingestudeerd dat aan het einde van de week voor publiek wordt uitgevoerd.

Voor het gehele programma en tickets:

Tickets en programma

Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog

'Geboren op het eiland, heeft het strand mij altijd getrokken. Vooral met noordenwind en na een storm ging ik met vrienden naar het strand om te jutten. En nog steeds vind ik de meest prachtige schelpen, maar ook barnsteen, overblijfselen uit lang vervlogen tijden en flessenpost...' Bekijk het volledige verhaal

Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog