Wandeltochten dagje Schiermonnikoog

Zelf op pad

Het programma van de November Wandelmaand biedt u mogelijkheden om op eigen gelegenheid - wanneer u maar wilt - zonder gids het eiland te beleven en ontdekken. De beschreven wandelingen bieden u duidelijk meer dan wanneer u zelf uw paadjes kiest. 


Wandelroutes Schiermonnikoog

 • Wartin van Waning wandeling

  In het tijdschrift “De wandeling” schreef Martin van Waning in 1937 een geïllustreerd artikel waarin hij een prachtig tijdsbeeld geeft over hoe hij in die tijd wandelde op het eiland waar hij verliefd op was geworden: Schiermonnikoog.

  Speciaal voor deze wandelmaand is deze originele tekst als uitgangspunt genomen. Samen met de route-aanwijzingen en een kaartje vormt deze tekst de leidraad voor de wandeling van ongeveer 10 km. De route leidt u langs plekken die een bijzondere betekenis hadden voor de schilder en u komt replica’s tegen van een aantal van zijn schilderijen op de plek waar hij het destijds geschilderd heeft. Een blik terug in de tijd. Het prachtig uitgevoerde routeboekje is gratis verkrijgbaar bij het het Baken / VVV.

  Aanvullend is er een expositie van het werk van Martin van Waning te zien in de Gottjark en in het gemeentehuis van woensdag - zaterdag van 10.00-12.00 uur en 14.00-16.00 uur. Verder is in het Koningshuis nog filmmateriaal en andere interessante informatie over deze bijzondere schilder te vinden.

  Deze bijzondere route en expositie is een samenwerking tussen SJAIN, André Nijdam en November Wandelmaand.

 

 • Sportieve wandelroute

  Lekker uitwaaien om de oost! Een sportieve wandelroute die u naar gelang kan uitbreiden van 10 km naar 15 km of zelfs 20 km. De wandeling leidt u door de verschillende landschappen die Schiermonnikoog rijk is, van bossen naar duinen vol geurige bloemen en van het oneindige strand naar de uitgestrekte kwelder. (€ 2,50)

  * Verkooppunt: aan de balie van VVV Schiermonnikoog in informatiecentrum het Baken, Reeweg 9

 • Eilander Taalroute
  QRcode voor de eilander Taalroute
  Op negen plaatsen verspreid over het eiland zijn gedichten in het oorspronkelijke dialect van Schiermonnikoog te vinden. De gedichten zijn geschreven door drie dichters van Schiermonnikoog, de oud-directeur van het loodswezen in Rotterdam Lammert Wiersma (1881-1980), de lerares en dichteres Pita Grilk (1905-1980) en de gezagvoerder Jacob Fenenga (1888-1972). De taalroute voert je langs de negen stenen met de Eilander gedichten. (€ 0,50)

  * Verkooppunt: aan de balie van VVV Schiermonnikoog in informatiecentrum het Baken, Reeweg 9
    Of scan de QR-code op uw smartphone en ga zelf op pad.

 • In en om het dorp Schiermonnikoog

  Deze cultuur historische wandeling neemt u mee door de mooiste streken van het dorp, en vertelt u alles over de geschiedenis van het dorp Schiermonnikoog. (€ 1,50)

  * Verkooppunt: aan de balie van VVV Schiermonnikoog in informatiecentrum het Baken, Reeweg 9

 • Wandelen & fietsen op Schiermonnikoog

  In dit boekje staan 9 prachtige fiets- en wandelroutes met zowel zwerfroutes door de natuur als een dorpswandeling. (€ 7,50)

  * Verkooppunt: aan de balie van VVV Schiermonnikoog in het informatiecentrum het Baken, Reeweg 9