
De Bakens van Schiermonnikoog
Markante oriëntatiepunten én stille getuigen van eeuwenlange verbinding tussen land en zee.
Op Schiermonnikoog staan twee opvallende houten bakens: Kaap Kobbeduinen en Kaap Willemsduin. Deze ‘zeekaarten in het landschap’ werden eeuwen geleden geplaatst voor de scheepvaart en voor het bepalen van exacte kaartcoördinaten. Vandaag de dag zijn ze belangrijke erfgoedobjecten én prachtige bestemmingen voor een fietstocht en wandeling door de natuur van het Nationaal Park Schiermonnikoog.

Kobbeduinen
De Kaap Kobbeduinen staat op de kwelders van Schiermonnikoog en is het hele jaar door bereikbaar. Dit houten baken ligt aan de rand van een uitgestrekt en open landschap en biedt een weids uitzicht over de duinen, kwelders, de Waddenzee én de Noordzee. De kaap werd oorspronkelijk geplaatst in 1931 en maakt deel uit van het oude systeem van 20 bakens rond het eiland uit de 18e eeuw.
De kaap is gemakkelijk te bereiken via de schelpenpaden, zoals het Johannes de Jongpad of het Kwelderpad. Bij de fietsenstalling aan het eind van het pad kunt u de fiets achterlaten, waarna het slechts een korte wandeling is naar het baken.
Bijzonder is de kunstzinnige toevoeging: twee haiku’s in graniet, één in het Nederlands en één in het Noors, gemaakt door kunstenaar Jan Loman. Ze verwijzen naar Nesvåg in Noorwegen, dat op dezelfde lengtegraad ligt, en precies ten noorden van het eiland ligt. Deze poëtische plek is een prachtige combinatie van natuur, geschiedenis en kunst.

Willemsduin: Voor de avontuurlijke wandelaar
Kaap Willemsduin vormt het meest oostelijke herkenningspunt van Schiermonnikoog. Deze houten kaap staat aan de oostzijde van de Oosterkwelder, een ruig en stil natuurgebied binnen het Nationaal Park Schiermonnikoog. U kunt deze plek alleen bezoeken buiten het broedseizoen (van 15 april tot 15 juli), wanneer het gebied weer opengesteld is voor wandelaars.
Een bijzondere route naar de kaap loopt via het Bouwe Hoekstrapad, een natuurpad dat bewust niet onderhouden wordt. Dit maakt de wandeling avontuurlijk en afwisselend. Onderweg steekt u diverse slenken over soms via een smal houten bruggetje. Bij hoog water kan dit lastig begaanbaar zijn. Soms moet u kiezen: voorzichtig door het water waden naar de overkant, of een omweg maken en langs de noordzijde van de slenk oversteken. Het Bouwe Hoekstrapad is niet altijd duidelijk gemarkeerd, dus een beetje speurwerk hoort erbij.
U kunt ook via het strand Willemsduin bereiken.
Zorg voor stevige wandelschoenen, zorg voor voldoende eten en drinken voor onderweg en controleer vooraf de toegankelijkheid van de route.