Strandpalen

Langs de kust van Schiermonnikoog staan al 150 jaar strandpalen. Die palen zijn destijds aan de rand van het eiland geplaatst als een soort alarmsysteem. Bij veranderingen van de kust is dat direct te zien aan de strandpalen. Als de palen dichter bij de zee staan, of als ze langer lijken te worden, dan verandert de kust. Dat was vroeger het sein om in actie te komen om schade aan het eiland te voorkomen.

De strandpalen zijn dus de ‘verklikkers’ als de zee bezig is met ‘landjepik’ en er iets gedaan moet worden aan de bescherming van de kust. Ze staan er al lang en zijn door weer en wind trouw gebleven aan het eiland. Die ‘trouwe wachters’ hebben ook nu nog steeds een functie. Niet alleen om te alarmeren als de zee plotseling te opdringerig wordt, maar ook om gasten en eilanders te helpen bij de oriëntatie op het strand. De strandpalen hebben bovendien een cultuurhistorische waarde en worden op het eiland gewaardeerd en gerespecteerd.

Onder leiding van Harry Alers kunt u een mooie wandeling maken langs deze trouwe wachters.

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Coen Bouman, kitesurfer op Schiermonnikoog

"'Gaat er vandaag nog iemand het water op?', is een vraag die dagelijks op mijn telefoon voorbij komt. Het symboliseert hoe toegankelijk en vrijblijvend kitesurfen is. Maar het mooiste is wanneer je zonder af te spreken naar het strand gaat als je de bomen ziet bewegen. Er is altijd wel iemand om mee te surfen. Het strand bij Paal 3 is een waanzinnige speeltuin. En eentje voor alle leeftijden. Of je al kunt kitesurfen of het graag zou willen leren, je kunt hier terecht!" Bekijk het volledige verhaal

Coen Bouman, kitesurfer op Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen