Toerisme Schiermonnikoog

In het midden van de 17e eeuw bestond de beroepsbevolking van Schiermonnikoog grotendeels uit zeevarenden. Veel eilander families vertrokken richting havenplaatsen, zoals Rotterdam. Hierdoor zag de middenstand op het eiland de inkomsten dalen. Buureiland Borkum was zich inmiddels in rap tempo aan het ontwikkelen richting badplaats en diverse notabelen op Schiermonnikoog zagen daar ook wel brood in. 

Waar het de familie Stachouwer nog aan financiële middelen ontbrak, zag de volgende eigenaar van het eiland mr. John E. Banck mogelijkheden. Zo liet hij een eenvoudig paviljoen bij de vuurtoren bouwen, kocht een schip voor de zomerverbinding Groningen-Schiermonnikoog en stelde een lijst samen met kamers van eilanders die geschikt waren voor de verhuur. Bovendien wist mr. Banck investeerders van buitenaf te interesseren om een luxe Badhotel te bouwen, die in 1887 feestelijk geopend werd.

Schiermonnikoog kwam steeds meer als badplaats in het nieuws. Ook de volgende eigenaar Graaf von Bernstorff stimuleerde Schiermonnikoog als vakantieverblijf.

Ontstaan van de VVV

Het eiland kende aan het einde van de 19e eeuw al volop vaste gasten, die met regelmaat het eiland bezochten. Eén daarvan was dhr. Biegel en zijn familie. Al jaren voor de oprichting van de eilander VVV pleitte hij voor een dergelijk initiatief. Op 5 augustus 1899 werd de Vereeniging tot Verfraaiing en Bevordering van het Vreemdelingenverkeer Schiermonnikoog een feit. Met de komst van dit orgaan, nam het aantal badgasten snel toe. 

Eind 1923 verdween het toenmalige Badhotel aan de kop van de Badweg in zee, waarmee een belangrijk onderdeel van de badplaats verdween. In de economisch slechte dertiger jaren die volgden trok het toerisme niet aan en tijdens de oorlogsjaren lag Schiermonnikoog als badplaats (en de VVV) al helemaal stil.

Schiermonnikoog leeft, dankzij het toerisme

De opkomst verliep langzaam, maar vanaf de jaren zestig bleek de badgast/toerist het eiland steeds vaker te vinden. Even een dag of weekendje Schiermonnikoog werd steeds populairder, zeker door de opkomst van bungalows en de bouw van de haven in Lauwersoog die de reis naar het eiland flink verkortte. Het eiland wordt tegenwoordig het gehele jaar goed bezocht: ruim 280.000-300.000 mensen genieten jaarlijks van alles wat Schiermonnikoog te bieden heeft.

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

'Het mooiste aan Schiermonnikoog vind ik dat je vanuit huis binnen twee minuten in één van de meest bijzondere natuurgebieden van Europa bent. Voor honderdduizenden vogels is Schiermonnikoog een onmisbare tussenstop. Als ze hier niet genoeg te eten vinden, kunnen ze hun reis niet tot een goed einde brengen. Ik vind het heel bijzonder dat ik mee mag werken aan het beschermen van deze natuur...' Bekijk het volledige verhaal

Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen