Wandeleiland Schiermonnikoog

Toerisme

Het eiland kende aan het einde van de 19e eeuw al volop vaste gasten, die met regelmaat het eiland bezochten.

Badgasten op Schiermonnikoog

Badgasten

In het midden van de 17e eeuw bestond de beroepsbevolking van Schiermonnikoog grotendeels uit zeevarenden. Veel eilander families vertrokken richting havenplaatsen, zoals Rotterdam. Hierdoor zag de middenstand op het eiland de inkomsten dalen. Buureiland Borkum was zich inmiddels in rap tempo aan het ontwikkelen richting badplaats en diverse notabelen op Schiermonnikoog zagen daar ook wel brood in. 

Waar het de familie Stachouwer nog aan financiële middelen ontbrak, zag de volgende eigenaar van het eiland mr. John E. Banck mogelijkheden. Zo liet hij een eenvoudig paviljoen bij de vuurtoren bouwen, kocht een schip voor de zomerverbinding Groningen-Schiermonnikoog en stelde een lijst samen met kamers van eilanders die geschikt waren voor de verhuur. Bovendien wist mr. Banck investeerders van buitenaf te interesseren om een luxe Badhotel te bouwen, die in 1887 feestelijk geopend werd.

Schiermonnikoog kwam steeds meer als badplaats in het nieuws. Ook de volgende eigenaar Graaf von Bernstorff stimuleerde Schiermonnikoog als vakantieverblijf.

Badgasten op Schiermonnikoog

Ontstaan van de VVV

Het eiland kende aan het einde van de 19e eeuw al volop vaste gasten, die met regelmaat het eiland bezochten. Eén daarvan was dhr. Biegel en zijn familie. Al jaren voor de oprichting van de eilander VVV pleitte hij voor een dergelijk initiatief. Op 5 augustus 1899 werd de Vereeniging tot Verfraaiing en Bevordering van het Vreemdelingenverkeer Schiermonnikoog een feit. Met de komst van dit orgaan, nam het aantal badgasten snel toe. 

Badhotel Schiermonnikoog

Badhotel

Ongeveer  800 meter ten noorden van waar nu "Noderstraun" staat richting het strand stond eerst eens de parel van het eiland het "Badhotel". in 1885 liet mr. IE. Banck eigenaar van het eiland het grote Badhuis bouwen. In 1887 was de opening, het Badhotel had een eigen lichtcentrale en een eigen pompinstallatie die het hotel voorzag van water. In ongeveer 1916 begon langzaam de duinafslag, in 1924 eind augustus, werd het hotel door ondermijning van het zeewater aangetast. De aangebouwde keuken was reeds in zee gestort. Op dat moment logeerde er nog 80 gasten in het hotel, wel een bewijs hoezeer de rustige vriendelijke badplaats in trek was. in 1924 is het Badhotel verder afgebroken, waarmee een belangrijk onderdeel van de badplaats verdween.

In de economisch slechte dertiger jaren die volgden trok het toerisme niet aan en tijdens de oorlogsjaren lag Schiermonnikoog als badplaats (en de VVV) al helemaal stil.

Op weg naar de boot

Schiermonnikoog leeft, dankzij het toerisme

De opkomst verliep langzaam, maar vanaf de jaren zestig bleek de badgast/toerist het eiland steeds vaker te vinden. Even een dag of weekendje Schiermonnikoog werd steeds populairder, zeker door de opkomst van bungalows en de bouw van de haven in Lauwersoog die de reis naar het eiland flink verkortte. Het eiland wordt tegenwoordig het gehele jaar goed bezocht: ruim 260.000 tot 300.000 mensen genieten jaarlijks van alles wat Schiermonnikoog te bieden heeft.

 

Romy Dam
Romy Dam
Fotografe op Schiermonnikoog

“'Op Schiermonnikoog is fotografie pas écht bijzonder. De wolken, zee, duinen, wad... Je komt hier de mooiste kleuren tegen, en iedere dag is anders. Mijn favoriete fotomoment is de sfeer rondom zonsondergang, het gouden uurtje. De vele kleuren en rust die dan voorbij komen, met op de achtergrond wat vogelgeluiden en de kabbelende zee. En met het idee dat er morgen weer een nieuwe dag is…'”

Lees het hele verhaal

Bekijk alle verhalen