vogels op Schier

Romy Dam

Romy Dam, fotografe Schiermonnikoog

Romy-Dam'In het jaar 2000 hebben wij een huisje gekocht aan de Langestreek op Schiermonnikoog. Na een aantal jaar hebben we mijn kinderdroom gerealiseerd: een eigen, aangrenzend atelier. Ik toon daar exposities met olieverfschilderijen en exemplaren van mijn foto’s. Als fotografe bied ik het maken van trouw-, familie- en gezinsfoto’s. Ik ga ook heel veel uit eigen beweging op pad, want op Schiermonnikoog is fotografie pas écht bijzonder.

Het fijne van het eiland is dat je op je fiets springt en in no time in verschillende landschappen bent. De wolken, zee, duinen, wad... Je komt hier de mooiste kleuren tegen, en iedere dag is anders. Fotografie is bovenal spelen met licht. Mijn favoriete fotomoment is de sfeer rondom zonsondergang, het gouden uurtje. De vele kleuren en rust die dan voorbij komen, met op de achtergrond wat vogelgeluiden en de kabbelende zee. En met het idee dat er morgen weer een nieuwe dag is… Een uur na zonsopkomst en een uur vóór zonsondergang tref je echt het mooiste licht, het zachtst, als een natuurlijke soft-box.' 

Wat tips?
'Sluitertijd, diafragma en ISO zijn verschillende belichtingen op je spiegelreflexcamera. De creatieve fotograaf zal in veel gevallen bewust kiezen uit minstens één van deze instelmogelijkheden. De sluiter is het gordijn dat voor de sensor hangt. Op het moment dat het gordijn opengaat valt er licht op de sensor en wordt de feitelijke foto gemaakt. Een langzame sluitertijd betekent dat er meer licht op de sensor valt. Diafragma staat voor lensopening. Hoe kleiner het diafragmagetal, des te groter de lensopening en des te meer licht op de sensor. Als je meer licht door je lens laat komen, moet de sluitertijd korter. En andersom. Tenminste, in gelijke lichtomstandigheid. Bij elke verdubbeling van de gevoeligheid heb je de helft minder licht nodig om een goed belichte foto te krijgen = ISO.

Foto’s met een snelle sluitertijd zijn vaak van bewegende objecten, zoals overvliegende vogels, zeehonden, spelende kinderen, toffe spring-foto’s en de bekende druppel. Een langere sluitertijd is geschikt voor zeewater, alsof het water in mist verandert, of het licht van de vuurtoren (statief gewenst!). Moet het hele landschap in je foto haarscherp? Gebruik dan een hoog diafragmagetal. Bij een object in de duinen, zoals helmgras, kies je juist voor een grotere lensopening, zodat je het los zet van de achtergrond. Dit noemen we scherpte-diepte. 

Ga vooral veel op pad, de natuur in, om te oefenen. Bedenk dat de horizon echt recht moet zijn, en zet het onderwerp juist vooral niet in het midden van de foto. Maak ook niet alleen foto’s op afstand, maar benadruk de lichtval van de zon en ochtendmist juist eens van dichtbij.'

Romy volgen? Sinds 2014 plaatst Romy (@romyschierhout) als wadfotografe iedere dag een foto van ons mooie eiland op Twitter.

Opgemaakt: februari 2015