Dorp Schiermonnikoog

Marten, oudste huisje op SchiermonnikoogSchiermonnikoog bestond in de 17e eeuw uit meerdere dorpjes, met als grootste dorp Westerburen. Het eiland "verdween" langzaam in zee aan de Westkant, dus werden de eilanders gedwongen zich in Oostelijke richting te verplaatsen. En zo ontstond het huidige dorp Schiermonnikoog, ook wel Oosterburen genoemd.

In opdracht van de familie Stachouwer, eigenaar in de 17e, 18e en deels 19e eeuw, kreeg het dorp in 1719 haar karakteristieke inrichting. De Streken (straten) werden van West naar Oost gebouwd, om de invloed van de wind zoveel mogelijk te beperken. De eerste bebouwing bestond uit twee rechte, evenwijdig aan elkaar lopende Streken: de huidige Voorstreek en Middenstreek. Aansluitend werd aan de Noordzijde de Langestreek ontwikkeld.

Bezienswaardigheden

In het dorp staan vele prachtig gerestaureerde eilander huizen. Het oudste is huisje Marten uit 1721, aan de Middenstreek. Ter herinnering aan de walvisvaart in de periode na de Tweede Wereldoorlog staan midden in het dorp bij de Willemshof twee kaken van een blauwe vinvis, meegenomen door Klaas Visser, eilander en kapitein van de Willem Barentsz.

Om de monniken die ons eiland stichtten te eren, is in 1961 het standbeeld van de Schiere Monnik op het Willemshof naast het gemeentehuis onthuld. Kunstenaar Martin van Waning maakte dit bronzen beeld.

Er zijn meer bezienswaardigheden op Schiermonnikoog dan u denkt, ontdek ze allemaal.

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Koene Tuinenga, Politie Schiermonnikoog

'Tjonge, tjonge, ze hebben hier zelfs politie!? Is dat pistool echt? Ja, alles is echt en nee, ik doe niet mee aan een vossenjacht!' Hoewel het criminaliteitscijfer op Schiermonnikoog extreem laag ligt, is er wel degelijk politie aanwezig...' Bekijk het volledige verhaal

Koene Tuinenga, Politie Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen