Dorp Schiermonnikoog

Marten, oudste huisje op SchiermonnikoogSchiermonnikoog bestond in de 17e eeuw uit meerdere dorpjes, met als grootste dorp Westerburen. Het eiland "verdween" langzaam in zee aan de Westkant, dus werden de eilanders gedwongen zich in Oostelijke richting te verplaatsen. En zo ontstond het huidige dorp Schiermonnikoog, ook wel Oosterburen genoemd.

In opdracht van de familie Stachouwer, eigenaar in de 17e, 18e en deels 19e eeuw, kreeg het dorp in 1719 haar karakteristieke inrichting. De Streken (straten) werden van West naar Oost gebouwd, om de invloed van de wind zoveel mogelijk te beperken. De eerste bebouwing bestond uit twee rechte, evenwijdig aan elkaar lopende Streken: de huidige Voorstreek en Middenstreek. Aansluitend werd aan de Noordzijde de Langestreek ontwikkeld.

Bezienswaardigheden

In het dorp staan vele prachtig gerestaureerde eilander huizen. Het oudste is huisje Marten uit 1721, aan de Middenstreek. Ter herinnering aan de walvisvaart in de periode na de Tweede Wereldoorlog staan midden in het dorp bij de Willemshof twee kaken van een blauwe vinvis, meegenomen door Klaas Visser, eilander en kapitein van de Willem Barentsz.

Om de monniken die ons eiland stichtten te eren, is in 1961 het standbeeld van de Schiere Monnik op het Willemshof naast het gemeentehuis onthuld. Kunstenaar Martin van Waning maakte dit bronzen beeld.

Er zijn meer bezienswaardigheden op Schiermonnikoog dan u denkt, ontdek ze allemaal.

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Halbe Kroes, brandweer Schiermonnikoog

De brandweer op Schiermonnikoog draait sinds jaar en dag op de inzet van eilanders. Eilanders die er voor kiezen om 24 uur per dag paraat te staan en in actie te komen wanneer dat nodig is. Mensen redden uit het drijfzand, zoekacties door bossen en kweldergebied en natuurlijk branden blussen... Bekijk het volledige verhaal

Halbe Kroes, brandweer Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen