wandelen op schiermonnikoog

Wandelen - Wandelroutes op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is bij uitstek geschikt om eindeloos te wandelen over het brede strand, langs de historische streken en unieke tegelpaadjes in en rond het dorp. Bij de VVV kunt u terecht voor verschillende wandelroutes in, door en langs de afwisselende natuur van het eiland. Of u boekt een excursie en gaat wandelen met een gids. U hoeft alleen maar te kijken en te luisteren. De gids wijst u de weg en staat onderweg af en toe even stil om u te vertellen over de flora,fauna of cultuurhistorie van Schiermonnikoog. 

Wandelweetjes:

NOVEMBER WANDELMAAND

Wandel in november mee tijdens de November Wandelmaand. De gehele maand staat in het teken van wandelen, een maand vol leuke wandelingen & excursies, met en zonder gids. Ontdek welke wandeling u aanspreekt en kom een lang weekend of zelfs een week vertoeven op Schiermonnikoog!

WANDELWOENSDAG 

De VVV heeft woensdag uitgeroepen tot WandelWoensdag. Elke woensdag deelt zij met u op Facebook een aantal leuke WandelWeetjes. Blijf op de hoogte en meld u aan op de Facebookpagina van VVV Schiermonnikoog. Hier vindt u nog veel meer eilander nieuws.

WANDEL WINKELS

Bent u op het eiland maar vergeten om goede wandelsokken mee te nemen? Geen nood. Bij Streek 56 Drogisterij & Lifestyle helpen ze u graag. Ook kunt u hier terecht voor blarenpleisters, wollen mutsen, sjaals en handschoenen of een lekkere schipperstrui. Winkelen & Wandelen gaat natuurlijk ook uitstekend samen. Plan een middagje shoppen in het dorp en wandel binnen bij de winkeliers van Schiermonnikoog.

OP PAD MET EEN WANDELCOACH

Wandel 75 minuten met deze ervaren coach en ga aan de slag met uw persoonlijke vraagstuk. Wandelen en praten is een beproefde methode die steeds meer ingezet wordt in het coachvak. Ervaar het  stressverlagende effect dat de natuur heeft. Wandelcoach Jacqueline Mulder zet methodes in als Systemisch Werken, Transactionele Analyse en Lichaamswerk. De wandelroute die u samen loopt, leidt langs stille en verrassende plekjes waar u ongestoord en vrijuit kunt praten. 

WANDELEN IN STILTE

Waar kun je nog écht de stilte horen? Snelwegen of drukke N-wegen zijn er niet op Schiermonnikoog. Wel kennen we maar al te goed het geluid van de wind, de vogels en het ruisen van de zee. Natuurgeluiden helpen ons om te ontspannen en te concentreren. Schiermonnikoog is de uitgelezen plek om in stilte -met de handen op de rug- te wandelen langs de vloedlijn en zo heerlijk tot rust te komen. Ervaar net als Broeder Paulus de magie van wandelen aan zee. 

 

wandelroutes verkrijgbaar in het baken op schiermonnikoog:

IT EILAUN REEUWN

Het eerste van een reeks routeboekjes in zakformaat. Dit mooi vormgegeven en rijk geillustreerde gidsje neemt u mee naar de hoogtepunten van het eiland. Met `It eilaun reeuwn` in de hand wandelt u in 16 kilometer het eiland rond. Onderweg kunt u bij drink- en eethuis De Berkenplas even bijkomen onder het genot van iets lekkers. Deze wandeling is overigens ook per fiets af te leggen. U wordt dan op een paar punten omgeleid over de fietspaden. Uiteraard ontbreekt een klim naar de vuurtoren niet op deze wandelroute. 

PLATTEGRONDEN

Bij de balie van Informatiecentrum Het Baken zijn diverse plattegronden te koop. Er is een topografische fiets-en wandelkaart en een plattegrond met wandel-en fietspaden in dorp en natuur. Deze laatste is ook verkrijgbaar in een Duits - Engelse versie. Stippel zelf je wandelroute uit en ontdek het eiland Schiermonnikoog aan de hand van deze praktische wandelkaart. 
Helemaal spannend is het om geïnspireerd door de Wrakkenkaart te wandelen langs de kustlijn en zo te traceren waar in vervlogen tijden schepen zijn vergaan. Overigens ook mooi om deze kaart in te lijsten! 

WANDELEN & FIETSEN OP SCHIERMONNIKOOG

Een klassieker voor de eiland liefhebber. 9 prachtige wandel- & fietsroutes, waarvan 5 wandelroutes met verschillende afstanden. De routes worden stap voor stap beschreven en zijn bovendien ingetekend op handige kaartjes. 

SPORTIEVE WANDELING

Een handzame routebeschrijving van drie wandelroutes op Schiermonnikoog in de afstanden 10,15 en 20 kilometer. Dit is een uitgave van de November wandelmaand Schiermonnikoog. De organisatie nodigt u uit om stevige wandelschoenen aan te trekken en er op uit te gaan. 

 

SANDER-AUKE BOEREMA BANKJESPAD

Wilt u wandelen op Schiermonnikoog maar onderweg ook regelmatig even uit kunnen rusten en genieten van de prachtige vergezichten en doorkijkjes die Schiermonnikoog te bieden heeft? Haal dan deze bankjesroute. Hoe deze route tot stand is gekomen en aan wie zij haar naam dankt, kunt u hier lezen. Onderweg kunt u natuurlijk ook even plaatsnemen in één van de restaurants of strandtenten.  

BUNKERROUTE

Bunkermuseum "Schlei" neemt u mee op bunkerroute. U krijgt een indruk tijdens deze wandeltocht op Schiermonnikoog wat er tijdens de oorlogsjaren op het eiland stond, wat het verhaal uit de overlevering is en wat er nu nog van te zien is. Het is een route gebaseerd op verhalen van eilanders, gebaseerd op documenten en rapporten die bewaard zijn gebleven en te zien zijn in het bunkermuseum. 

 

EILANDER TAALROUTE

Op negen plaatsen verspreid over het eiland zijn gedichten in het oorspronkelijke dialect van Schiermonnikoog te vinden. De gedichten zijn geschreven door drie dichters van Schiermonnikoog: de oud-directeur van het loodswezen in Rotterdam Lammert Wiersma (1881-1980), de lerares en dichteres Pita Grilk (1905-1980) en de gezagvoerder Jacob Fenenga (1888-1972). De taalroute is een uitgave van de Taalplúech van de Cultuur Historische Vereniging 't Heer en Feer en voert u langs negen stenen met daarop deze Eilander gedichten. De vertaling vindt u in het gidsje. Leuk om te weten dat deze ook verkrijgbaar is in het Engels en Duits. 

 

wandelexcursies op schiermonnikoog:

Folkert Abma

ZEEBODEM WANDELINGEN 

Ervaar het geluid en ruimte zoals u die op weinig andere plekken kunt vinden. Laat u meevoeren door verhalen over deze modderige wereld waar de zee twee keer per dag terugkeert. U wandelt samen met Folkert Abma bij laagwater over jonge kwelders en het wad waar de grens van zee en land diffuus is. Kijk op straun.nl voor meer info.

NATUURWANDELINGEN

Er gebeuren bijzondere dingen op het wad, de kwelder, het strand en in het bos en de duinen. Loop er niet zomaar aan voorbij; met een eilander natuurgids ontdek je meer. Folkert Abma woont al z’n hele leven op Schiermonnikoog. Bij zijn natuurwandelingen draait het om beleving van het buiten zijn in de natuur. 

STRUINEN LANGS KWELDER, DUIN EN STRAND

Onder leiding van eilander gids Thijs de Boer gaat u op laarzen of hoge wandelschoenen vanaf de Bank van Banck via de Westerkwelder naar het strand en door de duinen terug naar het dorp. Onderweg geeft Thijs uitleg over de landschappen en de dieren en planten die u er tegenkomt. Deze excursie wordt georganiseerd door Schelpenmuseum Paal 14 in samenwerking met VVV Schiermonnikoog. U zit dus meteen goed als u onderweg een interessante vondst doet! 

 

DORPSWANDELINGEN OP SCHIERMONNIKOOG

Onder leiding van eilandgids Arend Maris krijgt u tijdens deze dorpswandeling van alles te weten over het verleden en heden van Schiermonnikoog. Op ludieke wijze vertelt hij prachtige verhalen over het eiland en zijn bewoners. In zijn vrije tijd zit Arend Maris met zijn neus in de archieven. Hij weet als geen ander de rijke eilander geschiedenis tot leven te wekken. Arend Maris heeft meerdere publikaties en boeken op zijn naam staan.  In ongeveer 2 uur tijd neemt hij u enthousiast mee over "us Lytje Pôle" en deelt hij zijn kennis graag met u!

STRANDPALEN WANDELING

Afhankelijk van het seizoen wandelt u met eiland gids Harry Alers langs de strandpalen van Schiermonnikoog. Heerlijk wandelen langs de Noordzeekust op Schiermonnikoog of ga mee met de wandelroute `Om de West`. Harry Alers vertelt u onderweg alles over de palen waarvan bekend is dat ze sinds 1868 gediend hebben bij de eerste kustmetingen. De strandpalen van Schiermonnikoog zijn bijzonder fotogeniek en spreken tot de verbeelding. Lees ook het verhaal van Erwin Zantinga, hij schreef het boek `Slow 28` over zijn non-stop 30 uurs wandeltocht langs de 28 strandpalen. 

 

WADLOPEN

Deze ervaring mag u niet missen wanneer u op een Waddeneiland verblijft. Wandelen over de bodem van de zee, de geur van de zilte zeelucht, vogels die luid kwetterend in formatie overvliegen, het zuigende geluid van het slik onder je laarzen, mossel en oesterbanken, garnaaltjes in de geulen. Zet al uw zintuigen op scherp en geniet van deze wondere wereld. De Waddenzee staat sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ontdek zelf waarom! Ga echter nooit zonder een ervaren gids het Wad op. Zij kennen het gebied en zijn op de hoogte van de veranderingen die de elementen teweegbrengen. 

Er zijn gedurende het hele jaar verschillende wadloop excursies en boottochten te boeken die u laten kennismaken met dit unieke gebied.