Algemeen Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde Friese Waddeneiland, met 933 inwoners (per 1 januari 2018), en is 20 kilometer lang en 4 kilometer breed. Het enige dorp op het eiland heet ook Schiermonnikoog. De kleuren van de eilander vlag zijn tweemaal het rood-wit-blauw zoals de Nederlandse driekleur, met daartussen een groene strook, verwijzend naar de natuur van Schiermonnikoog. Een aantal eilanders spreekt nog de oorspronkelijke eilander taal, vereeuwigd in het Eilander Wezzenbúek (woordenboek) én in het eilander volkslied 

groene natuur

Rust en ruimte

Het eiland Schiermonnikoog is autoluw en is dan ook met name geliefd vanwege de aanwezige rust en ruimte. Het grootste gedeelte van dit veelzijdige eiland valt onder Nationaal Park Schiermonnikoog, met volop duinen, strand, bossen, wad en polder. 

Schiermonnikoog is in 1989 uitgeroepen tot één van de twintig Nationale Parken van Nederland. De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse flora staan vermeld, zijn op dit waddeneiland te vinden. Ook staat Schiermonnikoog bekend als vogeleiland.

Nationaal park

Overnachten op Schiermonnikoog

Overnachten op Schiermonnikoog

Een weekendje weg, een week uitwaaien, het is allemaal mogelijk op Schiermonnikoog. Er zijn verschillende hotels waar u aan de ene kant de nostalgie van vroeger kunt proeven en anderzijds de luxe van vandaag kunt ervaren. Liever meer privacy, dan kunt u kiezen voor prachtige authentieke Eilanderwoningen of een mooie bungalow gelegen in de duinen rondom het dorp Schiermonnikoog. 

Op nog geen 500 meter van het strand middenin de duinen, vindt u camping Seedûne, een ideale plek om uw tent op te zetten en het buitenleven te beleven.

Nu boeken

Terrasje pakken op Schiermonnikoog

Horeca

Tijdens een heerlijk dagje 'Schier' bieden de verschillende hotels, restaurants en cafés volop mogelijkheden om lekker te dineren of gezellig op een terrasje te zitten. Maar natuurlijk kunt u ook heerlijk een strandtent opzoeken om te genieten van de zon en het uitzicht.

Eten & drinken

wandelen op Schiermonnikoog

Actief

De ruimte op Schiermonnikoog zorgt ervoor dat er een uitgebreid net van wandel-, fiets- en ruiterpaden zijn die iedere vakantieganger uitnodigt om sportief en actief van de omgeving te genieten. Ook het brede strand biedt legio mogelijkheden. Het activiteitenstrand bij Paal 3 is onder jong én oud geliefd als plek om te vliegeren, strandzeilen, (kite)surfen, etc. Gebruik maken van de elementen op het strand en in de zee. Een deel van het strand, ter hoogte van het Strandpaviljoen de Marlijn, wordt in het hoogseizoen bewaakt door de lifeguards van de KNRM. Mocht het zand tussen je tenen, het zout in je haar, je even teveel worden, kies dan voor het openlucht zwembad de Dúnatter op Schiermonnikoog.

Zien en doen

Op vakantie met hond naar Schier

Honden

Uw hond is welkom op Schiermonnikoog! Op het eiland zijn een aantal losloop-gebieden waar u uw hond onaangelijnd kunt uitlaten en in alle vrijheid kan genieten van de ruimte en de vrijheid. Bij de VVV en het Gemeentehuis vindt u een zuil waar u gratis speciale hondenpoepzakjes kunt halen. Ook voor het overnachten op het eiland zijn er accommodaties waar u samen met uw hond welkom bent!

Op vakantie met hond