Bunker Wassermann

Aan de Prins Bernhardweg, richting strandpaviljoen de Marlijn, ligt de Wassermann. Deze bunker is onderdeel van de Atlantikwal en stamt uit de Tweede Wereldoorlog. De Wassermann is ingericht als uitkijkpost en is vrij toegankelijk. Vanaf de Wassermann loopt een voetpad naar begraafplaats Vredenhof.

Uitkijkpost

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitse bezetters meerdere bunkers in de duinen, om het eiland te verdedigen tegen de geallieerden. Zij bouwden zelfs het bunkerdorp Schlei aan het einde van de Prins Bernhardweg, inclusief radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken. 

De Duitsers bouwden op de plek waar het hoogste duin van het eiland stond een bunker die als radarsysteem moest fungeren. Zij hadden alleen niet voorzien dat de dertig meter hoge antennemast niet zou passen in de daarvoor gebouwde sokkel. De geruchten gaan dat het kwam door sabotage, maar het systeem heeft in ieder geval niet gewerkt. 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

'Het mooiste aan Schiermonnikoog vind ik dat je vanuit huis binnen twee minuten in één van de meest bijzondere natuurgebieden van Europa bent. Voor honderdduizenden vogels is Schiermonnikoog een onmisbare tussenstop. Als ze hier niet genoeg te eten vinden, kunnen ze hun reis niet tot een goed einde brengen. Ik vind het heel bijzonder dat ik mee mag werken aan het beschermen van deze natuur...' Bekijk het volledige verhaal

Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen