Bunker Wassermann

Aan de Prins Bernhardweg, richting strandpaviljoen de Marlijn, ligt de Wassermann. Deze bunker is onderdeel van de Atlantikwal en stamt uit de Tweede Wereldoorlog. De Wassermann is ingericht als uitkijkpost en is vrij toegankelijk. Vanaf de Wassermann loopt een voetpad naar begraafplaats Vredenhof.

Uitkijkpost

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitse bezetters meerdere bunkers in de duinen, om het eiland te verdedigen tegen de geallieerden. Zij bouwden zelfs het bunkerdorp Schlei aan het einde van de Prins Bernhardweg, inclusief radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken. 

De Duitsers bouwden op de plek waar het hoogste duin van het eiland stond een bunker die als radarsysteem moest fungeren. Zij hadden alleen niet voorzien dat de dertig meter hoge antennemast niet zou passen in de daarvoor gebouwde sokkel. De geruchten gaan dat het kwam door sabotage, maar het systeem heeft in ieder geval niet gewerkt. 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog

'Geboren op het eiland, heeft het strand mij altijd getrokken. Vooral met noordenwind en na een storm ging ik met vrienden naar het strand om te jutten. En nog steeds vind ik de meest prachtige schelpen, maar ook barnsteen, overblijfselen uit lang vervlogen tijden en flessenpost...' Bekijk het volledige verhaal

Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen