Dagje weg naar Schiermonnikoog

Veerboot naar Schiermonnikoog

Dagje uit

Bent u toe om even uit de dagelijkse sleur te stappen, maar u heeft geen tijd om nu vakantie op te nemen? Kom gezellig een dagje Schiermonnikoog doen, in 1 dagje weg komt u even helemaal tot uzelf, en het voelt bijna alsof u een paar dagen ertussenuit bent geweest.

Woont of verblijft u in het noorden van het land, dan is een dagje Schiermonnikoog zeer goed te doen, want Schiermonnikoog ligt op slechts 45 minuten varen vanaf Lauwersoog.

Zodra u op de boot stapt begint het vakantiegevoel al. Tijdens de vaartocht door Werelderfgoed Waddenzee geniet u van dit unieke natuurgebied. De Waddenzee is 's werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. 

Waar moet u aan denken?

Parkeren in Lauwersoog veerhaven

Met OV of eigen vervoer naar Lauwersoog?

Met OV naar Lauwersoog

Reist u met het openbaar vervoer dan kunt u met de trein reizen naar Groningen, Leeuwarden of Veenwouden vanaf deze treinstations is er een bus naar de veerhaven van Lauwersoog. Vanuit Groningen rijdt Qbuzz buslijn 163 en vanaf Leeuwarden en Veenwouden rijdt de Arriva met buslijn 155. Op de reguliere veerboot is er aansluitend busvervoer en op de sneldienst van Wagenborg is er meestal geen aansluitend busvervoer, check altijd het reisadvies.

Eigen vervoer

Plan uw reis met de veerboot  goed, voer in uw navigatiesysteem adres  Zeedijk 7, Lauwersoog in, en vertrek op tijd van huis en reken ruim de tijd om uw auto te parkeren. Er zijn 4 parkeerterreinen op loopafstand van de veerhaven.

De meeste mensen die een dagje Schier doen nemen de 9.30 uur boot, maar denk ook eens aan de extra vroege boot op werkdagen om 6.30 uur, dan kunt u uw dagje uit goed benutten. Bovendien is de eerste boot extra rustig!

Let op: sinds 1 januari 2024 is reservering van de overtochten naar en van het eiland verplicht. Rederij Wagenborg heeft hiertoe besloten om de afvaarten beter te reguleren. Reserveren kan via de website Wagenborg Passagiersdiensten.

Meer over vervoer

Op de veerboot naar het eiland

De Overtocht naar het eiland

Koop vooraf een online ticket en reserveer een plekje voor de boot, dan bent u verzekerd van de geplande overtocht. Reserveren is verplicht sinds januari 2024 mogelijk voor zowel de reguliere veerboot als voor de sneldienst. Weet u nog niet zeker met welke boot u wil reizen bij aankoop van uw online tickets, kies dan eerst een verwacht tijdstip, het eventuele omboeken naar een andere afvaart, is online mogelijk via de site van Wagenborg tot 1 uur voor de afvaart.

De overtocht van de reguliere veerdienst naar dit prachtige eiland duurt ongeveer drie kwartier. Een perfect moment voor een natje en een droogje.

Aan boord van de Ms Rottum en de Ms Monnik zijn er zelfbedieningsbuffetten aanwezig met een divers aanbod van hapjes en drankjes. Ook zijn er op meerdere plaatsen in de salon zelfbedieningskoffieautomaten aanwezig, zodat u nooit lang hoeft te wachten op een lekker kopje koffie.

Dienstregeling & tickets bestellen

Fietsen of wandelen vanaf de veerdam op Schiermonnikoog

Aankomst op het eiland

Bij aankomst van de reguliere veerdienst  op het eiland kunt u een aansluitende bus van Arriva nemen richting het dorp (lijn 2 centrum) of naar het strand bij de Badweg (lijn 1).  

U kunt in het zomerseizoen ook een fiets huren op de veerdam. In het dorp zelf zijn er vier locaties waar u het gehele jaar een goede fiets kunt huren.

Op prachtige zonnige dagen zijn er vast meer mensen op het idee gekomen om een dagje Schiermonnikoog te doen, dan is het zeker aan te raden om een fiets vooraf te reserveren. De fietsenverhuurbedrijven van Schiermonnikoog hebben een uitgebreid assortiment, zodat er voor ieder wel een geschikte fiets verkrijgbaar is van een normale fiets, bakfiets, (kinder)tandem, mountainbike tot een elektrische fiets.

Op het eiland zijn de afstanden klein en is het ook voor wandelaars goed te doen om vanaf de veerdam te wandelen richting dorp (4km), of sla juist bij de dijk  direct rechtsaf richting de kwelders van het eiland en dompel u direct onder in de overweldigende natuur van het eiland.  Via de kwelder wandelt u met een kleine omweg ook makkelijk door naar het Badstrand.

Relaxen op Schiermonnikoog

Zo nu eerst een stukje fietsen of wandelen!

Schiermonnikoog is het kleinste bewoonde Friese Waddeneiland, en is 20 kilometer lang en 4 kilometer breed. Het enige dorp op het eiland heet ook Schiermonnikoog. Doordat de afstanden klein zijn is het eiland ideaal voor fietsers en wandelaars. Het eiland heeft lang geleden de status Nationaal park gekregen voor haar prachtige natuur. Naast het breedste strand van Europa heeft het eiland bossen, duinen en kwelders waar u heerlijk kan fietsen of wandelen.

Wist u dat u ontzettend veel soorten vogels op Schiermonnikoog tegen kunt komen? Misschien is het leuk om een verrekijker mee te nemen om ze goed te kunnen spotten.

Onderweg kunt u natuurlijk een terrasje pakken om vervolgens het eiland verder te ontdekken.

Op het eiland zijn er diverse bezienswaardigheden die u tijdens uw tocht tegen kan komen. Wilt u meer over het eiland weten? Boek dan één van de cultuurhistorische excursies of natuurexcursies, onze gidsen vertellen graag alles over het eiland!

Tip: is een dagje toch te kort? Blijf dan slapen op Schiermonnikoog. Op de VVV site kunt u kijken of er nog ergens een last minute plekje vrij is.

Informatiecentrum het Baken

Informatiecentrum het Baken

In het centrum van het dorp bevindt zich de VVV in Informatiecentrum het Baken.

Hier kunt u o.a. een fiets- en wandelkaart kopen en diverse beschreven routes. Aan de balie kunt u ook terecht voor vragen of algemene informatie over het eiland. En koop meteen een souveniertje in onze shop.

In de expositie maakt u op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

Openingstijden het Baken