In het Koningshuis

Koningshuis - Nieuwestreek 1

In 1876 werd aan de Nieuwestreek een nieuwe Lagere School gebouwd, met ernaast een woning voor de hoofdonderwijzer. De school is in 1978 afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw van het gemeentehuis. De meesterswoning is bewoond geweest tot 2018, toen 'meester' Henk Koning overleed.
Totdat de gemeente een besluit zal hebben genomen over de definitieve bestemming van de woning is die ter beschikking gesteld van 't Heer en Feer.

Expositie
’t Heer en Feer heeft in het huis, Koningshuis genoemd naar de laatste bewoner, een bescheiden expositie ingericht met elementen uit verschillende aspecten van de eilander cultuurhistorie. Er is een hoekje voor de strandpalen, een vitrine met beschilderde kannen van Luitjen Elles, een kleine bibliotheek met boeken over het eiland, ingebonden dorpsbodes en plakboeken van de schoolreisjes van Henk Koning, modellen van veerboten en informatie over de walvisvaart, de zeevaartschool, de eilander taal en het Vredenhof. In een donker zaaltje draaien films uit het eilander verleden.

Vrijwilligers leiden de bezoekers rond, vertellen verhalen en beantwoorden vragen.

Het Koningshuis is geopend van woensdag t/m zaterdag van 15.00 – 17.30. De toegang is gratis.

Expositie ‘Ambulancevluchten vanaf de Waddeneilanden 1933 - 2019’

Het is een geruststellende gedachte dat de helikopter kan worden ingezet als er acute medische hulp nodig is als je op een Waddeneiland woont.

De eerste ambulancevlucht vond plaats op 8 december 1933 vanaf Schiermonnikoog. Jan Holwerda heeft alle vliegtuigen en helikopters die in de afgelopen 87 jaar zijn ingezet, op schaal nagemaakt. Naast de opeenvolgende modellen, neemt de expositie je mee in de tijd. Hoe werd het ziekenvervoer bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog geregeld en onder winterse omstandigheden?

Op woensdag 29 mei om 15.00 uur zal de overzichtstentoonstelling worden geopend door huisarts Pauline van Kouwenhoven in het Koningshuis.

(Fotocredit: Romy Dam)

Aleida Blom, pottenbakker op Schier

Aleida is pottenbakker op het eiland. In haar Hjirre maakt en verkoopt ze haar kunst. Daarnaast is zij onderdeel van kunstgroep SJain en is ze druk bezig om het Kunstfestival, met de zee als thema, in september 2018 vorm te geven. Bekijk het volledige verhaal

Aleida Blom, pottenbakker op Schier