Bunker Wassermann op Schiermonnikoog

Aan de Prins Bernhardweg, richting strandpaviljoen de Marlijn, ligt de Wassermann. Deze bunker is onderdeel van de Atlantikwal en stamt uit de Tweede Wereldoorlog. De Wassermann is ingericht als uitkijkpost en is vrij toegankelijk. Vanaf de Wassermann loopt een voetpad naar begraafplaats Vredenhof.

Uitkijkpost
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitse bezetters meerdere bunkers in de duinen, om het eiland te verdedigen tegen de geallieerden. Zij bouwden zelfs het bunkerdorp Schlei aan het einde van de Prins Bernhardweg, inclusief radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken. 

De Duitsers bouwden op de plek waar het hoogste duin van het eiland stond een bunker die als radarsysteem moest fungeren. Zij hadden alleen niet voorzien dat de dertig meter hoge antennemast niet zou passen in de daarvoor gebouwde sokkel. De geruchten gaan dat het kwam door sabotage, maar het systeem heeft in ieder geval niet gewerkt. 

Bezoek ook het nabijgelegen Bunkermuseum in bunkerdorp het Schlei.

 

Cees van Bunkermuseum 't Schlei
Cees
van Bunkermuseum 't Schlei

“Cees was altijd geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Zijn hobby heeft geresulteerd in een museum met wisselende exposities en een steeds grotere collectie. ”

Lees het hele verhaal

Bekijk alle verhalen