NP Schiermonnikoog

Nationaal Park Schiermonnikoog

Parnassia op Schier

NP Schiermonnikoog

Sinds 1989 is Schiermonnikoog uitgeroepen tot Nationaal Park en behoort het eiland tot het selecte gezelschap van twintig Nationaal Parken die Nederland rijk is. Met zijn grote verscheidenheid aan landschappen, meer dan 300 vogelsoorten en een enorme rijkdom aan zeldzame planten, kan in een wandeling van 10 minuten de omgeving compleet veranderen. De natuur mag hier nog echt zijn eigen gang gaan, wat ervoor zorgt dat Schiermonnikoog een zeer dynamische plek is.

Wilt u meer weten over de vogels op Schiermonnikoog, dan is het leuk om excursie te gaan met een gids. Kijk in onze agenda om een vogelexcursie te boeken.

Kwelder met lamsoor

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is verantwoordelijk voor het beheer van het Nationaal Park Schiermonnikoog, en ziet er in samenwerking met Rijkwaterstaat en de eilander gemeenschap op toe dat de natuur op Schiermonnikoog zich schitterend ontwikkelt. 

De belangrijkste taak van Natuurmonumenten is ervoor zorgen dat de kustlijn van Schiermonnikoog dynamisch blijft. Door de zee, de wind en de wilde dieren vrij toegang te geven blijft het eiland in beweging.

slenk op Schiermonnikoog

Landschappen Nationaal Park

Strand, bos, duinen, kwelder, wad, polder en de Westerplas; dat zijn de zeven verschilldende landschapstypes die van Schiermonnikoog zo'n bijzonder eiland maken. Door de grote verscheidenheid aan landschappen komen op Schiermonnikoog veel verschillende dieren en planten voor.

Lees meer...

wandelmaand

Wandel mee!

Schiermonnikoog heeft de maand November uitgeroepen tot November Wandelmaand. De gehele maand staat in het teken van wandelen, een maand vol leuke wandelingen & excursies, met en zonder gids in het Nationaal Park Schiermonnikoog. Ontdek welke wandeling u aanspreekt en kom een lang weekend of zelfs een week vertoeven op Schiermonnikoog! Er zijn mooie arrangementen beschikbaar.

Wandelingen Wandelmaand

 

Hera Dekker, Wandelmaand liefhebber
Hera Dekker
Wandelmaand liefhebber

“Hera Dekker (48) kan het weten, ze miste geen enkele keer de November Wandelmaand. Dit jaar weer een nieuwe editie, en Hera is er uiteraard wéér bij.”

Lees het hele verhaal

Bekijk alle verhalen