Routes

Het programma van de November Wandelmaand biedt u mogelijkheden om op eigen gelegenheid - wanneer u maar wilt - zonder gids het eiland te beleven en ontdekken. De beschreven wandelingen bieden u duidelijk meer dan wanneer u zelf uw paadjes kiest. 

Maar onderstaande routes zijn het hele jaar leuk om te doen.

Rondje Schier door de ANWB

In juni 2024 heeft de ANWB een leuke route gepubliceerd, deze is hier (tip 3!) te lezen. Een route van ruim 20 km.

Bron/foto: Jeffrey van Houten voor ANWB/Kampioen

Schiermonnikoog in de Tweede Wereldoorlog

Een route langs de Atlantikwall welke start bij Informatiecentrum Het Baken. Stichting Bunkermuseum Schlei heeft deze historische route vormgegeven en is te koop voor € 2,50.

Sander-Auke Boerema Bankjespad

Op het eiland staan heel veel bankjes op mooie plekjes om uit te rusten of van het uitzicht te genieten. Sander-Auke was een jonge eilander jongen die zeer onverwachts in 2004 overleed. Zijn ouders bedachten om hem te gedenken een plaquette op een bankje aan het Westerhofpad. De route is te koop bij Informatiecentrum Het Baken voor € 2,50.

It eilaun reeuwn

Met de fiets of te voet langs de hoogtepunten van het eiland. De route voert o.a. langs de vuurtoren, het baken en de vogelkijkhut. De route is te koop bij Informatiecentrum Het Baken voor € 2,00.

Wandelen & fietsen op Schiermonnikoog

Een mooie verzameling met 9 prachtige wandel &fietsroutes door de natuur en in het dorp. Met foto's en duidelijke beschrijvingen. Te koop in Informatiecentrum Het Baken voor € 7,50.

Sportieve Wandeling

Lekker omwaaien om de Oost. 10, 15 of 20 km wandelen met wandelkaart en beschrijving. De route is te koop bij Informatiecentrum Het Baken en kost € 2,50.

Keurje troch en om it darp

Dorpswandeling met cultuurhistorische informatie. De route gaat o.a. langs Willemshof, walviskakaen en de boeren. De route is te koop bij Informatiecentrum Het Baken en kost € 2,00.

Online routes via Natuurmonumenten

Variërend van 2 km tot 20 kilometer, door bos, strand, kwelder en dorp, u kunt de routebeschrijving bekijken opslaan en printen voordat je vertrekt. Zie hier voor de routes.

Eilander taalroute

Op negen plaatsen verspreid over het eiland zijn gedichten in het oorspronkelijke dialect van Schiermonnikoog te vinden. De gedichten zijn geschreven door drie dichters van Schiermonnikoog, de oud-directeur van het loodswezen in Rotterdam Lammert Wiersma (1881-1980), de lerares en dichteres Pita Grilk (1905-1980) en de gezagvoerder Jacob Fenenga (1888-1972). De taalroute voert je langs de negen stenen met de Eilander gedichten. (€ 0,50)

* Verkooppunt: aan de balie van VVV Schiermonnikoog in informatiecentrum het Baken, Reeweg 9
  Of scan de QR-code op uw smartphone en ga zelf op pad

Digitale speur en puzzeltocht

Een leuke en toffe digitale tocht. Kijk voor meer informatie: hier