Westerplas op Schiermonnikoog

Ten Zuidwesten van het dorp Schiermonnikoog ligt de Westerplas. Vroeger heette dit gebied de Westerkwelder en had de zee er vrij spel. In 1964 werd de kwelder ingedijkt. Het vochtige gebied werd zo onbereikbaar voor het zeewater dat het langzaam zoet werd. Nu is de Westerplas het belangrijkste zoetwatergebied van het eiland. Tevens een plek waar veel vogels op Schiermonnikoog samen komen.

Vogelkijkhut

In 2008 is de vogelkijkhut aan de Westerplas in gebruik genomen, verkregen dankzij de NCRV-verkiezing 'Mooiste plek van Nederland'. De hut - die midden in het water staat - heeft een zeer open karakter. Hierdoor komen vogels tot onder de hut en heeft u prachtig zicht op de vliegende eilandgasten. Deze vogelkijkhut is rolstoeltoegankelijk.

Vogelkijkscherm

In de winter van 2022/2023 is er om het zicht op de Westerplas te herstellen veel wilgenstruweel teruggesnoeid of weggehaald. Langs het schelpenpad zijn parkeerplekken voor fietsen gemaakt en er is een heuvel als uitkijkpost vrijgemaakt van struweel. In de noordwesthoek van de Westerplas is er een kijkscherm geplaatst door Natuurmonumenten dat extra ruimte biedt om de lepelaarkolonie goed en verantwoord te kunnen observeren.

Drinkwater

Ook voor de bewoners en bezoekers van Schiermonnikoog is de Westerplas van belang. Een groot gedeelte van het drinkwater op Schiermonnikoog wordt namelijk in de omgeving van de Westerplas gewonnen.

Vanaf het voorjaar kleuren de duinvalleien rondom de Westerplas door de verschillende planten, o.a. de Orchidee (diverse soorten), het Hondsviooltje en het Lamsoor.

Wilt u nog meer weten:

Bergeenden op Schier

Watervogels

Vanwege het zoete water is de plas zeer in trek bij watervogels. Bijna alle Nederlandse eendensoorten komen er voor, samen met bijvoorbeeld Lepelaars, Futen, Meerkoeten en Meeuwen. In de brede rietkragen huizen diverse soorten schuwe rietvogels, waarvan de mysterieuze Roerdomp misschien wel de meest bijzondere is. 

Maar ook veel zangvogels als Barmsijs, Blauwborst en Rietgors zijn hier te vinden. De vochtige grasveldjes rond de Westerplas zijn beroemd onder liefhebbers van paddestoelen en wilde planten.

Sytze Schut, eilander
Sytze Schut
Eilander

“'In het najaar van 2005 lees ik een oproep voor de NCRV-verkiezing ‘mooiste plek van Nederland’, en besluit Schiermonnikoog op te geven. Een internetverkiezing, zo blijkt, waarin wij het mogen opnemen tegen Vlieland. De provinciewinnaar gaat door naar de live-finale in Hilversum. Het angstzweet breekt mij uit. Op dag 1 heeft Vlieland al 500 stemmen en op Schiermonnikoog weet - behalve een paar medewerkers van de VVV en mijn vrouw en ik - nog niemand iets over een verkiezing...'”

Lees het hele verhaal

Bekijk alle verhalen