Bunkermuseum Schlei

Schiermonnikoog

Bunkermuseum

Bunkermuseum Schlei

Bunkermuseum Schlei is gevestigd in een bunker van het type Seeburg, aan het fietspad ten zuidwesten van strandpaviljoen de Marlijn.

De bunker diende tijdens de Tweede Werldoorlog als een communicatiecentrum. De gegevens van radio- en radarsignalen werden hier verzameld en doorgegeven aan de Luftwaffe, die de gesignaleerde geallieerde vliegtuigen met jagers probeerde te onderscheppen. Om deze gegevens te verwerken stond in deze bunker een zogenaamde Seeburgtisch: een glazen tafel waarop de posities van de geallieerde en Duitse vliegtuigen met lampjes werden aangegeven.

De bunker wordt geëxploiteerd door Stichting Bunkermuseum Schlei. Deze stichting heeft tot doel het verzamelen, bewaren en tentoonstellen van goederen en kennis over de Tweede Wereldoorlog. Ook verzorgt de stichting informatie aan belangstellenden, onder meer middels rondleidingen en lezingen.

Wisselexpositie 2020/2021
Vanaf zaterdag 14 november 2020: Expositie Radar op SchiermonnikoogRadar

In de strijd tegen de Geallieerde bommenwerpers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, bouwden de Duitse bezetter al snel verschillende Radar stellingen in Nederland. Na het eerst geprobeerd te hebben op Rottum, wat niet werkbaar was omdat het gebied bij stormweer onder water liep, werd besloten om op Schiermonnikoog De Radarstelling Schlei te bouwen. In maart 1941 werd hiermee begonnen en in juli van dat jaar werd de eerst succesvolle test gehouden in de Seeburgbunker, waar nu het Bunkermuseum Schlei is gevestigd.

In het Bunkermuseum Schlei is nu de expositie “Radar op Schiermonnikoog” te zien. De expositie geeft een inzicht in hoe de Duitse bezetter met hun Radarsystemen de luchtoorlog voerde. Zo wordt er tekst en uitleg gegeven hoe de Duitse radar werkte, zowel in beeld als in tekst.

Naast foto’s zijn er ook bodemvondsten, die betrekking hebben op de Duitse radar, tentoongesteld. Het meest in het oog springend is de gerestaureerde elektra kast die bij de Würtzburg Riese radar hoorde.

Openingstijden 2020*:

De opening van de expositie “Radar op Schiermonnikoog” is op zaterdag 21 november, tussen 11:00 en 12:00 uur. De opening zal anders gaan dan anders. Normaal gesproken is de opening met genodigden in het Bunkermuseum, maar met alle maatregelen om COVID-19 te bestrijden is dat niet mogelijk. De opening zal daarom digitaal gebeuren en is te zien op onze Facebook-pagina: Bunkermuseum Schlei Schiermonnikoog.

Bezoek Bunkermuseum Schlei

Vanaf zondag 22 november is het museum weer open voor publiek. Informatie over de openingstijden van het museum, het reserveren, manier van betalen en informatie die u gelezen moet hebben voordat u bij ons op bezoek kan, is te vinden op onze website: www.bunkermuseumschlei.nl

• Het gehele jaar: op zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur
  • Vanaf de voorjaarsvakantie t/m de kerstvakantie ook op woensdag 13.00 uur tot 16.00 uur
  • Extra openstelling: 4 mei (Nationale Dodenherdenking) van 13.00 uur tot 16.00 uur

* Onder voorbehoud van wijzigingen, voor de meest actuele openingstijden verwijzen wij u naar de website van het Bunkermuseum.

Het is alleen mogelijk om contant te betalen (gepast), pinnen is niet mogelijk

Einde Prins Bernhardweg (linkerkant)
tel. (0519) 531701
info@bunkermuseumschlei.nl