Bunkermuseum Schlei

Schiermonnikoog

Bunkermuseum

Bunkermuseum Schlei

Bunkermuseum Schlei is gevestigd in een bunker van het type Seeburg, aan het fietspad ten zuidwesten van strandpaviljoen de Marlijn.

De bunker diende tijdens de Tweede Werldoorlog als een communicatiecentrum. De gegevens van radio- en radarsignalen werden hier verzameld en doorgegeven aan de Luftwaffe, die de gesignaleerde geallieerde vliegtuigen met jagers probeerde te onderscheppen. Om deze gegevens te verwerken stond in deze bunker een zogenaamde Seeburgtisch: een glazen tafel waarop de posities van de geallieerde en Duitse vliegtuigen met lampjes werden aangegeven.

De bunker wordt geëxploiteerd door Stichting Bunkermuseum Schlei. Deze stichting heeft tot doel het verzamelen, bewaren en tentoonstellen van goederen en kennis over de Tweede Wereldoorlog. Ook verzorgt de stichting informatie aan belangstellenden, onder meer middels rondleidingen en lezingen.

Bezoek ons ook tijdens de Landelijke Bunkerdag

Wisselexpositie 2019: foto expositie in het Bunkermuseum op Schier

Vanaf 4 mei is er in het Bunkermuseum Schlei een nieuwe expositie betreffende 75 jaar bevrijding. De expositie omvat de periode van 6 juni 1944 (D-day) tot de bevrijding van Schiermonnikoog op 11 juni 1945.
Te zien zal zijn de oorlogsverrichtingen van de Geallieerden vanaf de landingen op de stranden van Normandie, de gevechten op het Franse platteland, Market Garden (de poging om via Arnhem Duitsland in te trekken en om Nederland in 1944 te bevrijden), het Ardennen-offensief, de bevrijding van Nederland en tenslotte de bevrijding van Schiermonnikoog.

Naast documentatie in de vorm van kranten, posters en kaarten stellen we ook veel artikelen ten toon, zoals bevrijdingstegels, mokken, schildjes, etc.

Openingstijden 2019*:

• Het gehele jaar: op zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur
  • Vanaf de voorjaarsvakantie t/m de kerstvakantie ook op woensdag 13.00 uur tot 16.00 uur
  • Extra openstelling: 4 mei (Nationale Dodenherdenking) van 13.00 uur tot 16.00 uur

* Onder voorbehoud van wijzigingen, voor de meest actuele openingstijden verwijzen wij u naar de website van het Bunkermuseum.

Einde Prins Bernhardweg (linkerkant)
tel. (0519) 531701
www.bunkermuseumschlei.nl

Op de kaart