Landelijke Bunkerdag

Bunkerdag 3 juni 2023 Bunkermuseum Schlei

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 3 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Ook op Schiermonnikoog kunnen bezoekers de bunkers van het eiland ontdekken.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Dit gold ook voor Schiermonnikoog, waar een kleine gemeenschap van 600 inwoners moesten samenleven met 600 Duitse soldaten en 300 tewerkgestelden. Als het kleinste Nederlandse Waddeneiland, had het voor de Duitsers een zeer belangrijke betekenis.

Bunkerdag op Schiermonnikoog
In de Tweede Wereldoorlog werd het Bunkerdorp Schlei aangelegd dat bestond uit bunkers, radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken. Een aantal van deze bunkers zijn tijdens Bunkerdag te bezoeken. Hoog op het duin staat de unieke Wassermannbunker. De Seeburg bunker is ingericht als museum en diende tijdens de oorlog als communicatiecentrum. De gegevens van radar- en radiosignalen werden hier verzameld en doorgegeven aan de Luftwaffe, die gesignaleerde geallieerde vliegtuigen met jagers probeerde te onderscheppen. Ook de aggregaat-bunker en een munitiebunker (aan het Westerhofpad) zijn te bezoeken. Naast het bezoeken van de bunkers en het museum, kunt u deze dag ook meedoen aan een excursie door het Schleidorp.

Film Het Schleidorp
Tijdens de bunkerdag zal in het Bunkermuseum Schlei de film Het Schleidorp worden vertoont op groot scherm. Het Schleidorp is een film die in opdracht van het Bunkermuseum Schlei Schiermonnikoog is gemaakt door Dick Kool. De film gaat over de bouw en functie van het Schleidorp tijdens de Tweede Wereldoorlog op Schiermonnikoog, verteld door Bouke Henstra en Johannes Kooistra. Duur: ± 30 min. Wordt doorlopend vertoond.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij het Bunkermuseum Schlei.

De toegangsprijzen zijn:

• 13 jaar en ouder: € 7,50

• 4 t/m 12 jaar: € 4,00

• kinderen t/m 3 jaar: gratis

• Veteranen (op vertoon van veteranenpas): gratis

Cees van Bunkermuseum 't Schlei

“Cees was altijd geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Zijn hobby heeft geresulteerd in een museum met wisselende exposities en een steeds grotere collectie. ”

Lees het hele verhaal

Bekijk alle verhalen