Bunkermuseum Schiermonnikoog

Bunkerdag Schiermonnikoog

Op ontdekkingstocht in de bunkers van Schiermonnikoog

Tijdens de Bunkerdag gaan bunkers langs de hele Nederlandse kust voor één dag open. De betonnen kolossen maken nog altijd onderdeel uit van ons landschap, maar zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Ook op Schiermonnikoog kunnen bezoekers op ontdekkingstocht in de bunkers. 

In de Tweede Wereldoorlog werd het Bunkerdorp Schlei aangelegd dat bestond uit bunkers, radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken. Een aantal van deze bunkers zijn tijdens Bunkerdag te bezoeken. Hoog op het duin staat de unieke Wassermannbunker. De Seeburg bunker is ingericht als museum en diende tijdens de oorlog als communicatiecentrum. De gegevens van radar- en radiosignalen werden hier verzameld en doorgegeven aan de Luftwaffe, die gesignaleerde geallieerde vliegtuigen met jagers probeerde te onderscheppen. Ook de aggregaat-bunker en een munitiebunker (aan het Westerhofpad) zijn te bezoeken.

Naast het bezoeken van de bunkers, het museum en de nieuwe expositie 80 jaar bevrijding, hebben wij de volgende activiteiten die dag.

Programma bunkerdag op Schiermonnikoog 24 mei 2025:

Fiets excursie naar de Batterie (Schiermonnikoog)

Onder leiding van een gids wordt er een excursie naar de Batterie Stelling georganiseerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit de grote geschutstelling op het eiland.

Starttijd: De fiets excursie start om 15:00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur.
Startpunt: Verzamelen bij het Bunkermuseum Schlei.
Belangrijk: Neem een eigen fiets mee!

Wandeling door de Schlei Stelling

Wandel mee met een gids door het prachtige natuurgebied. Bezoek bunkers die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Ook zie je loopgraven, flak stellingen en andere zachte sporen van de Schlei Stelling.  De wandelingen starten bij het Bunkermuseum Schlei.

Starttijd: De wandelingen starten om 11.30 en 13.30 uur en duurt ongeveer 1 uur.
Startpunt: Verzamelen bij het Bunkermuseum Schlei.

De rondleiding gaat deels door ruw terrein en is daardoor minder toegankelijk voor minder validen.

Expositie 80 jaar bevrijding Schiermonnikoog

In het Bunkermuseum Schlei is de expositie “ 80 jaar bevrijding Schiermonnikoog” te zien. Aan de hand van voorwerpen, kranten uit die tijd, posters, foto & film materiaal, kaarten verslagen uit die tijd wordt dit in beeld gebracht. Daarnaast stellen we ook veel artikelen ten toon, zoals 
bevrijdingstegels, mokken, schildjes, etc.

Museumbunker 't Schlei

Tijdens de Bunkerdag kunt u het bunkermuseum bezoeken en meer te weten komen over de oorlog op Schiermonnikoog

De entreeprijzen tijdens Bunkerdag zijn:

  • Volwassen (13+): €7,50
  • Kinderen (4-12 jaar): €4,-
  • Kinderen (0-3 jaar): Gratis
  • Veteranen: Gratis op vertoon van de Veteranenpas

Voor meer informatie en tickets:

www.bunkerdag.nl of Bunkermuseum Schlei

Kleine selectie van bunkers op Schiermonnikoog:

Aggregaatbunker

Prins Bernhardweg ( in de buurt van het Bunkermuseum)
GPS 53.49588805269017, 6.187057514294452

Deze bunker verzorgde de elektriciteit bij stroom uitval. We hebben een aggregaat weten aan te schaffen van hetzelfde type dat tijdens WO2 in de bunker heeft gestaan. Niet toegankelijk voor rolstoelers, je moet met een stijle trap naar beneden.

Museumbunker Seeburg 

Prins Bernhardweg 6
GPS 53.496016, 6.185899
Startpunt wandelexcursie en expositie

Munitiebunker

Westerhofpad
GPS 53.494131, 6.153844

In deze bunker werd de munitie opgeslagen voor het luchtafweergeschut. Aan de buitenkant is de originele camouflage nog aanwezig. Deze bunker is het gehele jaar vrij toegankelijk voor publiek.

Wassermannbunker

Prinsbernhardweg ter hoogte van het Corn. Visserpad
GPS 53.487239267227565, 6.181687526428277

De Wassermannbunker is een radarantennebunker en observatiepost. Deze bunker is vrij toegankelijk te bezoeken. De Wassermannbunker is minder toegankelijk voor rolstoelers, je moet een klein trapje af.

Maar er zijn veel meer bunkers die in de duinen verscholen liggen.