Tips & Tricks

5 tips tegen blaren

Iedereen heeft er wel eens last van. Je besluit een lekker stuk te gaan wandelen maar eindigt met die vervelende en pijnlijke blaren. Met deze tips tegen blaren voorkom je dit probleem, dus trek die wandelschoenen maar weer aan!

Tip 1: Wandelschoenen die goed passen en zijn ingelopen


Blaren ontstaan vooral door wrijving, dus het is van belang dat je voeten zo min mogelijk schuiven. Pas daarom op voor de ruime schoenen maar zorg wel dat je genoeg ruimte overhoud voor je tenen, te krappe schoenen veroorzaken ook blaren. Houd er bij het passen van nieuwe wandelschoenen rekening mee dat je voeten dikker worden als je enkele kilometers hebt gelopen. Net zo belangrijk is het inlopen van je wandelschoenen. Dit doe je door met je nieuwe wandelschoenen steeds kleine stukjes te wandelen en ga daarbij steeds verder. Een bijkomend voordeel: Je traint zelf ook op die manier!

Tip 2: Draag naadloze sokken

De naad van een sok of een kous kan eveneens wrijving en dus blaren veroorzaken. Een oplossing is het dragen van een zeer dunne synthetische sok die geen naden heeft aan de binnenkant en daaroverheen schuif je dan een sikkere, eveneens naadloze sok. Houd hierbij ook rekening met je schoen. Heb je B-klasse schoenen, koop dan ook B-klasse sokken.

Tip 3: Gevoelige plekken afplakken met goedkope papieren sporttape

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat papieren tape helpt bij het voorkomen van blaren. Het is van belang dat de papieren tape (bijvoorbeeld sporttape) in een gladde, enkele lag wordt aangebracht voor het sporten op de gevoelige plaatsen. Er mogen geen ribbels ontstaan en de tap mag daarnaast niet te strak zitten. Bij elke volgende fase, na een etappe of rustfase, moet de tape vervangen worden.

Tip 4: Voorkom zweetvoeten

Een vochtige huid en warme temperaturen verhogen de kans op blaren. Het ultieme middel om zweetvoeten tegen te gaan is talkpoeder, omdat dit poeder vocht opneemt. Het is aan te raden om van tevoren wat talkpoeder op je voeten aan te brengen en in je schoenen en sokken te strooien. Neem het talkpoeder mee voor onderweg, zodat je dit tijdens het lopen kunt herhalen.

Tip 5: Smeer je voeten in

Ga je een lange tocht maken? Smeer dan dagelijks, minstens vier weken van te voren, je voeten in met voetverzorgende zalf. Hier wordt de huid van je voeten dikker en steviger. Kamferspiritus is bijvoorbeeld een goed middel dat de verharding van de huid bevordert en is gemakkelijk te verkrijgen bij de drogist.
Op de dag dat je gaat lopen kun je je voeten het best behandelen met vaseline of uierzalf. Het vet in deze crèmes houdt vocht tegen en daardoor worden je voeten minder week en stroef. Pas wel op met warm weer, want vet kan juist ook zweetvoeten veroorzaken.

Heb je snel last van drukplekken en blaren? Een goed natuurlijk middel om lekker te blijven is WandelWol. Stop het in je sok op de plaats waar je blaren of drukplekken verwacht en loop gegarandeerd lekker! Nu als extra cadeau bij een jaarabonnement op Wandelmagazine.

Bescherm jezelf tegen de zon tijdens het wandelen


Het is zomer, dat betekent weer lekker genieten van de zon! De extra Vitamine D is goed voor je en je voelt je beter. Het enigste nadeel hiervan is het risico op verbranden en de kans op huidkanker. Deze tips vertellen je hoe je je kunt beschermen tegen de zon zodat je gezond kan blijven genieten van het heerlijke weer! Het zichtbare zonlicht zorgt dat we onze omgeving kunnen zien en vormt de helft van de zonnestraling. De andere, onzichtbare helft bestaat uit infrarode warmtestraling en voor een klein deel uit ultraviolet (UV) licht. Deze UV-stralen zijn schadelijk, als je er te lang onbeschermd in verblijft.

Zonnebrandcrème

Er zijn grofweg twee soorten crème: filters en blokkers. Sunblockers weren alle UV-straling en zijn daarom het meest veilig. Zonnebrandcrème wordt het meest gebruikt. Ultravioletfilters in crème laat slechts een gedeelte van de UV-straling de huid doordringen. Let op de sterkte van de zonnebrandcrème. Je bent vast wel bekend met de verschillende factoren waarin zonnebrandcrème te koop is. Hoe sterk de crème beschermt tegen zonnebrand wordt bepaald door de ‘sun protection factor’ (SPF). De factor geeft aan hoeveel langer dan normaal je in de zon kunt blijven. Hoe hoger de beschermingsfactor des te beter de bescherming. Vooral voor kinderen is een hoge beschermingsfactor van groot belang. De natuurlijke bescherming tegen UV-straling is bij kinderen tot 15 jaar, met name bij baby’s, nog niet volledig ontwikkeld.

Zorg dat je de zonnebrandcrème goed gebruikt

De UV-straling gaat door je kleding geen. Smeer de crème dus overal, ook je knieholtes en je voeten! Smeer je een half uur van tevoren in, niet pas als je buiten bent.  Blijf je insmeren, in ieder geval om de twee uur, ook in de schaduw. Je lippen kan je tegen de zon beschermen met bijvoorbeeld een zonnebrandstick of babycrème. Weet wat voor soort zonnebrandcrème het beste is voor jou. Welke zonnebrandcrème goed is hangt af van verschillende zaken: van je huidtype, de kracht van de zon, hoe lang je buiten blijft en wat je draagt. Welk merk je kiest en hoeveel je betaalt maakt voor de bescherming niet uit: alleen de beschermingsfactor is belangrijk.

Zonnecrème in het algemeen

Over het algemeen is factor 15 voor Nederland voldoende en factor 30 voor warme bestemmingen. Bij koude omstandigheden is een vette zonnecrème belangrijk. Vette crèmes blijven smeerbaar, en belangrijker: water in zomercrème kan bevriezen. Als je tussen het wandelen door het water induikt, is waterbestendige crème de beste keus.

Bescherm je ogen tegen de zon

Een zonnebril met UV-werende glazen zorgt ervoor dat je goed kunt zien en beschermt tegelijkertijd je ogen. Als je zonnebril niet beschermt tegen UV-licht heb je eerder kans op aandoeningen zoals staar. Ook ogen kunnen verbranden: als je langs water of door zand loopt kun je net zo goed sneeuwblindheid oplopen.

Houd rekening met de kracht van de zon

De zonkracht geeft aan hoeveel UV-straling de aarde bereikt. Vier factoren bepalen deze hoeveelheid: hoe hoog de zon staat, het aantal wolken aan de hemel, hoeveel weerkaatsing er is (door sneeuw, water of zand) en de dikte van de ozonlaag. Gelukkig hoef je niet zelf te puzzelen en te rekenen. Het KNMI berekent de zonkracht op een schaal van een tot tien. https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/zonkracht

Blijf niet te lang in de zon

De tijd die je in de zon kunt verblijven is een optelsom van je huidtype, de zonkracht, de gesmeerde zonnebrandcrème en de mate waarin je kleding je tegen zonnestraling beschermt.

Zonbeschermende kleding

Kleding beschermt je huid door deze te bedekken. Draag daarom shirts met lange mouwen en een pet/hoed om je hoofd en nek te beschermen. Maar pas op, er komt UV-straling door je kleding heen, smeer je daarom in onder je kleding. Een oplossing is UV-werende kleding kopen, wat vooral voor tropische landen een uitkomst is. 

Schaduw biedt geen volledige bescherming

Onder een parasol zitten, biedt geen algehele bescherming, UV-straling is namelijk overal! Om aan de UV-straling te ontkomen, kun je het beste tussen 12:00 en 15:00 uur binnen blijven. Een siësta houden kun je dus prima wetenschappelijk onderbouwen!

Keuzehulp voor wandelsokken


Goede berg- en wandelschoenen zijn duur, dat weet elke wandelaar. Het zou een reden kunnen zijn om te bezuinigen op speciale wandelsokken. Ook weten velen het verschil niet tussen een sok en een goede wandelsok. In dit artikel belichten we de verschillende wandelsokken en waarom ze er zijn. Zo kan jij een juiste keuzen maken bij de aanschaffen van wandelsokken.

Goede wandelsokken voorkomen blaren en huidirritaties. Dit komt doordat ze transpiratievocht opnemen waardoor je boeten droog blijven. Daarnaast dragen ze bij aan schokdemping, wat het draagcomfort van je wandelschoenen beter maakt. Een groot pluspunt van wandelsokken in vergelijking met bijvoorbeeld katoenen sportsokken is dat ze anatomisch gevormd zijn. Een sok die zich naar je voet voegt, zal minder lubberen. Steeds vaker zie je paren met een linker- en een rechtersok, zodat ze nog beter aansluiten op de vorm van je voeten. En wandelsokken zijn nu vrijwel allemaal naadloos. Ook dat voorkomt blaren.

Wol of katoen?

De meeste wandelsokken bestaan tegenwoordig uit een combinatie van wol en kunstvezels. Een enorm voordeel van wol is dat het zeer goed in staat is om vocht op te nemen waardoor je voeten beter droog blijven. Een nadeel van wol is dat sommige mensen er huidirritaties van krijgen zoals eczeem. Een goede optie hiervoor is het gebruik van Merinowol. Dit irriteert de huid minder dan gewone wol. Blijven de klachten aanhouden, dat is katoen een goede optie. Katoen is alleen minder vormvast en slijt wat sneller. Welke combinatie van materialen het beste is verschilt per persoon en hangt daarbij ook af van het weer en andere omstandigheden.

Kunstvezels

Kunstvezels worden vooral gebruikt om wandelsokken waterafstotend en sneldrogend te maken. Enkele veelgebruikte materialen zijn polyester, nylon en polypropyleen. Om een goede pasvorm aan de sok te geven worden materialen als elasthaan, lycra en spandex gebruikt. Ook zijn er speciale vezels die een zweetlucht tegengaan. Sommige speciaal voor wandelsokken ontwikkelde materialen zijn gedeponeerd als handelsmerk. Een merknaam die je vaak tegenkomt is CoolMax. Deze vezel is speciaal gemaakt om vocht af te voeren, wat natuurlijk vooral handig is bij warm weer.

Dunne of dikke wandelsokken?

Naast het materiaal is de dikte van de wandelsok een belangrijke factor.

Dunne wandelsokken worden aanbevolen bij wandelschoenen categorie A, lichte en nauwsluitende wandelschoenen. Ook worden dunne sokken aanbevolen bij schoenen die goed vocht afvoeren. Voor dunne wandelsokken is katoen een goed materiaal. Dunne sokken hebben vaak extra verdikte delen om schokken op te vangen.

Dikke wandelsokken worden aanbevolen bij wandelschoenen categorie B, C en D, de zwaardere wandelschoenen en bij schoenen die minder goed vocht afvoeren.  Het onderscheid tussen dunne en dikke wandelsokken is een globale vuistregel. Je eigen persoonlijke voorkeur is net zo belangrijk.

Het is wel slim om wandelsokken en wandelschoenen op elkaar af te stemmen. Dus ga je nieuwe wandelschoenen kopen? Trek dan je wandelsokken aan. En omgekeerd: als je sokken wilt kopen vraag dan in de winkel of je ze mag passen met je wandelschoenen aan.

Het wassen van je sokken

Let goed op de wasvoorschriften van je wandelsokken. Vaak zijn sokken wel geschikt voor de wasmachine, maar niet voor de droogtrommel. En voor sokken met wol kun je beter het wolwasprogramma gebruiken. Dat voorkomt draaien en schudden, wat de veerkracht van de sokken vermindert.

Zoals uit dit artikel al blijkt is het kiezen van de juiste wandelsok een persoonlijke keuze. Kijk dus goed naar de schoenen die je hebt, de omstandigheden tijdens je wandeling en of je gevoelig bent voor wol. Uit vergelijkende tests van Op Pad en de ANWB komen toch wel een paar algemene conclusies bovendrijven. Uit de testen kwam onder meer naar voren dat de meeste wandelaars een voorkeur hebben voor dunne sokken, en dan in het bijzonder met een verdikt voetbed. Kijk op de websites van Op Pad of de ANWB als je benieuwd bent naar testresultaten.

Meer wandeltips en inspiratie? Neem een abonnement op Wandelmagazine!