Eendenkooi Schiermonnikoog

Eendenkooi SchiermonnikoogBij boerderij de Kooiplaats, de meest Oostelijke boerderij in de Polder, ligt sinds 1861 de Eendenkooi. Voorheen werd de Kooi als jachtmiddel gebruikt, om vervolgens de gevangen eenden, talingen en andere vogels aan de poelier in Leeuwarden te verkopen.

Een eendenkooi is ingericht voor het vangen van eenden zonder gebruik te maken van een geweer. Een eendenkooi bestaat uit een zoetwaterplas omringd door een kooibos. Eendenkooien zijn een typisch Nederlands verschijnsel. Zij zijn al bekend uit de veertiende eeuw, toen eend nog vaak op het menu stond. De meeste eendenkooien zijn tegenwoordig niet meer in gebruik. In 2016 sloegen verschillende natuurorgannisaties de handen ineen om de laatste kooien voor het Waddengebied te behouden. Eendenkooien behoren tot het culturele erfgoed van dit gebied. 

De eendenkooi van Schiermonnikoog is in 1989 gerestaureerd door Natuurmonumenten en Nationaal park Schiermonnikoog.

Excursie Eendenkooi

Wilt u meer over de eendenkooi van Schiermonnikoog weten? Er zijn excursies mogelijk van half april tot half juli.
Boer en kooiker Theun Talsma geeft met  veel plezier meer uitleg tijdens de excursie, en deze eendenkooi wordt ook voor wetenschappelijk onderzoek en het vangen en ringen van vogels gebruikt. 


De excursie kunt u boeken bij het Bezoekerscentrum.

Contactgegevens Eendenkooi:

Kooipad 1
9166 SB Schiemonnikoog
Tel. 0519-531372

Of Bezoekerscentrum 0519-531641

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

'Het mooiste aan Schiermonnikoog vind ik dat je vanuit huis binnen twee minuten in één van de meest bijzondere natuurgebieden van Europa bent. Voor honderdduizenden vogels is Schiermonnikoog een onmisbare tussenstop. Als ze hier niet genoeg te eten vinden, kunnen ze hun reis niet tot een goed einde brengen. Ik vind het heel bijzonder dat ik mee mag werken aan het beschermen van deze natuur...' Bekijk het volledige verhaal

Erik Jansen, boswachter Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen