Eendenkooi Schiermonnikoog

Eendenkooi SchiermonnikoogBij boerderij de Kooiplaats, de meest Oostelijke boerderij in de Polder, ligt sinds 1861 de Eendenkooi. Voorheen werd de Kooi als jachtmiddel gebruikt, om vervolgens de gevangen eenden, talingen en andere vogels aan de poelier in Leeuwarden te verkopen.

Een eendenkooi is ingericht voor het vangen van eenden zonder gebruik te maken van een geweer. Een eendenkooi bestaat uit een zoetwaterplas omringd door een kooibos. Eendenkooien zijn een typisch Nederlands verschijnsel. Zij zijn al bekend uit de veertiende eeuw, toen eend nog vaak op het menu stond. De meeste eendenkooien zijn tegenwoordig niet meer in gebruik. In 2016 sloegen verschillende natuurorgannisaties de handen ineen om de laatste kooien voor het Waddengebied te behouden. Eendenkooien behoren tot het culturele erfgoed van dit gebied. 

De eendenkooi van Schiermonnikoog is in 1989 gerestaureerd door Natuurmonumenten en Nationaal park Schiermonnikoog.

Excursie Eendenkooi

Wilt u meer over de eendenkooi van Schiermonnikoog weten? Er zijn excursies mogelijk van half april tot half juli.
Boer en kooiker Theun Talsma geeft met  veel plezier meer uitleg tijdens de excursie, en deze eendenkooi wordt ook voor wetenschappelijk onderzoek en het vangen en ringen van vogels gebruikt. 


De excursie kunt u boeken bij het Bezoekerscentrum.

Contactgegevens Eendenkooi:

Kooipad 1
9166 SB Schiemonnikoog
Tel. 0519-531372

Of Bezoekerscentrum 0519-531641

 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog

'Geboren op het eiland, heeft het strand mij altijd getrokken. Vooral met noordenwind en na een storm ging ik met vrienden naar het strand om te jutten. En nog steeds vind ik de meest prachtige schelpen, maar ook barnsteen, overblijfselen uit lang vervlogen tijden en flessenpost...' Bekijk het volledige verhaal

Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen