Jutactie

Juttasje is uitverkocht!

Jutten 

Jutten is van alle tijden en hoort bij Schiermonnikoog (net zoals bij alle Waddeneilanden) Vroeger verloor een schip een lading in slecht weer. Er was nog geen mobieltje, geen Internet, geen 4 x 4 en geen Social Media. Met paard en wagen gingen eilandbewoners het strand op met de juiste wind in hoop om een graantje mee te pakken. Een stuk hout, een mooie boei of iets anders, al dan niet van waarde. Jutten is avontuur, want wat geeft de zee en spoelt aan op het strand. 
Schepen werden vervangen door containerschepen en af en toe spoelde er wat op de stranden aan. Elke keer is er iets van euforie, juttersgeluk zogezegd. 
In de eerste week, vlak na de jaarwisseling, ging het mis. Het gigantische containerschip MSC Zoë verloor uiteindelijk 345 containers boven de eilanden. Op Terschelling en Vlieland spoelde de inhoud van diverse containers als eerste aan. “Ja hoor, op Schylge wel en wij hebben niets” werd er licht jaloers opgemerkt. De dagen daarna echter werden we overspoeld met o.a. stoeltjes, krukjes, jassen, schoenen, sneakers, tuinmeubelen, schoonmaakdoekjes, autobanden, honderdduizenden zeeppompjes en heel veel plastic verpakkingsmateriaal. Maar ook was er een container over boord geslagen met kleine plastic balletjes én gif, wat een avontuur had moeten zijn werd al gauw een natuurramp. 
Gasten (het was natuurlijk nog vakantie) en eilanders kwamen direct in actie en gingen spontaan opruimen. Het leger kwam en de boten waren afgeladen met hulptroepen. 220 ton aan rotzooi werd van het strand gehaald, dus de grote zichtbare rotzooi is min of meer opgeruimd. Dagelijks spoelt er echter nog meer aan, maar de vrijwel onzichtbare micro plastic deeltjes ligt er helaas nog wel. 

Jutactie 

Een bezoek aan het strand hoort bij een verblijf op Schiermonnikoog. Op het brede strand komt u tot rust, een wandeling langs de vloedlijn ontzorgt, gedachten krijgen de vrije loop en ideeën ontstaan. Ondertussen vindt u een mooie schelp, een stukje oerhout of misschien wel een goudgeel stukje barnsteen. Maar er ligt ook microplastic en ander niet-natuurlijk materiaal. Dit spoelt aan, zoals na de ramp met de MSC Zoë of nog erger: wat mensen zelf achterlaten op het strand of in de natuur.  
Speciaal voor onze gasten hebben we een jute juttasje te koop waarin u deze microdeeltje kunt verzamelen tijdens uw strandwandeling. In het tasje zitten kleine souvenirtjes, een fiets-en wandelkaart, een vuilniszak, een 3D-bril, een wandelroute en kortingsbonnen te besteden bij diverse eilander bedrijven (o.a. korting op huurfietsen en lunch)  

Goede doelen

De containerramp heeft niet alleen ellende veroorzaakt, een aantal eilander initiatiefnemers heeft de gejutte schoenen, jassen, dekens etc. verzameld voor doelen als kledingbank en projecten in het buitenland.

Helpt u ons het strand weer schoon te krijgen én te houden? 

Dit gevulde Juttasje is alleen te koop bij de VVV voor € 5,00 per stuk. (zolang de voorraad strekt) Samen kunnen we veel meer, helpt u mee het strand schoon te krijgen én te houden? 

Laat uw Social Media vrienden weten dat u meehelpt 

Plaats uw actie op Facebook en tag @eilandschiermonnikoog en @wadtodo. Gebruik #doewad en #natuurlijkopschier bij uw story op Instagram en inspireer anderen dit ook te doen! 
 

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Als schrijver en reisblogger is het mijn passie om verhalen en tips te delen over de meest fijne bestemmingen Bekijk het volledige verhaal

Heidi Schilperoord, blogger via Reistop5.com

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen