Jutter op schiermonnikoog

Thijs de Boer, de strandjutter

'Geboren op het eiland, heeft het strand mij altijd getrokken. Vooral met noordenwind en na een storm ging ik met vrienden naar het strand om te jutten. Nog steeds vind ik het strand het mooiste deel van Schiermonnikoog, omdat het nooit hetzelfde is en omdat er van alles is te vinden.

De mooiste plek van het strand is de Balg, de verste oostpunt van het eiland. Hier hebben zand, wind en water vrij spel en spoelt vaak veel aan. Wulken (grote slakkenhuizen) zijn hier bijvoorbeeld volop te vinden. Ook is de Balg de beste vindplaats in ons land van de noordkromp. Het weekdier dat in deze schelp leeft wordt het oudst van alle dieren ter wereld: maar liefst ruim 500 jaar!!

Andere mooie vondsten die je op het strand kunt doen zijn barnsteen (miljoenen jaren oud versteend hars waar je prachtige sieraden van kunt maken), eieren van roggen en de hondshaai, botten van dieren uit de ijstijd (onder andere van mammoet, rendier en steppenwisent) en... flessen met soms een brief!

Een greep uit de bijzondere zaken die ik in de loop der jaren op het strand ben tegengekomen:

  • Een stukje mensenschedel, dat na onderzoek zo’n 500 jaar oud bleek te zijn
  • Winterjassen, bestemd voor Rusland
  • Dacron zeildoek op rol (met drie man amper te tillen!)
  • Een deel van de schedel van een potvis
  • Een badeendje van een badeendjesrace uit Engeland
  • Delen van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog

Om al die eigen vondsten een mooi plekje te geven, hebben we in onze tuin Schelpenmuseum Paal 14 gebouwd. Hier zijn niet alleen de vondsten van het eiland te zien, maar ook van stranden in de rest van de wereld. Regelmatig komen mensen zelf ook met hun vondsten naar het museum. Ze vinden de leukste dingen, omdat ze dankzij onze verhalen nóg beter weten waar ze naar moeten zoeken. Zin om ook te jutten? Bij de VVV Schiermonnikoog kunt u het hele jaar door een jutterstocht boeken!'

Opgemaakt: maart 2014