Eendenkooi op Schiermonnikoog

 Bij boerderij de Kooiplaats, de meest Oostelijke boerderij in de Polder, ligt sinds 1861 de Eendenkooi. Voorheen werd de Kooi als jachtmiddel gebruikt, om vervolgens de gevangen eenden, talingen en andere vogels aan de poelier in Leeuwarden te verkopen.

Een eendenkooi is ingericht voor het vangen van eenden zonder gebruik te maken van een geweer. Een eendenkooi bestaat uit een zoetwaterplas omringd door een kooibos. Eendenkooien zijn een typisch Nederlands verschijnsel. Zij zijn al bekend uit de veertiende eeuw, toen eend nog vaak op het menu stond. De meeste eendenkooien zijn tegenwoordig niet meer in gebruik. In 2016 sloegen verschillende natuurorgannisaties de handen ineen om de laatste kooien voor het Waddengebied te behouden. Eendenkooien behoren tot het culturele erfgoed van dit gebied. 

De eendenkooi van Schiermonnikoog is in 1989 gerestaureerd door Natuurmonumenten en Nationaal park Schiermonnikoog.

Excursie Eendenkooi
Wilt u meer over de eendenkooi van Schiermonnikoog weten? Er zijn excursies mogelijk van half april tot half juli.
Boer en kooiker Theun Talsma geeft met  veel plezier meer uitleg tijdens de excursie, en deze eendenkooi wordt ook voor wetenschappelijk onderzoek en het vangen en ringen van vogels gebruikt. 

Online tickets excursie eendenkooi*
* als er geen geplande excursies zijn dan komt u met deze link in de algemene agenda van Schiermonnikoog

De excursie kunt u ook boeken aan de balie bij Informatiecentrum het Baken.

Contactgegevens Eendenkooi:
Kooipad 1
9166 SB Schiemonnikoog
Tel. 0519-531372

Of Informatiecentrum het Baken +31-(0)519-531233

onmisbaar voor het eiland
Theun Talsma
Onmisbaar voor het eiland

“Theun Talsma, geboren in 1936, viert deze zomer zijn 85e verjaardag. Theun is naast boer en kooiker vooral een vrijwilliger in hart en nieren.”

Lees het hele verhaal

Bekijk alle verhalen