culinaire wandeling Schiermonnikoog

Hera Dekker, Wandelmaand liefhebber

‘November Wandelmaand op Schiermonnikoog blijft verrassen’

“Ik ga elke november terug naar Schiermonnikoog. Dan is het extra leuk! Juist de combinatie van de rust en de ruimte van het eiland en de verschillende georganiseerde wandelingen maakt de November Wandelmaand zo’n mooi evenement.” De Groningse Hera Dekker (48) kan het weten, ze miste geen enkele keer de November Wandelmaand. Dit jaar (2018) is de vijfde editie, en Hera is er uiteraard wéér bij.

Vanwege het eerste lustrum is het programma nog gevarieerder dan voorgaande jaren. Een maand lang zijn er elke dag verschillende wandelingen met diverse thema’s. Zo kunnen mensen de natuur in met een boswachter, of de cultuurgeschiedenis van het dorp tot zich nemen onder leiding van ervaren eilander gidsen. “Mijn favoriete wandelingen zijn toch de culinaire wandelingen”, vertelt Hera. “Er zijn twee verschillende routes, waarbij je van restaurant naar restaurant wandelt met je eigen gezelschap. Bij elk van de vijf locaties krijg je dan een onderdeel van een vijf-gangenmenu, met een bijpassend drankje. Zeer aan te bevelen!”

Leuke bijkomstigheid van de wandelingen vindt Hera de ontmoetingen en gesprekken met andere wandelaars. “En ik heb het tot nu toe elk jaar erg getroffen met het weer. Geloof het of niet, maar onze jas was vaak te warm.”

Traditie

Voor Hera is de Wandelmaand op Schiermonnikoog inmiddels een traditie geworden. “Ik ga speciaal daarvoor naar het eiland en neem steeds iemand anders mee. Mijn broer, mijn ouders en een groep vriendinnen. Ze vonden het allemaal erg geslaagd. Dit jaar is het de beurt aan mijn moeder en zussen.” 

Heeft ze het na vier keer niet allemaal al gezien en geproefd? “Ik kom al sinds mijn 17e regelmatig op Schiermonnikoog, maar de Wandelmaand blijft me toch steeds weer verrassen. Zo heb ik in 2016 de bramenport ontdekt bij hotel-restaurant Duinzicht. Zalig.”

(Tekst: Ilse Lemmers)

Meer over Wandelmaand....

Opgemaakt: augustus 2018