prachtige stranden op Schier

Strand Schiermonnikoog


Het Groene Strand

De afgelopen jaren zijn er talloze kleine duintjes op het Noordzeestrand ontstaan. Sommige zijn begroeid met Biestarwegras, Helmgras of Melkkruid. Op enkele duintjes beginnen zelfs Duindoorns te groeien; een bewijs dat ze nauwelijks meer door de zee overspoeld worden.

Op zanderige plekken zijn Zeemelkdistel en Zeeraket niet zeldzaam. Zeeraket bloeit in de zomer met witte tot paarse bloemen die bij mooi weer naar violieren geuren. Op meer slikkerige plekken valt de roodpaarse Kattenstaart op. Inmiddels zijn op het strand zelfs al de eerste Orchiedeeën gesignaleerd.

de balg

De Balg

Een wandeling naar het meest Oostelijke stukje strand van het eiland - de Balg - is een geweldige onderneming. De tocht naar deze enorme zandplaat van ongeveer 2 kilometer breed wordt wel steeds langer, omdat het eiland aan de Oostkant groeit.

De Balg is een van de jongste natuurgebieden van Nederland. Maar één of twee plantensoorten houden het vol in deze woeste wereld van stuivend zand. De Balg staat tijdens stormen volledig onder water, waarna de zee van alles achterlaat. Hierdoor is dit de beste plek op het eiland om schelpen te zoeken. Ook om zeehonden te spotten is de Balg de aangewezen plek.

Activiteiten

Het strand is de uitgelezen plek om Nationaal Park Schiermonnikoog actief te ervaren. Afhankelijk van de kracht en de richting van de wind is langs de waterlijn van alles te vinden, zoals schelpen, goudkammetjes, wieren en soms zelfs zeesterren. 

De ondiepe kust maakt de Noordzee een mooie plek om in te zwemmen. Het  deel van het strand voor Strandpaviljoen de Marlijn tussen Paal 6 en Paal 7, is in het hoogseizoen bewaakt (meestal zomervakantie Noord). De lifeguards van de KNRM houden een oogje in het zeil en waarschuwen bij gevaarlijke stromingen en wind door middel van het hijsen van bepaalde vlaggen.

#VVVSchiermonnikoog

kitesurfer op Schiermonnikoog
Coen Bouman
Kitesurfer op Schiermonnikoog

“"'Gaat er vandaag nog iemand het water op?', is een vraag die dagelijks op mijn telefoon voorbij komt. Het symboliseert hoe toegankelijk en vrijblijvend kitesurfen is. Maar het mooiste is wanneer je zonder af te spreken naar het strand gaat als je de bomen ziet bewegen. Er is altijd wel iemand om mee te surfen. Het strand bij Paal 3 is een waanzinnige speeltuin. En eentje voor alle leeftijden. Of je al kunt kitesurfen of het graag zou willen leren, je kunt hier terecht!"”

Lees het hele verhaal

Bekijk alle verhalen