Kiten op Schiermonnikoog

Coen Bouman, Kiter op Schiermonnikoog

"'Gaat er vandaag nog iemand het water op?', is een vraag die dagelijks op mijn telefoon voorbij komt. Het symboliseert hoe toegankelijk en vrijblijvend kitesurfen is. Maar het mooiste is wanneer je zonder af te spreken naar het strand gaat als je de bomen ziet bewegen. Er is altijd wel iemand om mee te surfen en de sfeer op het strand is altijd goed. Mensen die het leuk vinden om te spelen zijn op Schiermonnikoog ontzettend op hun plek. Het strand bij Paal 3 is een waanzinnige speeltuin. En eentje voor alle leeftijden. Of je al kunt kitesurfen of het graag zou willen leren, je kunt hier terecht! 

Ik kite nu een aantal jaar en ga er steeds meer van genieten. Het is een sport die je individueel beoefent, maar die ondertussen ontzettend bindt. Op het strand en op het water zijn we allemaal vrienden. En vrienden helpen elkaar. Bekenden of onbekenden; we willen allemaal hetzelfde. En dat is plezier maken. Maar we willen niet alleen zelf genieten, we willen ook anderen enthousiast maken voor onze sport. Zo wordt er les gegeven door Kitemobile en zie je elke zomer blije groepen van het Schierkitekamp. En ik heb het geluk dat ik daar deel van uit mag maken, dat ik zoveel met mijn sport en hobby bezig kan zijn. En dat mag delen met zo veel leuke mensen. Ik realiseer mij dat altijd erg goed op het water. Zonnetje, goede wind en uitzicht op het mooiste plekje!

Ik hoor wel eens mensen zeggen dat je, wanneer je van de boot afstapt het eiland op, alles even vergeet en écht een vakantiegevoel hebt. Dingen die eerst belangrijk waren, lijken niet meer zo belangrijk. En dat is denk ik precies wat kitesurfen met je doet. Ik moet eigenlijk zeggen wat kitesurfen met MIJ doet, want dat is voor iedereen natuurlijk totaal verschillend. En dat maakt het ook zo mooi. Kitesurfen is een sport waarin je alles kunt doen en laten wat je wilt. Wil je vliegen? Dan kun je vliegen. Wil je lachen? Dan kun je lachen. Wil je jezelf verbeteren en jezelf op sportief vlak tot het uiterste pushen? Het kan allemaal. Maar het hoeft niet, het mag.

Ongebonden, toegankelijk en superleuk. Een fijn gevoel. Alles kan, alles mag en niks moet. Dat is wat kitesurfen voor mij is!"

Lees ook het verhaal van Coen en Reactief