Westerplas met vogelkijkhut

Westerplas SchiermonnikoogTen Zuidwesten van het dorp Schiermonnikoog ligt de Westerplas. Vroeger heette dit gebied de Westerkwelder en had de zee er vrij spel. In 1964 werd de kwelder ingedijkt. Het vochtige gebied werd zo onbereikbaar voor het zeewater dat het langzaam zoet werd. Nu is de Westerplas het belangrijkste zoetwatergebied van het eiland.

Watervogels

Vanwege het zoete water is de plas zeer in trek bij watervogels. Bijna alle Nederlandse eendensoorten komen er voor, samen met bijvoorbeeld Lepelaars, Futen, Meerkoeten en Meeuwen. In de brede rietkragen huizen diverse soorten schuwe rietvogels, waarvan de mysterieuze roerdomp misschien wel de meest bijzondere is.

Maar ook veel zangvogels als Barmsijs, Blauwborst en Rietgors zijn hier te vinden. De vochtige grasveldjes rond de Westerplas zijn beroemd onder liefhebbers van paddestoelen en wilde planten.

Vogelkijkhut

In 2008 is de vogelkijkhut aan de Westerplas in gebruik genomen, verkregen dankzij de NCRV-verkiezing 'Mooiste plek van Nederland'. De hut - die midden in het water staat - heeft een zeer open karakter. Hierdoor komen vogels tot onder de hut en heeft u prachtig zicht op de vliegende eilandgasten. Deze vogelkijkhut is rolstoeltoegankelijk.

Drinkwater

Ook voor de bewoners en bezoekers van Schiermonnikoog is de Westerplas van belang. Een groot gedeelte van het drinkwater op Schiermonnikoog wordt namelijk in de omgeving van de Westerplas gewonnen.

Vanaf het voorjaar kleuren de duinvalleien rondom de Westerplas door de verschillende planten, o.a. de Orchidee (diverse soorten), het Hondsviooltje en het Lamsoor.

Wilt u nog meer weten:

  

  • Zoek & Boek

    Wilt u overnachten op Schiermonnikoog? Dat kan!

    Zoeken
Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog

'Geboren op het eiland, heeft het strand mij altijd getrokken. Vooral met noordenwind en na een storm ging ik met vrienden naar het strand om te jutten. En nog steeds vind ik de meest prachtige schelpen, maar ook barnsteen, overblijfselen uit lang vervlogen tijden en flessenpost...' Bekijk het volledige verhaal

Thijs de Boer, strandjutter Schiermonnikoog

Deel deze pagina en ontdek Schiermonnikoog samen