Atze van het Wantij wil hoger en dichterbij

De Friese Atze kende Schiermonnikoog, voordat hij zich er vestigde, alleen via het werk van zijn vader. Hij was hier regelmatig te vinden op o.a. de vuurtoren voor werkzaamheden. Atze had echter niet de intentie om langdurig op  het eiland te werken én wonen, maar kwam in 1997 toch terecht bij Fransje de Vries en Ben Kroon van toenmalig hotel Boszicht.

 

Manusje van alles bij Boszicht

Hij ging het avontuur aan voor één zomerseizoen. Dan deed hij toch iets met zijn opleiding aan de hotelschool. Die ging hij trouwens volgen op advies van zijn decaan. Atze wist namelijk totaal niet wat hij wilde gaan doen. Toen de decaan over de hotelschool begon, was hij niet gelijk heel enthousiast. Achteraf was het een goede keuze.
Schiermonnikoog bleek heel gezellig te zijn, want regelmatig kwamen er klachten van buren op het adres van Fransje haar moeder aan de Reeweg, waar Atze toen woonde. Klachten over lawaaioverlast kwamen bij de Tox Bar binnen, terwijl deze al lang gesloten was.  De winter na Boszicht kwam deze Friese jongeman bij hotel Duinzicht terecht. Toen niet wetende dat Duinzicht een kweekvijver voor ondernemers bleek te zijn.

Kweekvijver voor jonge ondernemers: hotel Duinzicht

Want de collega’s van toen zijn de ondernemers van nu. Gilles is nu zelf de eigenaar van hotel Duinzicht samen met Ina. Harry is succesvol samen met Lizette in de Koffiekajuit, Peter en Petra namen pizzeria Maria over en de Ware Jakob was geboren. De exploitatie is inmiddels al jaren in handen van Ron en Lenora en P & P zijn verder gegaan in de Vrouwe Jakoba. Atze zelf kreeg na 7 á 8 jaren Duinzicht de kans om tante Zwaantje te gaan runnen. Sinds 2007 was hij zetbaas van het door hem omgedoopte familierestaurant het Wantij.

Tante Zwaantje werd het Wantij met een nieuw concept

Vanaf die tijd werd het restaurant aan de Langestreek een zaak dat de gehele dag geopend was. Gasten zijn van harte welkom om ’s morgens een kop koffie te drinken op het zonnige terras, maar lunchen en dineren horen ook bij dat concept. Deze verandering is wat Atze betreft goed gelukt. Gezinnen en families kunnen het Wantij goed vinden. Samen met Ellen, de vrouw die halverwege op zijn pad kwam bij Duinzicht, heeft hij de dagelijkse leiding. Ellen is alleen geen horecabeest en houdt zich liever op de achtergrond. Naast haar baan bij de Spar, zijn er genoeg werkzaamheden bij het Wantij. Na 7 jaren als zetbaas gewerkt te hebben, kwam er een keerpunt.

Keerpunt in het tijdperk Wantij

Investeren in een zaak die niet van jezelf is door lange dagen te maken en hard te werken, hebben Atze en Ellen zichzelf afgevraagd: “Worden we eigenaar of gaan we weer in loondienst?” In 2014 was het antwoord duidelijk, want in dat jaar namen Atze en Ellen de zaak over en waren zij de nieuwe eigenaren. Het harde werken werd beloond en nieuwe plannen konden gemaakt worden. En nu, na 3 jaar is het tijd voor een nieuwe stap. Want het Wantij wordt hoger.

Hoger en dichterbij

Op de planning staat een verbouwing vanaf begin januari 2018. De bedoeling is dat er op het huidige pand een woonhuis en slaapgelegenheid wordt gebouwd voor het gezin Postma én personeelsleden. Een ingrijpend plan, want na 18 jaar gaan Atze, Ellen en de kinderen hun huidige huis in Pathmos verlaten en dichterbij het werk wonen. Deze plannen zorgen er ook voor dat Atze de intentie heeft, om over 10 jaar nog de regie te hebben over “zijn” Wantij. Maar de volgende generatie komt er, zoals het nu lijkt, wel aan.

Jan en Wendy verdienen nu al hun sporen

Vanaf volgend schooljaar gaat Jan naar de hotelschool, helemaal in de voetsporen van zijn vader. De vakantie-en weekendbaantjes die beide kinderen nu al hebben, kunnen leiden tot een overname zodat Atze en Ellen meer tijd krijgen voor nog leukere dingen. Nu is het gewoon hard werken, maar met een heel goed team is dat alleen maar positief. Deze positieve ontwikkeling werkt wat Atze betreft zelfs verder door, want de sfeer in heel ondernemend Schiermonnikoog is positief. 

Sneeuwbaleffect

Als het goed gaat op het eiland en met de ondernemers, draag je dat ook uit naar de gasten. Een soort sneeuwbaleffect, waar iedereen baat bij heeft. Gasten zijn welkom en dat wordt gevoeld, een goede sfeer binnen het Wantij-team draagt daar zeker aan bij.
Voorlopig gaat Atze gewoon door in het Wantij, maar probeert in het voor-en najaar tijd te maken voor ontspanning. De weg naar de koop van de zaak, het harde werken en de lange dagen zijn de energie meer dan waard geweest. Wat begon als een avontuur aan de Badweg, heeft geresulteerd in een mooi familierestaurant aan de Langestreek!

Midden in het dorp kunt Restaurant Het Wantij vinden.

Andere blogs lezen, dat kan hier