Komt na Peter Arnold de vierde generatie?

Peter Arnold is de derde generatie Kolstein op het eiland. Geboren in het ziekenhuis van Dokkum en door alle gedoe rondom zijn geboorte bijna op de verkeerde dag jarig. Na zijn opleiding als detaillist, is hij in de winkels van zijn ouders terechtgekomen. Niet dat dit persé de bedoeling was, maar nadat zijn vader Eiko ziek werd en overleed, besloot bij geen HBO opleiding te gaan volgen, maar zijn moeder Wil te gaan helpen.

Opa Piet was de eerste generatie Kolstein

In 1956 zijn de opa en oma van Peter Arnold op het eiland neergestreken. Aan het Zuiderdiep in Groningen hadden zij een Spar supermarkt, maar kregen de kans om het bedrijf van Jan Zigterman over te nemen op Schiermonnikoog. Zigterman was de oom van opa Piet. Onder andere kleding en fournituren werden verkocht in het pand aan de Middenstreek tegenover de boekhandel. Peter Arnolds vader Eiko was lange tijd hét gezicht van boekhandel en speelgoedwinkel Kolstein. Nadat het postkantoor aan de Langestreek verdween, kwam er een winkel bij voor de Kolsteins, namelijk een uitgebreide drogisterij. Later ontstond er een natuurlijke verdeling van de winkels.

Peter Arnold nam het stokje over in de boekhandel en drogisterij

In 2006 was deze verdeling een feit, Peter Arnold en zijn vrouw Karin zette de boekhandel en drogisterij voort en moeder Wil en zus Wilma gingen verder in de kleding, in het pand waar het allemaal begon in de 50er jaren. Peter Arnold heeft de dagelijkse leiding en regelt alles op financieel gebied. Karin doet veel achter de schermen en regelt enthousiast de inkoop van de kinderkleding voor Streek 56 en soms gaan ze samen op inkoop. Ook de inkoop van de boekhandel en dan met name de boeken en lifestyleproducten, zijn aan haar goed besteed. Peter Arnold heeft juist de kennis voor de inkoop van de drogisterij. Zo hebben ze de taken goed verdeeld. Je moet je in deze tijd onderscheiden, want de concurrent ligt op de loer. Neem nou het Internet.

Schiermonnikoog is een beleving en Kolstein wil gasten blijvend verrassen

Gasten zijn altijd verrast door de winkels van Kolstein. De kinderkleding in Streek 56 is verrassend en gasten komen er speciaal voor. Maar ook de producten in de winkel aan de Middenstreek zijn verrassend. Meegaan met trends, maar ook de “doorlopers” zoals de vliegercollectie, de strandartikelen en de kinder-en prentboeken zijn altijd volop in de winkel aanwezig. De landelijke top-25 is altijd op voorraad en alle andere boeken zijn ook binnen 24 uur voorhanden, dit i.v.m. de aansluiting op het Centraal Boekhuis. Schiermonnikoog heeft geen bol.com nodig, want wat zij kunnen, kunnen ze bij Kolstein ook. Je betaalt echter bij Kolstein geen verzendkosten! Gek genoeg maken gasten hier meer gebruik van dan eilanders. Ook de eigen uitgaven in samenwerking met eilanders en uitgevers, verrast wel altijd gast én eilander. Zo heeft Kolstein al heel veel boeken in eigen beheer op de markt gebracht. Met thema’s die iedereen aanspreekt en de eilandbeleving bevordert. Binnenkort komt er weer een boek uit, dit keer over de vakantiehuizen op het eiland. Maar niet alleen het boekenaanbod is daar een voorbeeld van.

Hooded sweaters en MVDtje

Dit betreft ook de Hooded Sweaters in alle kleuren en maten, die Peter Arnold en Karin laten maken met een tekst gerelateerd aan het eiland. Sinds kort verkopen ze zelfs een echt origineel eilandproduct. Bedacht en ontworpen op Schiermonnikoog door Marloes van Dam. Gemaakt en bedrukt door Marloes en een Nederlandse drukker: de Vuurtoren sweater in de maten 104 t/m 152. Peter Arnold en Karin hebben samen met Marloes haar idee kunnen uitwerken in een origineel product. Als ondernemer wil hij ook wat betekenen voor de gemeenschap. Neem nou de drogisterij of de steun aan de voetbalvereniging of een project voor Sinterklaas op de lagere school. Terwijl zijn kinderen zelf in Groningen naar school gaan.

Schiermonnikoog vs. Groningen

Doordat Karin ook een bedrijf “aan de wal” heeft wonen Peter Arnold en Karin niet fulltime op het eiland. Omdat Peter Arnold de administratie en inkoop vanuit Groningen kan doen, wonen ze gedeeltelijk ook in Groningen. Peter Arnold zit vaak ook enkele dagen doordeweeks op het eiland en Karin en de kinderen komen alle vakanties en belangrijke dagen naar Schier. Oudste dochter Emma heeft in beide plaatsen vriendjes en vriendinnetjes, jongste dochter Anne gaat hier gewoon in mee. Het beste hebben van twee Werelden, omdat het voor hen werkt. Het is niet altijd praktisch en soms ook wel een hoop gereis, maar voor hen is het heel werkbaar. Emma en Anne zijn nu nog te jong om over hun toekomst na te denken, dus plannen maken voor de winkels gebeurt nu nog niet voor de lange termijn.

Toekomst: komt er een vierde generatie?

De tijd zal leren wat er gaat gebeuren met “Streek 56 drogisterij & kinderkleding” en “Kolstein lifestyle & boeken”. De ontwikkelingen in ondernemersland volgen elkaar snel op, maar de Kolsteins zullen de trends blijven volgen en in de winkels de juiste combinatie van artikelen aan blijven bieden. Belangrijk is dat gasten zich blijvend verrast voelen in hun winkels en dat de eilandbeleving geprikkeld blijft. Mede dankzij het goede team van werknemers, is het mogelijk dat Peter Arnold soms een dag in Groningen blijft. Vooralsnog kunnen ze lekker enthousiast blijven pendelen tussen Stad en Us Lytje Pole.

Alle winkels van Kolstein op een rij: Drogisterij Streek 56, Boekhandel Kolstein, Kinderkleding Streek 56 en de online versie Schiermonnikoogshop.nl